Přejít k hlavnímu obsahu

Velké preview grandfinále Worlds 2018

1. 11. 2018 | 14:43 League of Legends
Jak dopadne finále světového šampionátu v League of Legends? Pozvedne Vyvolávačův Pohár nad hlavu Fnatic či Invictus Gaming?
Worlds 2018 Finále Preview
Worlds 2018 Finále Preview

Rok se s rokem sešel a máme tu další grandfinále světového šampionátu. Tentokrát v korejském Incheonu na stadionu Munhak pro 50 tisíc diváků. Světe div se, ve finále uvidíme evropskou jedničku Fnatic a čínsko-korejskou sestavu Invictus Gaming. Týmy jako Gen.G, Afreeca Freecs, Royal Never Give Up či KT Rolster selhaly a letošní šampionát se nesl ve stylu velkých překvapení. Konečně je tak korejská krutovláda u konce. Po osmi letech může Fnatic zopakovat evropský triumf, nebo se dočkáme historicky prvního vítěze z Číny. Finálový zápas Worlds 2018 se odehraje tuto sobotu od 9:00, tak zrušte všechny plány a pojďte sledovat nejdůležitější League of Legends zápas roku.

Týmové statistiky

Fnatic vs. Invictus Gaming
 Čína Invictus Gamingvs. Evropa Fnatic
11 - 4Win rate12 - 2
30:23Průměrný čas hry30:32
+1088Goldový rozdíl v 15. min.+1118
8 - 71. věž10 - 4
2094Poškození za minutu1982
9 - 6First blood8 - 6
77,6 %Podíl sebraných draků60,6 %
64,3 %Podíl sebraných heraldů69,2 %
76,9 %Podíl sebraných baronů76,9 %

V semifinále jsme od obou týmů viděli jednoznačná vítězství 3:0 a ani v jedné hře jsme se nedočkali nějakého velkého zaváhání. Oba týmy hrály v early game i mid game velmi agresivně, a to i v porovnání s předešlými zápasy. Invictus si proti G2 výrazně zlepšil statistiku sebrání 1. věže a daleko více se snažil hrát okolo botlane a brát co nejdříve draky. U Fnatic jsme znovu viděli hru, kde bylo jasné, že jsou lepším týmem. Až na pár momentů jsme ale od nikoho neviděli nějaké skvělé individuální výkony, což naopak u IG ve velkém předváděli solo laneři TheShy a Rookie. Ve finále ale hra může být trochu jiná, protože na hráče bude vyvíjen ještě větší tlak a celá hra by se tím mohla trochu spomalit. Pokud však týmy zůstanou věrní svým herním stylům z předchozích zápasů, mohli bychom se dočkat krvavé série hrané v rychlém tempu.

Toplane - Najde TheShy vyzyvatele? 

sOAZ Bwipo TheShy Duke
 Jižní Korea TheShy (10) Jižní Korea Duke (5)vs. Belgie Bwipo (11) Francie sOAZ (3)
+111+153Goldový rozdíl v 15. min.+534+87
5,53,8KDA3,84,3
599306Poškození za minutu557473
26,3 %17,4 %Podíl týmového poškození27 %27,7 %
42Solo killy60
55,5 %39,7 %Účast u týmových killů59,2 %69,8 %

Na toplane se nám může představit hned čtveřice hráčů. I když jsou všichni 4 velmi kvalitními špílmachry, zejména u IG se očekává, že do zápasu nastoupí v základu TheShy, který naposledy předvedl velkolepý výkon proti Wunderovi a celému G2. Ne nadarmo byl také vyhlášen dvakrát nejužitečnějším hráčem hry a zakončil sérii s KDA 12/5/15. Ve hře ale nejvíce vynikl hlavně vytvořeným tlakem na soupeře, který si s ním nedokázal poradit. I když Jankos věnoval Wunderovi většinu své pozornosti, TheShy se dokázal vrátit zpátky do zápasu a z Wundera si v podstatě udělal fackovacího panáka. Korejský mladík si hlasitě říká o označení nejlepšího toplanera světa a do tohoto souboje půjde jako favorit.

U Fnatic se očekává, že v grandfinále nastoupí rozehraný Bwipo, který předvádí celý turnaj nadprůměrné výkony a těší se zasloužené chvále. Naopak veterán sOAZ se do hry od skupin nedostal a svou frustraci potvrdil i neúčastí na focení finalistů po zápasu proti C9. Kouč Fnatic, YoungBuck, je tak pod mírným tlakem, ale bylo by logické znovu nechat hrát Bwipa, který je na vítězné vlně, vyzařuje nadšením a působí velmi sebejistě. Pokud ale bude hrát TheShy tak, jako proti G2, neměl by mít problém ani s jedním z toplanerů Fnatic. Hodně však bude záležet na pick/ban fázi a herním stylu obou junglerů.

Jungle - Dominovat by měl Broxah

Broxah Ning Worlds
 Čína Ningvs. Dánsko Broxah
+58Goldový rozdíl v 15. min.+459
4,5KDA9,4
321Poškození za minutu293
15 %Podíl týmového poškození14,7 %
4Solo killy3
67,4 %Účast u týmových killů72,9 %

V jungli se proti sobě utkají Ning a Broxah. Dánský jungler půjde do tohoto duelu z pozice mírného favorita, ale síly se mohou snadno vyrovnat v moment, kdy nebude na svých dvou nejoblíbenějších šampionech - Xin Zhaovi a Lee Sinovi. I když proti Cloud9 vytáhl úžasnou Rek Sai, hráči IG na ni už budou připraveni a s junglery Elise ani Nocturnem dánský rodák neukázal ani zdaleka takovou dominanci, jako právě s výše zmíněnou dvojicí šampionů. Ning si oproti tomu zahrál na turnaji hned osm šampionů, se kterými podával velmi podobné výkony. Proti Broxahovi však selhal už ve skupině a vzhledem k tomu, jak malý vliv měl na výhry IG v play-off, neočekáváme, že by byl Broxahův Lee Sin nebo Xin Zhao méně vidět než cokoli, co si vybere čínský jungler. I čísla mluví jasně pro Broxaha, který bude téměř jistě považován za nejlepšího junglera turnaje i kdyby FNC ve finále prohráli 0:3. Ning je jungler velmi výbušného rázu a proto si často připisuje hodně killů, ale zároveň i poměrně dost smrtí.

Midlane - Rookie prahne po pomstě

Worlds Rookie Caps
 Jižní Korea Rookievs. Dánsko Caps
+594Goldový rozdíl v 15. min.+17
5,8KDA4,3
549Poškození za minutu427
26,4 %Podíl týmového poškození21,3 %
6Solo killy9
70,8 %Účast u týmových killů68,8 %

Caps se v semifinále blýsknul zejména svým quadrakillem za Azira a Rookie se obdivuhodně zaskvěl s LeBlanc. Oba dva hráči byli před turnajem vynášeni do nebes jako nejlepší midaři západu a východu. Nakonec se střetnou ve finále a je pravdou, že lepší hráče na midlane bychom na turnaji hledali velmi obtížně. Když vezmeme v potaz, že Rookie v knockout fázi hrál proti podobně kvalitním, možná i kvalitnějším soupeřům, měl by ve finále dominovat na lince. Ve skupinové fázi byl jejich souboj dost vyrovnaný, ale v celkovém součtu ovládl jejich vzájemné zápasy dánský midlaner. V knockout stage ale Rookie předvedl o trochu líbivější výkony a pokud bude podobně hrát i v sobotu, mohl by Capsovi oplatit porážky ze základní skupiny. Oba dva se nebojí jít pro solo killy a jak na lince, tak i v šarvátkách v mid game jsou oba relativně agresivními hráči, kteří se neustále snaží něco vymýšlet. Na tyhle dva hráče je zkrátka radost pohledět a bude velmi zajímavé sledovat, jak se jejich souboj vyvine.

Botlane - Běsnící JackeyLove nebo chladný Rekkles?

Rekkles Hylissang JackeyLove Baolan Worlds
 Čína JackeyLove Čína Baolanvs. Švédsko Rekkles Bulharsko Hylissang
+222+89Goldový rozdíl v 15. min.+133+71
4,35,9KDA7,54,5
570152Poškození za minutu551170
27,8 %7,4 %Podíl týmového poškození28,3 %8,6 %
20Solo killy20
61,9 %67,8 %Účast u týmových killů70,6 %69,3 %

Botlane v nás vzbuzuje asi nejmenší zvědavost, ale i na ní se může rozhodovat vývoj celého zápasu. Zejména od obou supportů jsme neviděli žádné výrazné výkony, což ale rozhodně nemusí být špatně. Zejména Hylissang byl před příchodem do Fnatic známý svým agresivním playstylem a úžasným pohbem po mapě s Threshem či Tahm Kenchem. V letošní sezóně mu zase hodně seděl nový šampion Pyke. Na Worlds si však zahrál spíše klasické supporty a to zejména Brauma a Rakana. Právě Hylissang má potenciál výrazně ovlivnit zápas, ale jen pokud bude hrát agresivně a dokáže roamovat a připravovat playe tak, jako to dokázal třeba v Unicorns of Love. Jeho současný playstyle je ale vcelku pochopitelný, protože Fnatic v podstatě nikdy nepotřeboval riskantní playe. Pokud však dojde na lámání chleba, mohl být právě běloruský support faktorem x, který to může celé rozlousknout. 

Na pozici AD Carry se nám ukáží dva trochu odlišné styly. Rekkles je v součastném týmu Fnatic hráčem, který má za úkol hrát defenzivně, nedělat unáhlené playe a stabilně rozdávat damage v teamfightech. JackeyLove má úlohu podobnou, ale v knockout stage se tým často snažil hrát okolo jeho šampiona, se kterým pak hrál v teamfightech hodně agresivně. Asi nejlépe si pamatuje každý jeho flash dopředu proti KT Rolster, který byl rozhodujícím playem celé série. Právě JackeyLove byl tím hráčem, který rozhodl o vítězství IG nad KT Rolster a pokud se mu povede předvést nějaký takový play i proti Fnatic, může nakonec rozhodnout i o tom, kdo ve finále nakonec zvítězí. S agresivními playi však přichází i riziko tvrdého pádu, na což si musí čínský marksman dávat velký pozor.

Tip PLAYzone redakce: FNC 3:2 IG

Štítky: Worlds