Přejít k hlavnímu obsahu

Vědci objevili, že prasata dokáží hrát videohry

15. 2. 2021 | 12:00 Všechny hry
Vědci testovali na celkem čtyřech prasatech používání joysticků k hraní jednoduché hry, kupodivu některá excelovala a odhalila možné uplatnění vskutku vysoké inteligence prasat
Testování prasat
Testování prasat

Už dlouho se tvrdí, že prasata jsou chytrá stvoření. Mohou používat nástroje, naučit se, jak funguje systém zrcadel, a dokonce i zobrazovat emoce svých vrstevníků. Nyní se vědcům podařilo zjistit, že tato inteligentní zvířata mají další dovednost a to hraní her. Zjistili to díky poslednímu testování na čtyřech prasatech, které postavili před joysticky k jednouché hře. Prasata prokázala pozoruhodnost a schopnost zahrát hru ovládanou joystickem. Původní plán byl testovat touto hrou inteligenci opic v NASA. Prasata však taktéž ukázala svůj potenciál.

První krok v testování byl, že každé ze čtyř prasat muselo pomocí čenichu přepínat dané joysticky. Jakmile si tyto dovednosti prasata osvojila, začalo samotné hraní. Hrála vždy jednou denně po dobu 12 týdnů. První "úroveň" v této hře zobrazovala modré ohraničení probíhající po všech čtyřech stranách obrazovky a jejich cílem bylo dotknout se kurzoru nějaké modré strany. Druhá úroveň byla podobná, akorát se třemi modrými stěnami. Pokud kurzorem "narazila" do prázdné strany, prohrála. Čím větší byla úroveň, tím byla hra samozřejmě těžší a v jedné z posledních úrovní už byla modrá stěna jen jedna s tím, že při každém pokusu zvolená stěna měnila svoji pozici, aby to prasata neměla automatické. I přesto si prasata vedla velice dobře a i v této úrovni vedla kurzor správným směrem.

Věci se začaly zhoršovat, když se stěny začaly pohybovat. Nejdříve se jen zmenšovaly a to prasatům příliš problém nedělalo. Pohybování jim ale narušovalo jejich koordinaci čenich-joystick. Obratnosti se prý těmto prasatům nikdy nedokázalo dosáhnout. Stejně jako lidi, i prasata měla svoji vlastní individualitu při plnění úkolů. Jedno bylo rekordmanem v zasažení stěny v úrovni s jednou modrou stěnou, u dalších dvou prasat se ukázalo, že mají propracovanou dlouhodobou paměť poté, co byla schopna zahrát si hru i po roce netrénovaní. Také se ukázal rozdíl mezi odměňováním po dobře zahrané úrovni doteky, včetně milých slov a jídlem. Když na ně byli chovatelé hodní, hladili je a povídali si s nimi, prasata vydávala lepší herní výkony, než když jim dávkovač dal automaticky po správném dohrání jídlo.

Prasata, co hrají na joysticku
Prasata, co hrají na joysticku
Zdroj: deporteselejido.com
Zdroj: www.vice.com
Štítky: průzkum, prasata