Přejít k hlavnímu obsahu

Sedminásobný šampion a největší ikona Tetris scény, Jonas Neubauer, umírá ve věku 39 let

9. 1. 2021 | 11:45 Všechny hry
Dnešní den bude v herní historii zapsán černým písmem. Navždy se totiž rozloučila ikona komunity, která v kompetitivním světě videoher začala vznikat jako jedna z prvních. Jonas Neubauer se v moderní historii stal sedminásobným šampionem z osmi ročníků CTWC a vzhlížel k němu každý, kdo se o Tetris v posledních deseti letech zajímal.
Jonas Neubauer
Jonas Neubauer
Zdroj: Zdroj

Classic Tetris v minulém desetiletí zažil neskutečné obrození komunity. Hra z roku 1984 měla svůj první a na dlouhé roky jediný světový šampionát v roce 1990, ale od roku 2010 se začala psát nová historie. Nadšenci dali dohromady hráče ze všech koutů Spojených států, aby našli nejlepšího hráče Tetrisu. Mezi účastníky prvního novodobého mistrovství s názvem Classic Tetris World Championship byl i Jonas Neubauer. Ten začal hrát Tetris ve svých šesti letech a v necelých třiceti se stal prvním šampionem CTWC, když v superfinále porazil Harry Honga. O vzniku šampionátu byl natočen i dokument Ecstasy of Order, kde je v celé kráse vidět krása komunity.

Jonas Neubauer
Jonas Neubauer
Foto: archiv CTWC

Jonas se stal šampionem i v následujících třech letech, zatímco v roce 2014 jej Harry Hong konečně porazil. Čtyřnásobnému šampionovi to však nestačilo a ovládl i následující tři ročníky. Pokud by vás zajímalo, co je na Tetrisu tak napínavé, tak doporučujeme zhlédnout například finále z roku 2016 proti Jeffu Moorovi, které má již více než 14 milionů zhlédnutí. Co se však týče Neubauerovy série, tak tu při deváté účasti opět utnul teprve šestnáctiletý Joseph Saelee, po jehož triumfu odstartovala úplně nová éra. Tetris už nebyl pouze o těch, kteří se legendární hře věnovali desítky let. Zbrusu nová vlna hráčů začala přinášet nové mladičké hvězdy a důkazem toho je loňský primát třináctiletého Doga, který ve finále porazil o dva roky staršího sourozence PixelAndyho.

Jonas Neubauer
Jonas Neubauer
Foto: Coley Brown

Tenhle článek je ale vzpomínkou na samotného Jonase Neubauera, který ve věku 39 let náhle zemřel. Žil zdravě, ale osud byl neúprosný a po náhlém kolapsu se rozloučil s povrchem zemským. O smrti věčně usměvavého a pozitivního nadšence informoval jeho Instagram, více detailů zatím není známo. Internet však dnes dopoledne zahltily vzpomínky na největší ikonu, kterou svět Tetrisu nepochybně poznal. Komunita volá například po tom, aby se pohár vítěze CTWC přejmenoval na počet sedminásobného krále Jonase Neubauera. Bez něj by Tetris tam, kde je dnes. A pokud si to má někdo zasloužit, tak jedině on. Aby jeho odkaz zůstal věčný. Protože i když 51 týdnů v roce pracoval například jako barman, tak v tom jednom byl ve svém světě absolutní modlou.

Jonas Neubauer
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.