Přejít k hlavnímu obsahu

Preview: CS:GO Minory se blíží, o major se utká i Frozen a STYKO

16. 7. 2019 | 09:00 Counter-Strike 2
Zářijový Starladder Major se blíží neúprosným tempem, ještě předtím však zbývá rozlousknout, kdo doplní pozvané týmy. O místo v Berlíně se utká 32 týmů, postoupit může však pouze 11.
SL Major
SL Major

Již na přelomu sprna a září se uskuteční nejdůležitější událost roku na Counter-Strike scéně. Avšak ještě, než 23. srpna odstartují první boje o nejprestižnější trofej, je potřeba zjistit, kdo doplní celky, které si zajistily účast svými výkony na IEM Katowice Majoru. A právě k tomu slouží regionální Minory, kde se bude bojovat o zbývající místa.

Mercedes-Benz Arena

Co se týče formátu, tak se od loňska nic nemění. Opět uvidíme 4 regionální turnaje - evropský, americký, asijský a CIS. Na každém z nich se představí osm celků, jenž jsou rozděleny do dvou GSL skupin. Z nich se čtyři celky probojují do play-off, které se taktéž odehraje v GSL formátu. Nejlepší dva týmy si vybojují svoje místo rovnou na Majoru. Ani tým na třetím místě však nemusí ztrácet naději, utká se totiž s dalšími týmy na třetím místě o poslední tři volná místa. Na postupující bude čekat následující soupiska týmů:

StarLadder Berlin Major
Legendy
 Spojené státy americké Team Liquid Ukrajina Na´Vi Brazílie MIBR Dánsko Astralis
 Evropa FaZe Finsko ENCE Austrálie Renegades Švédsko Ninjas in Pyjamas
Staří vyzyvatelé
 Spojené státy americké compLexity Kazachstán AVANGAR Francie G2 Francie Vitality
 Evropa HellRaisers (?) USA + Kanada Cloud9  

Otazník visí nad HellRaisers. kteří si ze sestavy z Katowic nechali pouze dva hráče, takže pokud se budou chtít představit i v Berlíně, budou muset nastoupit například s DeadFoxem. Svůj spot nechal propadnout tým Cloud9, který se neúspěšně pokusil kvalifikovat na Minor, toto místo tak připadne týmu na třetím místě v Minor play-in.

Pojďme si teď představit účastníky jednotlivých Minorů.

Americas Minor - 17. - 21. července
 Skupina ASkupina B
 Spojené státy americké NRG Brazílie FURIA
 Brazílie Sharks Spojené státy americké eUnited
 Spojené státy americké Singularity Brazílie INTZ
 Brazílie TeamOne Brazílie Luminosity

Série Minorů započnou soubojem amerických celků. V soupisce dominují týmy z Brazílie, hlavní favorit však do Berlína dorazí ze Spojených států. Tým NRG je momentálně americkou dvojkou a postup by mu neměl uniknout. Horkým favoritem na postup je také brazilský tým FURIA, který poslední dobou dobývá světovou špičku a dokonce překonal MIBR ve světovém žebříčku. Favorité na přímý postup jsou tedy jasně dáni.

Bojovat se tak bude hlavně o třetí místo a tedy o postup do Minor Play-in. Zde však nějakého favorita budeme hledat marně. I když ze soupisky mírně vyčnívají eUnited, Luminosity nebo INTZ, šance na postup mají všechny týmy. Dá se tedy očekávat, že budeme svědky vyrovnaných soubojů, kde bude moct zvítězit každý. 

NRG
EU Minor - 17. - 21. července
 Skupina ASkupina B
 Evropa mousesports Dánsko North
 Srbsko CR4ZY Švédsko fnatic
 Německo Sprout Švédsko Ancient
 Evropa NoChance Německo BIG

Zároveň s americkými týmy budou probíhat boje na evropské půdě. Zde se však bude skutečně jednat o souboje na ostří nože, ve kterých o sobě nikdo nemůže tvrdit, že je favoritem. Turnaj je totiž nabitý k prasknutí a v soupiskách týmů najdeme jen málo hráčů, kteří se zatím nepředstavili na Majoru.

Pokud bychom však měli vybrat tři týmy, které jsou alespoň na papíře největšími favority, jednalo by se rozhodně o mousesports, fnatic a North. Všechny tyto týmy totiž patří momentálně do širší světové špičky, většina jejich hráčů navíc disponují bohatými zkušenostmi z největších světových turnajů.

Nesmíme zapomenout ani na celky CR4ZY a BIG. Oba týmy jsou nabité jak skillem, tak zkušenostmi, dlouhodobě se však nepohybují na úrovni zmíněných třech favoritů.

V pozici mírných underdogů se tak budou nacházet Ancient, Sprout a NoChance se Stykem. I u nich však platí, že spíše než na dlouhodobé výkonnosti bude záležet na tom, jak dojedou týmy připraveny. Šance na postup drží všechny celky ve svých rukou a záleží jen na tom, kdo dojede do Berlína s nejlepší formou.

frozen
Asia Minor - 17. - 21. července
 Skupina ASkupina B
 Austrálie Grayhound Čína TyLoo
 Čína 5POWER World FFAmix
 Jižní Afrika eNergy Jižní Korea MVP PK
 Austrálie Avant Thajsko Alpha Red

Druhý týden Minorů odstartuje asijský Minor, kde kromě týmů z Asie a Oceánie uvidíme poprvé také celek z Jižní Afriky. Favoriti jsou však jasní. Na postup si budou brousit zuby hlavně čínští TyLoo, stejně jako australští Grayhound nebo korejští MVP PK. Všechny tři týmy patří na špičku asijské scény a jsou jednoznačně favority na TOP3.

Bez šance nebudou ani 5POWER, předvést se bude chtít také africký tým eNergy, který se poprvé předvede mimo domácí scénu a je otázkou, jak si povede v porovnání s asijskou špičkou. Příliš se toho naopak neočekává od Avant a Alpha Red, největším outsiderem je však tým FFAmix z Blízkého východu, který si nejspíše pojede do Berlína hlavně užít evropský výlet.

MVP PK
CIS Minor - 17. - 21. července
 Skupina ASkupina B
 Rusko forZe Rusko DreamEaters
 Rusko Gambit Youngsters Bělorusko Nemiga
 CIS Syman Rusko Spirit
 Rusko Unique Rusko Warthox

Čtveřici Minorů uzavřou týmy z bývalých sovětských států. Týmy v tomto regionu jsou velmi vyrovnané, což ukázala i kvalifikace, ze které vypadly hned dva velcí favorité - Vega Squadron a Winstrike. Jediným zbylým favoritem je tak tým Spirit, který by si neměl nechat postup ujít. Velké šance na postup má také forZe nebo Nemiga. Stále však platí, že postoupit může skutečně kdokoliv. Za zmínku stojí i tým mladíčků Gambit Youngsters, kterým sice chybí zkušenosti, ty však nahrazují ryzím talentem.

Spirit

O postupujících bude rozhodnuto 29. června, kdy se ukončí kompletní Minor cyklus. Kdo podle vás postoupí?

Celý Major cyklus budeme tradičně pokrývat i zde na PLAYzone, nezapomeňte nás tedy sledovat!

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.