Přejít k hlavnímu obsahu

Ruským chlapcům hrozí vězení za plánování teroristického útoku v Minecraftu

23. 11. 2020 | 08:00 Všechny hry
Tři čtrnáctiletí chlapci z Ruska, jsou obvinění z teroristické činnosti, když v počítačové hře Minecraft postavili kopii budovy Federální bezpečnostní služby (FSB) a chtěli ji nechat vyhodit do povětří. Hrozí jim za to až desetileté vězení.
Minecraft
Minecraft

Zjistilo se, že tito tři chlapci již byli v minulosti jednou zadrženi. Vylepovali po svém městě plakáty, které podporovali Azata Miftachova. Ten byl v roce 2019 zatčen za útok na kancelář vládnoucí strany Jednotné Rusko. Jeden z plakátů záměrně nalepili právě i na budovu, kterou plánovali v Minecraftu vyhodit do vzduchu.

Vyšetřovatelé se dostali také ke zprávám, které si chlapci posílali. Údajně si mezi sebou psali o anarchismu a kritizovali tajné služby. Zprávy obsahovaly i videa a fotky, které odhalily jejich skutečný cíl. Bylo v nich totiž podrobné sestavení bomb a jejich následné testování na volných prostranstvích. Umístění bomb si potom mohli vyzkoušet v Minecraftu na přesné kopii budovy. Není ale zcela jasné, k jakým teroristickým činům kromě výbuchu simulovaného ve hře se chystali.

Výsledek vyšetřování přinesl jasné zprávy. Dva ze tří obviněných chlapců se pod tlakem a výhružkami přiznali, že procházeli výcvikem s cílem provést teroristický čin, ti byli umístěni do domácího vězení. Třetí z chlapců je nyní ve vazbě.