Přejít k hlavnímu obsahu

Představujeme detaily nové sezóny: MČR 2021 nabídne milion korun i pozvánky do Evropy

9. 2. 2021 | 19:30 Counter-Strike 2
Doufáme, že jste si od vyvrcholení jubilejní desáté sezóny MČR v počítačových hrách dostatečně odpočinuli. Nový ročník totiž klepe na dveře a vypukne již v polovině února! Odhalení detailů jedenácté sezóny proběhlo na streamu s hosty, ale my vám přinášíme všechno na jednom místě.
MČR 2021
MČR 2021

Nejdůležitější informací na úvod je fakt, že hlavní hrou MČR v počítačových hrách 2021 bude kultovní střílečka Counter-Strike: Global Offensive. Další tituly mohou přibýt v průběhu roku v závislosti na situaci. V takovém případě by sezóna byla plnohodnotná, jen kratší. Ta v CS:GO oproti tomu vypukne již v sobotu 13. února.


Cesta k desátému titulu mistra ČR v nejnovějším díle série Counter-Strike povede skrze dvě různé cesty – přímé postupové sloty a celoroční bodování. Největší novinkou budou turnaje MČR Tour, které se během roku odehrají třikrát a nabídnou tři sloty na finále MČR 2021. Čtvrtou místenku přinese desátá sezóna Tipsport COOL ligy a zbylé čtyři sloty (či pět v případě výhry ligy a MČR Tour jednoho týmu) případnou týmům dle bodování. Stejně jako vloni se budou v rámci bodování dělit všechny získané body 50:50 mezi tým a jednotlivé hráče, během sezóny pak proběhnou čtyři přestupová období v termínech 8. až 15. 3., 30. 5. až 6. 6., 5. až 11. 7. a 13. až 19. 9.

Letošní finále MČR CS:GO sezóny tedy bude osmičlenné, stejně jako v loňském roce. Jeho datum konání bude upřesněno dle aktuální situace v průběhu roku, počítat však můžete s klasickým listopadem. Týmy budou do skupin na finále MČR rozlosovány ze dvou košů – první bude s přímými postupujícími a druhý z bodování. Jak můžete sami vidět na přehledném harmonogramu níže, celá sezóna je postavená tak, aby se žádná aktivita v rámci MČR nekryla s jinou. Všechny zastávky MČR Tour tak proběhnou před a po jednotlivých sezónách Tipsport COOL ligy, celý ročník MČR 2021 tedy bude mít včetně samotného finále celkem šest různých vrcholů.

    MČR 2021

    Formát turnajů MČR Tour

    Turnaje MČR Tour se odehrají v březnu, červenci a říjnu. Půjde o třídenní turnaje, odkud šampion postoupí na MČR 2021. Zastávka MČR Tour odstartuje čtyřmi kvalifikacemi ve formátu Double Elimination (semifinále, finále LB a grandfinále jako BO3). Do samotné MČR Tour postoupí vždy dva týmy, celkový vítěz kvalifikace obdrží lepší seed. Tuhle osmičku kvalifikovaných týmů doplní osm pozvaných dle aktuálního MČR žebříčku ke dni začátku 1. kvalifikace dané MČR Tour. U první zastávky sezóny bude pozváno osm týmů z 1. Tipsport COOL ligy.

    Všech šestnáct týmů bude v 1. kole MČR Tour rozděleno do čtyř košů, ze kterých se vylosuje osm zápasových dvojic (vždy 1. vs. 4. koš a 2. vs. 3. koš). Výkonnostní koše budou tvořeny následovně: TOP 4 MČR bodování, TOP 8 MČR bodování, vítězové kvalifikací a finalisté kvalifikací. Vítězové těchto osmi zápasových dvojic postoupí do mistrovské části MČR Tour, poražení do Challenger části – tyto části proběhnou jako dva samostatné turnaje.

    Harmonogram úvodní HAL3000 MČR Tour:
    Sobota 13. únoraHAL3000 MČR Tour – 1. kvalifikace
    Sobota 20. únoraHAL3000 MČR Tour – 2. kvalifikace
    Sobota 27. únoraHAL3000 MČR Tour – 3. kvalifikace
    Sobota 6. březnaHAL3000 MČR Tour – 4. kvalifikace
    12. až 14. březnaHAL3000 MČR Tour – hlavní turnaj
    MČR 2021

    Formát sezón Tipsport COOL ligy

    Nejstarší stále běžící profesionální CS:GO liga na česko-slovenské scéně, v podobě Tipsport COOL ligy, proběhne v podobném stylu jako vloni. Na 16 týmů opět čekají dvě sezóny, které v rámci jednoho ekosystému propojí absolutní elitu scény a osmičku týmů aspirujících o posun výše. Devátá sezóna odstartuje 20. března a vyvrcholí finálem a baráží v datu 26. až 29. května. Desátá sezóna poté vypukne 27. července a nového krále, postupující i sestupující poznáme 9. až 12. září. Největší novinkou je formát základní části, kde se každý utká s každým jednou v BO3 sérii. TOP 4 první ligy si zahraje o titul, zbytek se v baráži utká s nejlepší čtverkou ligy druhé.

    Zahraniční turnaje a ESEA ligy

    Tradiční součástí MČR sezóny jsou zahraniční turnaje, nově jsme se rozhodli zařadit online soutěže – důvodem je absence jakýchkoliv offline turnajů. Z domácí scény naopak nic kromě výše vypsaných turnajů do kvalifikační sezóny nepřibude. Podpořené zahraniční akce se pak budou dělit na dva druhy. Pevně dané jsou divize Premier, Advanced a Main v ekosystému lig na portále ESEA, další možností pak budou finálové turnaje libovolných zahraničních soutěží, u kterých je nutná účast alespoň dvou týmů TOP 30 dle aktuálního HLTV žebříčku.

    MČR 2021

    To nejlepší na závěr, co vás určitě všechny zajímá, jsou finanční a jiné odměny pro týmy v letošní sezóně. Zatímco jednotlivé zastávky MČR Tour budou sloužit čistě pro zisk MČR bodů a kvalifikace na MČR, tak ostatní součástí už nabídnou statisíce korun. Prize money za celou sezónu MČR v CS:GO 2021 se vyšplhají do výše jednoho milionu korun. Poprvé tedy rozdáme mezi týmy sedmimístnou částku. Pět seti tisíc se týmy dočkají v součtu obou sezón Tipsport COOL ligy a celý půlmilion se rozdá na listopadovém finále MČR v CS:GO 2021.

    Velkým lákadlem pro domácí špičku jistě bude také naše nová spolupráce se světově uznávaným pořadatelem turnajů BLAST. Pro naše soutěže se nám podařilo vyjednat postupové sloty do uzavřené části evropských kvalifikacích následujících sezón okruhu BLAST Premier. O postup mezi absolutní světovou špičku si bude mít šanci zahrát vítěz deváté sezóny Tipsport COOL ligy (což je i důvod toho, že se z této sezóny nepostupuje přímo na MČR) a tutéž možnost bude mít i novopečený mistr České republiky, kterého poznáme za devět měsíců.

      BLAST Premier

      Základní informace CS:GO sezóny v kostce:

      • Start sezóny: 13. 2. 2021
      • Ukončení bodování: 18. 10. 2021
      • Postupujících týmů na finále: 8
      • Termín MČR finále: listopad
      • Součásti kvalifikace: 3x MČR Tour, 2x Tipsport COOL liga, zahraniční soutěže
      • Aktuální informace o celé sezóně najdete vždy na oficiálních stránkách mcrpc.cz
      MČR 2021
      MČR 2021
      Štítky: MČR, MČR 2021
      Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.