Přejít k hlavnímu obsahu

Projde to? Navržený jihokorejský zákon by měl odložit Fakerovu povinnou vojenskou službu

15. 9. 2020 | 09:27 Všechny hry
Zákon, který bude brzy předložen vládě Jižní Koreje, by měl odložit povinnou vojenskou službu pro esportové či K-popové hvězdy, jako je třeba hvězdný LoL hráč Faker nebo jedna z nejsledovanějších kapel světa, BTS.
Faker + Tyler1
Faker + Tyler1

V současné době musí podle jihokorejských zákonů muži ve věku 19 až 28 let povinně splnit vojenskou službu a sloužit své zemi po dobu 1,5 až 3 let v závislosti na odvětví ozbrojených sil a také na povolání v jejich běžném životě. V minulosti především fanoušci StarCraftu oplakávali konec svých oblíbených hráčů. V zákoně ale existuje pár výjimek – ti nejvýkonnější sportovní reprezentanti, stejně jako někteří známí umělci, hudebníci a studenti, kteří podávají obzvlášť dobré výkony, jsou z tak trochu osvobozeni a mají možnost povinnou službu odložit. To samé by mohlo brzy platit i pro hvězdy počítačových her, což by jen pomohlo jejich místnímu statutu.

Faker

Dle zdrojů serveru Naver se zmiňovaný navržený zákon výslovně zmiňuje právě o Lee "Faker" Sang-hyeokovi, celosvětově známém midaři týmu T1 a trojnásobném mistru světa ve hře League of Legends, a stejně tak o K-popové skupině BTS, známé také jako Bangtan Boys. Zákon tvrdí, že Faker i BTS by mohli být doporučeni ministerstvem kultury, sportu a cestovního ruchu jako „význačná osoba v oblasti populární kultury a umění.“ Toto doporučení by mohlo být klíčem k odložení jejich vojenské služby do věku třiceti let, kdy už většina hráčů svojí kariéru stejně ukončuje.

Tento návrh zákona je obrovským krokem vpřed i pro tak esportově přátelskou zemi, jako je Jižní Korea. Pokud vše vyjde tak, jak má, umožní to umělcům a hráčům pokračovat v jejich úspěšně nastartované kariéře, aniž by ji museli přerušovat z důvodu závazného zákona, který v jejich zemi platí.

Zdroj: esportz.in
Štítky: Faker, BTS
V gamingu jako tooolki, jinde jako tooolkys. Kromě her a esportu mě baví také vše kolem tenisek a módy, volný čas rád trávím pečením a degustací voňavých pokrmů.