Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovorem s produktovým vlastníkem Kaspersky Anti-Cheatu: Viry fungují stejně jako cheaty

13. 9. 2019 | 13:59 Všechny hry
Na StarLadder Majoru v Berlíně se nám podařilo odchytit Antona Selikhova, product ownera Kaspersky Anti-Cheat. Právě na této akci byl totiž tento přelomový produkt produkt oznámen.
Kaspersky Anti-Cheat
Kaspersky Anti-Cheat

Proč jste se rozhodli vyvíjet anticheatový program, ačkoliv jste nejznámější ve světě antivirových programů?

Přišli jsme s nápadem, že viry fungují stejně jako cheaty, a jak jsi správně řekl, jsme nejlepší na světě v hledání virů, a tak jsme se rozhodli pomoci také hernímu průmyslu a esportu v boji proti podvodům. Cheaty fungují stejně jako viry.

Co vás odlišuje od jiných anticheatových řešení, jako například Valve Anti-Cheat?

Problém je, že nemůžete VAC používat při online turnajích, protože nemáte odhalování v reálném čase. Když pořádáte online turnaje jako například v Counter-Striku, potřebujete okamžitě vědět, kdo podvádí.

Je váš program celosvětový nebo funguje jen v určitých regionech?

Ne, je celosvětový. Můžete ho využívat kdekoli.

Jak dlouho jste pracovali na vývoji tohoto programu? Pomáhali vám například hráči nebo nějaké společnosti?

Program vyvíjíme jeden rok a spolupracujeme se StarLadderem, jenž nám pomáhá náš program otestovat a je naším prvním zákazníkem. Zároveň máme ve firmě vlastní esportový tým. Takže tito lidé nám pomáhají.

Která hra je podle tebe nejvíce ovlivněna podvodníky? Zmínil jsi CS:GO, Dotu 2 a PUBG, jsou tu ještě nějaké jiné hry?

Myslím, že CS:GO je nejvíce zasahováno podvodníky. Další hry, jako Dota 2 a PUBG, si vyžádali naši zákazníci. StarLadder po nás chce pomoct zajistit nejlepší ochranu pro všechny hry.

Bude váš program ochraňovat i jiné hry? Je univerzální?

Ano, je přizpůsoben skoro všem hrám.

Popíšeš našim čtenářům implementaci programu do užívání?

Když jste hráč a chcete hrát na turnaji, který je ochraňován programem Kaspersky Anti-Cheat, jdete na stránky pořadatele, jako například StarLadder, stáhnete si instalační program a nainstalujete ho do počítače. A to je vlastně všechno. Když chcete hrát, jdete přes webový prohlížeč na odkaz, přes který otevřete CS:GO a můžete hrát.

Je program připojený k počítači, na kterém je nainstalovaný nebo je připojen ke Steam účtu?

Je nainstalovaný na vašem počítači, ale funguje pouze tehdy, když hrajete na turnaji.

Je StarLadder Major Berlin prvním turnajem, který používá váš nový systém?

Vlastně StarLadder Major neochraňujeme, pouze ho využíváme k oznámení naší spolupráce. Myslím, že první chráněná liga začne asi za půl roku.

Máte už dohody s jinými Major nebo Minor turnaji?

Ano, pracujeme na tom. Zatím vyjednáváme se všemi velkými organizátory.

V průběhu Majoru někdo hacknul účet na Steamu hráči Stewie2K. Víš o tom něco a dokážeš říci, jestli se takovým situacím vyvarujeme s vaším programem?

V Kaspersky máme několik produktů pro herní průmysl, Anti-Cheat je pouze jedním z nich. Dalším z programů je Kaspersky Game Security, který může být použit k ochraně účtů, protože, jak říkáš, je pro hráče problém přijít o svůj účet...

...i na této úrovni.

Ano, i na této úrovni. Můžeme pomoct Valve lépe chránit jejich účty.

Štítky: Kaspersky
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.