Přejít k hlavnímu obsahu

Riot Games reagují na toxicitu ve svých hrách! Valorant by se měl dočkat přísnějších trestů

12. 5. 2020 | 12:30 League of Legends VALORANT
Toxicita je aktuálním a stálým problémem ve všech kompetitivních hrách, na který se stále poukazuje, avšak řešení je v nedohlednu. V současnosti se do boje proti toxicitě pustili i různí tvůrci obsahu, ke kterým se nyní přidala i členka týmu Riot Games. To ještě více pobídlo samotné studio, které se zavázalo k řešení této nepříjemné problematiky.
Herní Toxicita Valorant
Herní Toxicita Valorant

Anna Donlon, výkonná producentka Valorantu, nedávno vyjádřila své znepokojení nad skutečností, že si ani nemůže pustit Valorant bez toho, aby se nesetkala s řádou nadávek či obtěžováním. Fakt, že se k tématu konečně upřímně vyjádřil člověk z centra vývoje, motivoval i další herní vývojáře a tvůrce obsahu, kteří její argumenty podpořili a vyjádřili vlastní znepokojení nad enormním množstvím toxicity v online hrách. Ženy jsou navíc cílem útoku mnohem častěji a ani Valorant není výjimkou.

Vzhledem k tomu, že je hra teprve v betě, není ještě v této chvíli dost rozvinutý systém trestů a toxicita ve Valorantu je v současnosti skoro nekontrolovatelná. Sama Donlon si přeje proti této dlouhotrvající problematice bojovat a najít nějaké rozřešení, což ovšem není tak jednoduché. Výkonná producentka je rozhořčena nad skutečností, že v podstatě není možnost, jak napravit tuto komunitu – nelze změnit celou společnost. Většinu toxického chování, kterému denně hráči čelí, můžete totiž zpětně vysledovat až daleko do rodinných kruhů a poměrů, s čímž nelze moc dělat, natož je napravit ve hře.

Přestože není v silách Riot Games reálně zastavit toxicitu svých hráčů, i tak se videoherní velikán zavázal ke krokům, které z komunity mají udělat lepší místo pro všechny, čehož se chopí cílevědomý tým Central Player Dynamics. Riot plánuje zainvestovat a chopit se všech nápadů či výzkumů jak podnítit zásady poctivé týmové hry. I když se může zdát, že jde pouze krátkodobé řešení, které situaci úplně nevyřeší, stále je to krok vpřed a hlavně správným směrem. Studio také prohlásilo, že v budoucích patchích bude zlepšení herního zážitku jejich prioritou číslo jedna a určitě máme počítat s rozhodnějšími kroky vůči online toxicitě.

Jak budou nové úpravy týkající se systému trestů ve Valorantu fungovat je však stále ve hvězdách. Riot si ale konečně uvědomil důležitost této problematiky a rozhodl se jednat, což je určitě skvělou zprávou. Úspěšnou herní společnost také pravděpodobně ovlivnilo urgování ze strany známých osobností na toto téma, kterým se to v poslední době na internetu jen hemží.

K problematice toxické komunity, tentokrát ovšem u původního Riot Games titulu – League of Legends, se rozhodl podrobněji vyjádřit bývalý profesionální hráč a nyní oblíbený streamer Voyboy, podle kterého se situace v posledních letech pouze zhoršuje. Právě z tohoto důvodu natočil video, které směruje k Riotu, a snaží se v něm apelovat na vývojáře a celý banovací systém. Hráči se podle něj nebojí být toxičtí, trollit, či kazit hru svým spoluhráčům, a to zkrátka proto, že jim to téměř beztrestně prochází. S toxicitou jste se setkali více než jednou určitě i vy, a je velice pravděpodobné, že většina těchto hráčů nikdy nebyla potrestána.

Podle Voyboye je celý systém reportování úplně zbytečný, pokud se nakonec žádné bany stejně nerozdají, a jestliže dotyčný nenapíše slovo, které je zařazeno do automatického filtru, pravděpodobně z toho vyvázne bez úhony. Ve vyšší části, kde se dokola potkávají ti samí hráči, je to ještě větší problém, protože s těmito lidmi budete stále v kontaktu. Celé video se setkalo s vlnou pozitivního ohlasu a podpořila ho i další slavná jména, mezi které patří například Doublelift, Shiphtur, nebo HotshotGG.

A aby toho nebylo málo, do diskuze se připojil i bývalý kontroverzní streamer Gross Gore se svým vlastním nápadem na snížení toxicity a v reakci na Voyboye navrhuje udělat z některých hráčů moderátory, kteří by viníky mohli rovnou zabanovat, podobně jako v RuneScape. Toto řešení by pomohlo detekovat i toxické hráče, kteří se chytře vyhýbají zakázaným výrazům, jenže vše by mohlo fungovat pouze ve férovém prostředí, kde by tito moderátoři nezneužívali svoji pravomoc.

Zdroj: gameriv.com
Štítky: Voyboy, Gross Gore