Přejít k hlavnímu obsahu

Valve ruší pozvánky na Rio Major, o místo budou týmy bojovat v sérii regionálních turnajů

2. 4. 2020 | 19:08 Counter-Strike 2
Valve oznamuje velké změny před listopadovým ESL One Rio Majorem. Kompletně ruší pozvánky rozdané po StarLadder Majoru a ruší se také regionální Minory. Naopak se všechny týmy utkají v sérii kvalifikačních turnajů, kde se rozhodne o tom, kdo pojede reprezentovat daný region do Brazílie.
Rio Major
Rio Major

Již dlouhé roky se pozvánky na CS:GO Majory rozdávaly na základě výsledků z předešlého Majoru. Příští Major v Riu se však kvůli koronaviru SARS-CoV-2 odsouvá až na listopad a tak se Valve rozhodlo udělat největší změnu v historii Major turnajů. Pozvánky se kompletně ruší a týmy se o místo na Majoru budou muset utkat v sérii turnajů nazvaných Road to Rio.

Změna je to očekávaná, systém pozvánek byl dlouho kritizován kvůli tomu, jak rychle se může měnit forma týmů. Pro příklad, své místo na Majoru, který se měl původně uskutečnit v květnu, měly mít jisté celky jako ENCE nebo Virtus.pro, které však mají v současnosti tragickou formu a pravidelně prohrávají proti papírově slabším týmům. Plánované zrušení pozvánek bylo představeno již v minulosti. Valve deklarovalo, že na Majoru chce jen ty nejlepší týmy.

frozen

Jak ale budou RMR (Regional Major Ranking) turnaje fungovat? Týmy budou na základě výsledků sbírat body do regionálního žebříčku. Zatím není jisté, kolik takových turnajů se uskuteční, již teď jsou oznámeny dva turnaje pořádané přímo ESL a Valve, které budou mít prize pool 255 000 dolarů. První takový turnaj se uskuteční v květnu a zúčastní se jej 56 týmů, které se měly zúčastnit Majoru a Minorů. V budoucnu se však budou týmy vybírány podle RMR žebříčku, ke kterým se přidají týmy z kvalifikací.

Není zatím jisté, jak budou body rozdělovány, to Valve teprve upřesní spolu s kalendářem turnajů, které se budou do RMR tabulky počítat. Už teď se však ví, že čím blíž bude turnaj k Majoru, tím více bodů mohou týmy získat. Zároveň bylo oznámeno, že týmy, které skončily v TOP14 posledního Majoru získají na začátek body navíc, čímž získají malou výhodu na začátek.

Na Rio Majoru se opět utká 24 týmů, přičemž sloty budou rozděleny následovně:

 EvropaCISSeverní AmerikaJižní AmerikaAsieOceánie
Legendy323000
Vyzyvatelé512000
Uchazeči221111
Celkem1056111

Kvůli současné situaci, kdy je cestování téměř nemožné, se týmy budou moci zúčastnit turnajů v regionu, kde se právě nachází. To znamená, že například týmy, které právě hrají FLASHPOINT ligu a nachází se v USA, budou moci bodovat v severoamerickém regionu. Později se budou moci přesunout zpět do evropského žebříčku, při změně regionu však tým ztratí své body a bude muset začít od začátku. 

Co se změn v sestavě týče, tým bude moci vyměnit až dva hráče. Za každého vyměněného hráče však ztratí 20 % bodů, což je velká čára přes rozpočet pro Astralis, kteří plánují od července protáčet šest hráčů.

Štítky: CS:GO Major
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.