Přejít k hlavnímu obsahu

Riot odhalil esportové plány na rok 2021 a představil, jak se bude nazývat světový šampionát

24. 11. 2020 | 18:24 VALORANT
Tak jsme se konečně dočkali. Přivítejte VALORANT Champions Tour, jak se celý elitní kompetitivní ekosystém FPS titulu od studia Riot Games bude nazývat. V tomhle článku si představíme jeho strukturu a dozvíme se také, kdy se odehraje první světový šampionát a jak se vlastně bude nazývat.
VALORANT Champions Tour
VALORANT Champions Tour

Fanoušci a hráči Valorantu od vydání vyčkávali, kdy Riot Games oficiálně představí, jak bude podpora esportu fungovat. Nejprve přišla Ignition Series, jejíž součástí ale byly nezávislé turnaje, a první skutečnou vlaštovkou je až současný turnaj First Strike. Ten probíhá ve všech regionech právě teď a dohromady nabízí prize pool ve stovkách tisíc dolarů. Evropská část má za sebou celou kvalifikaci, kde českému týmu ENTERPRISE esports chyběly jediné dva body od postupu mezi osm nejlepších celků, jeho hráči ale koncovku bohužel nezvládli.

Champions Tour se v roce 2021 rozdělí na tři stupínky, od prvních regionálních krůčku až po světový šampionát. První úrovní je Challengers, což jsou otevřené kvalifikace v jednotlivých regionech, jako jsme mohli vidět už teď při First Striku. Druhou úrovní okruhu budou turnaje Masters, které proběhnou třikrát do roka a dají se tedy přirovnat k CS:GO Majorům. Na každém Masters se vždy utkají ti nejlepší z daného regionu, dokud nebude možné tyto turnaje pořádat mezinárodně. Během celého roku se takto budou sbírat body, které určí dvanáct účastníků závěrečné fáze sezóny – VALORANT Champions. Světový šampionát bude mít ale slotů celkem šestnáct, zbylé čtyři účastníky poznáme v Last Chance kvalifikacích, které proběhnou v jednotlivých regionech.

Korunovace prvního VALORANT mistra světa proběhne v prosinci, takže nás čeká opravdu dlouhá sezóna. Načasování vrcholu sezóny je ale povedené, protože naváže na Worlds v League of Legends a nebude se překrývat s velkým šampionátem v žádné hře. Nyní už nezbývá než doufat, že se dočkáme i vlastních songů. Na jednotlivé součásti formátu se můžete podívat v oficiálních infografikách, případně si pustit video od Riot Games.

VALORANT Champions Tour
VALORANT Champions Tour
VALORANT Champions Tour
VALORANT Champions Tour
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.