Přejít k hlavnímu obsahu

Polský tým zaplatil rekordní sumu za dva hráče. Může se na takovou úroveň jednou dostat i naše scéna?

11. 3. 2021 | 09:00 Counter-Strike 2
Nová polská organizace Anonymo Esports při svém lednovém založení zakoupila dva velmi žádané hráče za rekordní sumu. Podle zdrojů z polské scény zaplatili Anonymo za KEi a Kylara organizaci AVEZ mezi 400 a 500 tisíci zlotých, což je v přepočtu téměř 3 miliony korun.
KEi a Kylar v barvách AVEZ
KEi a Kylar v barvách AVEZ
Zdroj: cybersport.pl

Kamil "KEi" Pietkun a Kacper "Kylar" Walukiewicz patří mezi nejžádanější polské hráče za uplynulý rok. Jejich profesionální kariéra začala v týmu AVEZ a právě díky nim se tento výběr stal na jeden čas tím nejlepším v Polsku a málem se dokázal prostřílet až do ligy FLASHPOINT. Po rozpadu týmu v prosinci roku 2020 se o oba hráče začaly zajímat přední polské celky jako AGO a x-kom, organizace si však kvalit obou hráčů byla moc dobře vědoma a nastavila cenu každého z hráčů na 300 tisíc zlotých, tedy v přepočtu zhruba 80 tisíc dolarů.

Na poměry polského esportu možná až nečekaně vysoká částka přivábila po více než dvou měsících neshod novou polskou organizaci Anonymo Esports v čele s Januszem "Snax" Pogorzelskim, která se úspěšně pokusila ulovit oba hráče za alespoň o něco výhodnější částku. Finální částka za oba hráče se má pohybovat mezi 400 a 500 tisíci zlotých. Pro porovnání se světem jde o něco mezi 105 a 130 tisíci dolarů, což je v porovnání se světovými týmy ještě malá částka. Pokud se ale bavíme pouze o polské scéně, jedná se o neobvyklou sumu.

Ve stejném článku se hovoří také o přesunu Wiktora "mynio" Kruka z Wisły Kraków za 15 až 20 tisíc dolarů, k čemuž nám pro finální součet, kolik celá aktuální sestava stála, chybí odhalená suma za hlavní hvězdu Snaxe. Ten totiž do týmu Anonymo zamířil v lednu přímo z Illuminar Gaming. Pátým do party je aktuálně další známý polský střelec Paweł "innocent" Mocek, jenž ale stále hraje s týmem jako stand-in a pod smlouvou je nadále ve španělské organizaci MAD Lions. Také za něj asi suma nebude nejnižší, když jde o mezinárodní transfer.

Celá pětice se poměrně rychle dokázala dostat mezi nejlepší týmy Polska a aktuálně šplhá i HLTV žebříčkem. Polská scéna aktuálně nemá ani jednoho zástupce v TOP 30, ačkoliv historicky tuto metu dlouhodobě atakovalo vždy několik týmů. Od projektu Anonymo Esports se však očekává, že aktuální 34. místo nebude jeho maximem. O dvě příčky výše jsou v tuto chvíli už jen aktuální polské jedničky z AGO, které nedávno porazily i SINNERS.

Štítky: přestup