Přejít k hlavnímu obsahu

Striker o MČR: Vracím se hrozně rád, částečně i z nostalgie

6. 10. 2020 | 20:26 Counter-Strike 2
MČR, IEM Katowice, ESL One Cologne? Nejen na těchto akcích vždy Milana "Strikera" Švejdu zaručeně potkáte. Narazíte na něj zkrátka všude tam, kde se hraje pořádný esport. Jak ale vůbec vypadala jeho cesta k tomu, aby se esportem mohl naplno živit? Nejen na to jsme si posvítili v dalším ze série článků v rámci oslav výročí letošního jubilea MČR, z jehož uběhlých devíti ročníků Striker nevynechal ani jediný.
Striker
Striker

Poprvé mladičký Striker k počítači zasedl v pěti letech v roce 1998. Jedny z prvních her, které měl šanci vyzkoušet, byly znalostní hry na CD, které někdo přinesl domů. V závěsu pak následovaly klasiky jako Prince of Persia, Prehistorik a podobné. Tehdy ještě malému Strikerovi bylo úplně jedno, jestli je ve hrách dobrý. Hraní ho bavilo a to bylo jediné, na čem záleželo. Počítač sdílel se sourozenci, přičemž nejčastěji se o to, kdo zrovna bude moct hrát, dohadoval s o tři roky starším bráchou. S tím také začal svou kompetitivní kariéru, konkrétně na bojišti Worms. Zprvu sbíral pouze jednu prohru za druhou, ale časem se vše začalo obracet a přišly první výhry. Že existuje něco, jako Half-Life, Milan zjistil cca v jedenácti letech ve škole. 

Striker

Strikerova další cesta už pak vedla přes bratrova kamaráda, který už původní CSko hrál. Začal na publicu a hru nebral nijak extra vážně. Za několik let si pořídil Steam, narazil na tým a hraní už nebral na tak lehkou váhu. 

Nevěděli jsme ani, kde máme koukat po tréningu a takových věcech, pořádně jsme nevěděli, co děláme. Docela dost rychle jsem se zlepšil a dostal jsem se do prvního týmu, kde jsme hráli na PLAYzone a to byl podle mě thePÍSEK. Nevybavuju si, kdy to bylo, ale byla to 1.6ka a bylo to, když UGčko přešlo na nový PLAYzone. Tehdy jsem to začal hrát trochu víc, hrál jsem takové ty 1v1 a 2v2 cupy a takové blbosti, ale co se týká týmové hry, tak to jsem se pak dostal s Pískem do takového zajímavějšího týmu.
FewGamers

Tím týmem byl celek nesoucí název FewGamers, ve složení aeRmaster, morris, zillda, chillda. V roce 2011 tato sestava vyrazila na Jezerku zabojovat o titul mistra ČR na první obnovený ročník MČR. Přestože skončili na předposledním děleném 9. - 12. místě po boku Corps Gaming, NecroRaisers a Virtual World IT, na turnaji předvedli vyrovnané hry proti všem protivníkům.

FewGamers
Na tohle MČR vzpomínám úplně nejradši. My jsme tehdy nebyli tým, který by počítal, že by se dostal nějak extra daleko, spíš jsme mohli porazit pár těch týmů okolo nás a měli jsme docela dobré šance tam sebrat nějaké výhry. Se všemi jsme hráli dost těsně. Byly tam týmy jako SGC, i s eSubou jsme hráli relativně slušně. To je MČR, na které vzpomínám rád. Byla to obrovská akce, kde jsme zahráli dobře. I když ten tým potom moc dlouho nevydržel, z různých důvodů. Ale ten turnaj samotný pro mě byl něco úžasnýho. Potkali jsme tam úplně všechny týmy, proti kterým se dalo hrát. Hráli jsme tam i proti eXtatus, pomatuju si odsud jednu dobrou akci. Z tohohle mám několik vzpomínek, že to byla moje první šance se dostat trošku výš, než na nějakou top10 ČR. A začalo to vypadat dobře.

Byl to první moment, kdy jsem si říkal, že bych v té hře mohl být dobrej. Že ten můj tým v té době by mohl být dobrej. Byl to turnaj, na kterém jsme se ukázali v dost dobrém světle. Nevyhráli jsme moc zápasů, skončili jsme tak nějak relativně průměrně, ale zahráli jsme dobře proti všem, proti komu jsme hráli, ať už to byli favoriti, nebo jedny z těch týmů kolem naší úrovně. Hráli jsme dobře proti eSubě, eXtatusu, právě proti nim jsem měl jednu skvělou akci, tu mám asi ve dvou moviečkách. Ten zápas s eXtatus je moment, na kterej si pomatuju nejvíc.

Strikerova povedená akce z MČR 2011 začíná na 1:05

V roce 2012 se na MČR, stejně jako v roce minulém, pořádal turnaj jak v Counter-Strike 1.6 tak v Counter-Strike: Source. Striker dostal díky tomu, že se znal s hopsem a Nub1em, šanci se připojit k eSubě a naskočit tak do pomalu ale jistě se rozjíždějícího vlaku CS:GO. Nezaváhal ani vteřinu a po šanci skočil.

Striker
Na tohle MČR nevzpomínám moc rád, protože jsem tam hrál hrozně. Do téhle doby je to jeden z mých nejhorších turnajů. Byl to tehdy docela tlak na mě. Já v té 1.6ce byl relativně dobrý v týmech, ale řekněme tak top 8 v ČR. Ale eSuba měla ambice na to být nejlepší a v té době to na mě byl docela velký tlak. Na tom prvním MČR to vůbec nevyšlo. Tahle sestava eSuby vydržela tak 2 měsíce dohromady, s tím, že MČR byl v podstatě náš jediný turnaj. Skončili jsme na děleném 5.- 6. místě z 8. Na to moc rád nevzpomínám.

Rok se s rokem sešel a nastal čas na MČR 2013 a Striker u toho samozřejmě nemohl chybět. Tentokrát se do boje o titul šampiona podíval s týmem FrozenRiders ve složení tv1, teCkoO, nub1um a FlasH. S týmem se dal dohromady chvilku před turnajem a velmi krátká doba, kterou měli na sehrání, byla bohužel znát. Ani ostatní aspekty týmové souhry nebyly tak úplně to pravé ořechové, i přesto se ale své štěstí na MČR rozhodli zkusit. Jejich snaha jim přinesla umístění na děleném 5. - 6. místě po boku iNfernity. Na tento ročník Striker nevzpomíná nijak výrazně, jednalo se spíše o takové "MČR do počtu." I přesto jsme z něj ale dokázali, za notné dávky Strikerovy pomoci, dohledat alespoň fotku. 

Striker

V následujícím roce už Striker na MČR vyrazil v plné polní. Měl tým, jehož sestava, přestože se obmněňovala a zase vracela ke kořenům, spolu vydržela téměř rok. I v dnešní době se tahle banda kamarádí a zůstává ve styku. Kromě zázemí eEriness a dostatečné doby pro souhru týmu ve složení Striker, tv1, Neci, nub1um a Bordel rozhodně nechyběla ani dostatečná dávka skillu. Na MČR tak zamířili s cílem vzít medailové pozice útokem. Přestože se jim nakonec podařilo ukořistit pouze medaili bramborovou, jejich boje byly velmi vyrovnané a nebýt několika aspektů v jednotlivých rozhodujících kolech, vše mohlo dopadnout jinak. 

Na samotném MČR eventu v roce 2014 v rámci CS:GO turnaje hráli pouze dva finalisté o první místo. Kvalifikace na turnaj probíhala kvůli posunu sezóny v rámci LanCraftu, přičemž zbytek turnaje proběhl online. Striker tak během tohoto MČR zvládl nejen účast v jednom z hlavních turnajů, ale také si stihl turnaj i odkomentovat po boku Dev1ho. Toto komentování bylo, po předchozích zkušenostech s online komentováním mezi hraním, jejich první společné na MČR. Ročníkem 2014 Striker uzavřel v rámci MČR svou hráčskou kariéru a zároveň nakročil do té komentátorské.

Striker eSuba

Přestože Striker na MČR nikdy na medaili nedosáhl, šancí, a to nemalých, měl hned několik. Ta nejlepší byla v roce 2012, kdy eSuba složila nový našlapaný tým a všichni očekávali, že se umístí na předních místech. Hráči byli na scéně poměrně známí, týmový duch jim rozhodně nechyběl a skillově na tom byli také skvěle, předpoklady zkrátka splňovali ve všech směrech. 

Striker
Musím říct, že to byl tým, se kterým jsme měli šanci se dostat na trochu vyšší příčky, ale nic moc jsme nevyhráli, maximálně nějaká druhá místa. Nevybavuju si, proč jsme se nedostali někam dál, ale upřímně řečeno, nikdy jsme nebyli v pozici, že by se od nás očekávalo, že půjdeme do finále MČR. Byli jsme těsně pod tou topkou. Měli jsme šanci někoho z nich porazit, ale asi se to od nás úplně neočekávalo. Když jsem se dostal na úroveň, kdy jsem měl tým, se kterým jsme se mohli někam dostat, tak se nám to nepovedlo. Potom jsem už skončil kariéru, ten čas tam pro mě nebyl. Začal jsem 2011, to bylo moje první MČR a do 2014, to je relativně krátká doba. 2011 jsem byl v 1.6 s týmem, co se neměl dostat nijak vysoko
Striker

Na MČR se Striker rok co rok rád vrací, částečně i z nostalgie. Rád vzpomíná na lidi, se kterými na předešlých turnajích hrál, ale po hráčské kariéře si nestýská, komentování ho baví. Je to pro něj něco, co nedělá až tak často a co si užívá jednou do roka během MČR, protože další domácí akce kvůli svému zaměstnání redaktora HLTV.org na plný úvazek až tak úplně v roli komentátora nestíhá. I přesto je ale schopen si vždy na komentování MČR čas udělat a skloubit ho se svou prací. Většinou vše vyšlo tak, že měl zrovna volný víkend a mohl si tak event užít naplno. Nejednou se však stalo, že během MČR probíhal ještě další velký evropský turnaj a Striker tak musel kombinovat svůj čas tak, aby zvládl obojí. Ráno být na MČR a večer doma a pracovat na pokrytí turnaje. Vždy si to ale dokázal zařídit tak, abyste ho rok co rok mohli s jistotou najít buď na komentátorské stoličce, nebo na analyst desku.

Striker
Vracím se tam rád kvůli té fantastické atmosféře, kterou si jako komentátor člověk doopravdy užije. Díváte se totiž z části na to, co se děje ve hře, ale z části i na to, jak na ně působí komentátoři. To je něco, na čem mi doopravdy záleží, když se tam vracím. Rád si to tam užívám z tohohle pohledu. Samotné komentování mě prostě baví, nejen kvůli publiku, ale je to něco, co mě naplňuje. Něco, k čemu se rád vracím, není to pro mě normální práce, zůstalo mi to jako hobby.

Vždycky jsem si to spíš užíval, než něco jinýho. Nikdy mi nešlo o to, co za to dostanu. Prostě jsem šel na MČR pro to, abych si to užil, ne abych tam pracoval. Vždycky se snažím si to zkombinovat s mojí hlavní prací. Je to kombinace nostalgie, atmosféry z těch samotných fanoušků, co jsou tam, a mojí lásky pro komentování, kterou jsem si udržel za posledních deset let, kdy jsem s tím začal na TeamSpeaku přes HLTV.
Striker

Striker se během 10 let svého působení na MČR stal z hráče komentátorem a analytikem. Posun je znát i na samotném eventu, který se z kongresového sálu Jezerky přes Prahu přesunul na brněnské výstaviště, kde už během několika let pomalu ale jistě začíná přerůstat kapacity pavilonu B. Rozdíl mezi prvním MČR této dekády a tím, kde je event dnes, samozřejmě nespočívá pouze v prostorách, kde se akce koná. Změnilo se mnohé, počet herních titulů, výše finančních odměn, počet organizátorů, hráčů i diváků a především intenzita zážitku, který MČR přináší všem zmíněným. 

Striker
Oproti Seči jsme v současné době na úplně jiné úrovni. Na Jezerce nebylo žádné publikum, tam se sotva někdo dostal. Publikum vlastně sestávalo ze samotných hráčů, co zrovna nehráli na stage a podobně. Oproti tomuhle… Brno, tam jsem byl nesčetněkrát a to je posun na úplně jinou úroveň, kdy je z toho velká akce a hromada věcí okolo, na které se dá přijít podívat, trochu natáhnout fanoušky. Ten kotel, co je pod samotnou stage, na to se jen tak nedá zapomenout.

V dnešní době nelze s jistotou říci, jak na tom MČR v budoucnosti bude. Jedno je ale jisté, pokud bude možnost být jeho součástí, Striker na něm rozhodně chybět nebude.

MČR PC 2020
Štítky: 10 let MČR, Striker
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.