Přejít k hlavnímu obsahu

#StayHome European Nations Cup je tady! Kdo nás bude od 9. května reprezentovat?

Evropské esportové asociace a federace se v trpké době pandemie koronaviru rozhodly spojit a uspořádat společný turnaj, který v oficiálním názvu European Nations Cup má populární hashtag #StayHome. Jde totiž o klání bez prize poolu, jehož veškerý výtěžek poputuje na charitativní účely. V jakých hrách a kdy se bude bojovat?
#StayHome European Nations Cup
#StayHome European Nations Cup

#StayHome European Nations Cup nabídne zápolení ve třech různých titulech – Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends a eFootball PES 2020. Mezi dvanácti účastníky nebude chybět Česká republika ani Slovensko, které doplní desítka národních týmů: Ázerbájdžán, Belgie, Bělorusko, Gruzie, Izrael, Maďarsko, Makedonie, Portugalsko, Srbsko a Ukrajina. Jako první vypukne League of Legends turnaje svou skupinovou fází 9. května, o den později vkročí reprezentační výběry do CS:GO turnaje. První zápasy v PES začnou 13. května.

League of Legends

Na rozhodnutí o kapitánech, případně celých sestavách, nebylo příliš času, nicméně věříme, že všichni do boje pošlou ty nejvěrnější patrioty – i kdyby ne ty nejlepší. Z hlediska harmonogramu je potřeba začít účastníky League of Legends turnaje, do kterého se pro český národní tým podařilo zlanařit kompletní sestavu CZC.eSuby, která tím pádem bude patřit mezi nejžhavější kandidáty na celkové prvenství. Sestavu slovenského výběru zatím neznáme, ale jako možnost se nabízí trio hráčů, které to se Cyber Gaming dotáhlo do Evropy. Už pozítří vše započne třemi čtyřčlennými skupinami, kde se díky bohu české a slovenské týmy nepotkají.

Rozlosování skupinové fáze:

  • Skupina A: Ázerbájdžán, Ukrajina, Izrael, Slovensko
  • Skupina B: Česká republika, Makedonie, Srbsko, Gruzie
  • Skupina C: Belgie, Maďarsko, Portugalsko, Bělorusko

Česká reprezentace:

 Česká republika Ondřej 'Robocop' Sklenička
 Česká republika David 'Jejky' Jakubec
 Česká republika Adam 'Random' Grepl
 Česká republika Daniel 'Dany' Novák
 Česká republika Radovan 'Rufus' Moravec

 Česká republika Tomáš 'Nightshare' Kněžínek – trenér (autor vyjádření)

    V poslední době se nám v Česku dařilo a vyzkoušeli jsme si také několik náročných zápasů proti těžkým soupeřům patřícím k evropské špičce. Jako tým jsme se poctivě a dlouho připravovali na mezinárodní soutěže, a proto chceme ukázat, že dokážeme konkurovat i těm nejlepším

    UPDATE: Slovensko už také vydalo oficiální zprávu se soupiskami, tak doplňujeme tu pro League of Legends:

     Slovensko Ondrej 'Wondro' Kenda
     Slovensko Jakub 'Goksi' Goga
     Slovensko Peter 'Samyaza' Červeň
     Slovensko Martin 'Mauss' Kuhajda
     Slovensko Peter 'Zeussak' Gbelec

     Slovensko Nikolas 'BadPie' Mihalik
     Slovensko Samuel 'MakeitBetter' Polakovič

    #StayHome European Nations Cup

      Counter-Strike: Global Offensive

      Pro CS:GO byl do čela českého nároďáku jmenován leckr, aktuálně jediný český profesionální hráč působící v zahraničí. Jelikož kvůli vytíženému programu nebyla možnost využít nikoho z domácí jedničky SINNERS, tak si leckr přizval někdejší spoluhráče a dnes hráče Sampi či BRUTE. Z hlediska individualit ale i tady vypadá český tým opravdu silně. Za slovenským výběrem stojí zkušený tandem vergiL + uno, a právě první jmenovaný si do základní pětice pozval kromě proslulých jmen i spoluhráče z Vikingekrig. Oproti LoLku je v CS:GO formát trošku jiný, skupiny totiž budou rovnou čtyři po třech týmech, odkud vždy dva nejlepší postoupí do SE play-off.

      Rozlosování skupinové fáze:

      • Skupina A: Makedonie, Maďarsko, Bělorusko
      • Skupina B: Portugalsko, Ázerbájdžán, Gruzie
      • Skupina C: Belgie, Srbsko, Česká republika
      • Skupina D: Slovensko, Izrael, Ukrajina

      Česká reprezentace:

       Česká republika Michal 'leckr' Kadlíček (autor vyjádření)
       Česká republika Filip 'AJTT' Dolenský
       Česká republika Zdeněk 'daxen' Dušek
       Česká republika Lukáš 'capseN' Koláčný
       Česká republika Marek 'kinzo' Bílek

      Sestavu jsem zvolil tak, abychom si hned od začátku seděli. Každý to zná, skládá se nová sestava, něco nesedí, něco nefunguje. Proto jsem oslovil dvojici z Brute a dvojici ze Sampi, společně jsme všichni spolu už nějaký rok hráli v týmu, takže se nemusíme bát toho, že by to ve hře nefungovalo. Kluci ze SINNERS mají momentálně dost plný schedule a pravděpodobně by ani neměli čas na tento charitativní turnaj. Ale i přes to jsem si velmi jistý, že naše sestava je dost silná hlavně díky tomu, že se všemi hráči jsem hrál v týmu nejméně rok. Těším se na zápasy a na možnost reprezentovat Českou Repubilku.

      Slovenská reprezentace:

       Slovensko Lukáš 'vergiL' Majerik (autor vyjádření)
       Slovensko Martin 'MAXX' Smolár
       Slovensko Adam 'ZEDc' Bartko
       Slovensko Miloslav 'm0nsterr' Gáplovský
       Slovensko Samuel 'Snake' Hriadel
       Slovensko Peter 'uno' Lipowski

      Keď ma Slovenská asociácia oslovila s možnosťou si zahrať a ako kapitán zložiť zostavu pre EEF (The European Esport Federation) charitatívny turnaj s názvom Stay Home European Nations cup, neváhal som a zavolal som 2 hráčov z MMNF, ktorých som doplnil o mojich 2 spoluhráčov z Vikingekrig. Myslím, že je dôležité takýto projekt, ktorý sa nesie v priateľskej atmosfére, uchopiť zo správneho konca a ukázať, že aj na Slovensku máme hráčov a vieme sa zapájať do medzištátnych projektov. Problém je dosť v tom, že časovo bude možno náročné sa zosúladiť v zostave a tak som využil možnosť využiť spoluhráčov z tímu a MAXXa so ZEDom, na ktorých sa vždy viem spoľahnúť. Ide v prvom rade o priateľský počin, ktorý ma ukázať ľudom, že esport rastie a má zastúpenie v každom štáte. Som rád, že sa chalani so mnou na to dali prakticky okamžite, aj keď nie je finančné ohodnotenie, čo beriem ako ukážku správneho gamerstva.

      eFootball PES 2020

      V rámci celkového servisu samozřejmě nemůžeme vynechat ani druhý nejoblíbenější fotbalový simulátor, ve kterém se za úspěchem budou se lvem na dresu rvát Svatopluk 'syky' Sýkora a Dalibor 'KillDalos' Zlomek, které jako hráče eFootball PES 2020 můžete znát díky angažování se v projektu eRepre. Slovensko bude dle očekávání reprezentovat Andrej 'Andy_R4' Remeň, jenž se koncem loňského představil i na Mistrovství světa.

      Turnaje budou vždy probíhat měsíc a zápasy se odehrávat po týdnu. Všechny šampiony poznáme 7. až 10. června. Jednotlivá klání budeme samozřejmě sledovat formou coverage a ve spolupráci s Českou i Slovenskou asociací esportu se můžete těšit na podrobnou coverage cesty našich reprezentací v #StayHome ENC.

      Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.