Přejít k hlavnímu obsahu

Velký rozhovor s Carzzym o cestě k trimufu na EU Masters

9. 10. 2019 | 03:07 League of Legends
Matyáš "Carzzy" Orság pozvedl jako první Čech pohár pro vítěze European Masters. Navázal tak na jarní vítězství Neona, který tento úspěch získal s Misfits Premier, jakožto první Slovák. V rozhovoru nám Carzzy přiblížil jeho pohled na cestu BIG letošní sezonou a ziskem titulu šampionů Evropy.
Carzzy PLAYzone
Carzzy PLAYzone

Ahoj Carzzy, nejdříve ti chci za celý PLAYzone poblahopřát k tak mimořádnému úspěchu. V Premier Tour jste jako tým ale v létě nepůsobili jako jasně nejsilnější celek. Jak hodnotíš nejprve samotnou letní část sezony v Německu? 

Ahoj, děkuju moc! Ze začátku jsme vypadali hodně špatně. Při startu splitu jsme byli tak top 6 v Německu, ale postupem času a hlavně díky bootcampu jsme se neskutečně zlepšili jako tým a i jako hráči. Celý split jsem neměl moc víry. Popravdě jsem čekal, že vypadneme ještě někdy před playoffs a nebudeme ani na EU Masters, ale nakonec jsem teda slušně překvapený. Myslím si, že kdyby nás někdo viděl na začátku splitu, tak si řekne že nikdy nemůžeme EUM vyhrát a nejspíš se na něj ani dostat. Život je plný překvapení. V Německu bylo tento split dost silných týmů, jako SK Gaming, EURONICS, Ad Hoc, Mouz nebo S04.

Na samotném EU Masters jste s BIG museli projít play-in fází, ve které jste se někdy trochu trápili, ale nakonec jste si s Vitality.Bee poradili jednoznačně 2:0. Myslíš, že vám jako týmu mohla tahle fáze paradoxně i pomoc? 

Ano. Myslím si, že kdybychom nebyli v play-in, ale rovnou v hlavní části, tak nedokážeme vyhrát. Hrozně jsme se v každé hře zlepšili a každá výhra i prohra nám toho mnoho dala. Proti Vitality jsme šli s tím, že je můžeme porazit, ale já osobně jsem si myslel, že už je to naší cestě konec. Nakonec jsme to ale docela vysmurfili. Po výhře nad Vitality jsme získali více sebevědomí a taky se to ukázalo ve skupinách.

Skupinou jste projeli jako nůž máslem a měl jsi možnost změřit síly i s česko-slovenskými reprezentanty z řad eSuby. Měl jsi nějakou extra motivaci?

Ve skupině jsme hráli hodně kontrolované ale pomalé hry, myslím si, že jsme všechny hry měli vyhrát do 25 minut. Těšil jsem se, až konečně budu mít možnost eSubu nakrájet, ten zápas pro mě znamenal mnoho.

BIG Carzzy EU Masters

V play-off vás nejprve čekal nepříjemný soupeř z Francie, LDLC, a následně němečtí rivalové mousesports. Jak hodnotíš postup přes tyto zvučná jména? 

Abych pravdu řekl, čekal jsem od LDLC o mnoho víc. Podle mě to byl nejlepší tým v turnaji a netuším co se zase stalo, že vypadli už ve čtvrtfinále. Proti LDLC i MOUZ jsme vyhráli hlavně díky tomu, že jsme měli úžasnou přípravu. Naši coachové vyhráli skoro každý draft v turnaji.

Ve finále přišel střet s krajanem Denykem. Vnímal jsi to nějak před zápasem? Měli jste šanci prohodit pár slov? 

S Petrem jsme dobří přátelé a bavili jsme se průběhem celého turnaje. Docela mě mrzelo že jsme se museli potkat ve finále a vyřadit jeden druhého. I tak je to velký úspěch pro nás oba. Před hrou jsme si jen popřáli štěstí a nic víc.

Grandfinále šlo ve váš prospěch znovu poměrně hladce a stali jste se tak šampiony European Masters! Jak vzpomínáš na samotné finále?

Nedokážu popsat jaké pocity jsem při konci poslední hry měl. Bylo to něco nepopsatelného. Když lidi skandují vaše jméno a při tom vyhráváte největší turnaj pro ERL ligy... Bylo to prostě epické. Ve hře jsem měl myšlenky jen kolem hry, přeci jen zápas není nikdy vyhraný dokud neexploduje samotný nexus. Tato výhra pro mě znamená, že jsem konečně ukázal, jak dobrý jsem. Myslím si, že jsem měl mezi ADC v EU Masters nejlepší výkony. Můj tým mě překvapil, všichni hráli daleko líp než jsem předpokládal, hlavně Don Arts a ZaZee. Ta série byla hodně napínavá, a to jak pro hráče, tak i pro diváky, byla zábava to hrát. Denyk hrál dobře a podle mě jej taky možná uvidíme v LEC, ale kdoví. 

Carzzy EU Masters

Oddychu sis po výhře moc neužil, s týmem vás brzy zas čekají další zápasy. Co tě teď nemine, když oficiální ERL sezona skončila?

Rozhodně mám v plánu víc streamovat, nejlépe každý den. S týmem už nemáme žádné hodně důležité turnaje, spíš jen klasické ligy, ve kterých jde jen o prestiž. Fandit můžete na summonersinn twitch kanále!

Před další sezonou je ještě dost času, ale stejně už každého napadá, jestli tě třeba příští rok neuvidíme v LEC. Vnímáš to jako svou nejvyšší prioritu, nebo bys rád zkusil alespoň nějakou jinou soutěž, než Německo?

Myslím si, že mě rozhodně osloví LEC týmy, ale pokud ne, tak zůstanu v Německu. Nikdy bych nešel třeba do TCL.

Díky za rozhovor, budeme držet palce, ať se daří i v budoucnu. Chtěl bys na závěr něco vzkázat svým fanouškům a našim čtenářům?

Také moc děkuji za rozhovor! Chci všem vzkázat, že si moc vážím vaší podpory, znamená to pro mě HROZNĚ MOC! Budu rád když mě budete sledovat na Instagramu @carzzycek.

MČR 2019