Přejít k hlavnímu obsahu

Velký rozhovor s GuardiaNem nejen o FaZe a Na`Vi, ale i o s1mplovi, Frozenovi či oskarovi + SOUTĚŽ

26. 9. 2019 | 12:34 Counter-Strike 2
Krátce před oznámením přestupu do Na`Vi se nám před jeho odletem do Kyjeva podařilo odchytit Ladislava 'GuardiaN' Kovácse. S legendou nejen slovenského Counter-Strike jsme si popovídali na celou řadu témat, včetně těch nejžhavějších. Na konci článku pak najdete exkluzivní soutěž!
FaZe GuardiaN
FaZe GuardiaN

Jak hodnotíš své angažmá ve FaZe? Co ti přineslo a co tě naopak nejvíce mrzí?

Hlavne ma mrzí, ako to skončilo všetko. Aj ten začiatok, ako to začalo s tým karriganom, že sme ho kickli ešte predtým, ako sme mali nejakú náhradu. Dostali sme sa do pozície, kde sme mali problémy a jedna z možností bola hrať so stand-inmi, či už prišel AdreN, NEO alebo Xizt. To ale celé bola chyba, už som to ja aj rain spomenul v rozhovore na tomto Majore, že bola chyba ho kicknúť. Inak to ale boli dobré časy. Mali sme nejaký ten rekord, keď zoberiem ESL One New York a ELEAGUE, kde sme vyhrali bez jedinej prehry mapy, takže to by bol nejaký ten super úspech. Čo ma samozrejme mrzí, tak to je ten Major, ktorý sme vyhrať mali.

Proč FaZe nikdy nedosáhli na největší úspěchy, i když na to sestavu měli?

Boli sme naozaj veľmi blízko. Ale prečo to nevyšlo? Asi to bolo nedôverou niektorých hráčov v kapitána a tým pádom ten kapitán zlyhal počas tej časti, kde to bolo 15:11 na rozhodujúcej mape. Takže celkovo aj keď neberiem len Major, tak najviac rozhodovala ta nedôvera možno aj všetkých hráčov a tým pádom prišlo aj k tej zmene. Všetko tak do sebe zapadlo a chaoticky sa vyvinulo, tak to asi hodnotím.

Necítil jsi ve FaZe už někdy dříve pocit, že by to chtělo změnu?

Zmien bolo dosť a vždy keď nejaká bola, tak sme dačo vyhrali, akurát s NEOm to nevyšlo, ak sa dobre pamätám. Nešlo to zle, ale vždy si niekto našiel v tom druhom niečo a kvôli tomu to nevyšlo. Radikálnejšia zmena bola potrebná a chalani sa rozhodli tak, že treba dve zmeny, čo bol NEO a ja. Ale tak viac-menej som už aj ja sám rozmýšľal tiež, že to nie je to, čo ma naplňuje radosťou. Nemal som na nich ťažké srdce, lebo ja som to sám pochopil, že asi bude treba zmenu, aj pre mňa, aj pre nich, takže prišli s tým skôr ako ja. Vo FaZe to zo začiatku ani nevedeli, rozhodli sa hráči s trénerom. Či bude ta zmena pre nich dobrá alebo pro mňa dobrá, tak to uvidíme až časom. Ale dúfam, že bude pre každého dobrá.

Jednou jsi prohlásil, že FaZe bude tvým posledním týmem. Budou teda Na`Vi tím posledním, pokud se ten Major konečně podaří?

Posledným tímom som myslel ten, v ktorom budem najdlhšie, ale nevyvinulo sa to tak, ako som chcel. Ak by sme vyhrali ten Major, pravdepodobne by som možno skúsil zložiť nejaký česko-slovenský tím a pohrať sa s tým tu, alebo by som skončil úplne a začal nejakú inú kariéru. Nedosiahol som ale to najvyššie, čo sa v CSku dá, aj keď som sa snažil v Berlíne fakt veľa hrať a dať do toho všetko, tak to nevyšlo. Ale myslím si, že teraz s Na`Vi bude väčšia šanca, lebo oni sú kompletný tím, štyria hráči plus ja som prišiel, takže uvidíme, posnažím sa.

FaZe GuardiaN

Myslíš, že se po tvém odchodu zcela změní struktura FaZe, nebo nahradí typy hráčů kus za kus?

Nemal by som hovoriť také veci, ale ja si myslím, že ten hlavný problém tam vždy zostane. Nemyslím si, že to je v jednom človeku, ale je to vo viacerých ľuďoch, ktorí sa nevedia zhodnúť na jednej veci, a keď neprídu k nejakému riešeniu, že to dokážu, tak si myslím, že to bude vždy tak dokola fungovať.

Pojďme ale k tématu Na`Vi. Oslovili tě jako prvního, kdy přišel první impulz? Neměl jsi více nabídek?

Áno, ponúk bolo viac, ako jedna konkrétna zložiť nový tím pre celkom dobrú organizáciu. Čiže to bola moja prvá voľba. S Na`Vi som ale v kontakte dlhodobo, každý turnaj sme sa bavili. Sám som aj povedal, že možno by som sa raz vrátil, čo som spomenul iba takto zo srandy. Nakoniec prišla na druhý deň po Majori skutočne ponúka, ktorá ma celkom potešila a hneď v tom momente bola šanca vrátiť sa do Na`Vi prioritnou oproti tej na zloženie nového tímu, čo je asi pochopiteľné.

V minulosti jsi odešel kvůli neshodám se s1mplem. Jak spolu vycházíte dnes?

Ja by som nepovedal, že boli nezhody v tíme. Mne sa skôr nepáčilo, ako sa správal k niektorým hráčom, ale to je tak vždy v hocijakom športe alebo hre, že mladý talentovaný hráč sa správa inak ako ten dospelý. Mne sa len neľúbili nejaké veci, ktoré ovplyvňovali hru tých spoluhráčov, ale to je tým vekom. Ja mu nič nevyčítam, ja som možno bol rovnaký, keď som bol v jeho veku a tiež som nadával ľuďom, nebudem klamať, že nie. Takže ja s ním ako s človekom nemám problém a ani som nikdy nemal. On je strašne dobrý chalanisko, dá sa s ním porozprávať a všetko s ním spraviť. Čo sa ale týkalo hry, tak vtedy bol strašne nedospelý a niektoré veci riešil cestou, ktorá nebola podľa mňa správna a preto vznikli ty nezhody.

Jaká bude přesně tvá role v týmu, právě i vzhledem k s1mplovi?

Rola sa už oficiálne napísala na Na`Vi stránke, ak niektorý ľudia čítali. Ja budem hlavným sniperom a on bude sekundárnym, pričom on sa kvázi stal kapitánom tímu, ktorý sa bude snažiť ten tím viesť k tej dobrej mentalite a správaniu. Medzi nami je to teda takto, a potom sa novým in-game leaderom stal BoombI4, ináč ostatným zostane ta istá rola spolu s tým, že B1ad3 prišiel na pozíciu trénera.

Natus Vincere CS:GO

Mnohdy v poslední době táhli Na`Vi většinu času jen dva hráči. Cítíš se, že to změníš?

Neviem, či budem ťahúňom tímu po individuálnej stránke, ale určite budem po tej mentálnej. Ja nie som ten typ, ktorý bude nervózny a potiahne ten tím nižšie, ale budem sa ho snažiť naopak posilniť. Čo sa týka individuálneho skillu alebo hry, tak sa mi vracia všetky role, ktoré som vo FaZe viac-menej nehral, takže budem mať väčšiu voľnosť a konečne budem v tej vode, v ktorej sa cítim dobre. Takže si aj myslím, že sa to zmení k lepšiemu, aj moja individuálna hra, a budem vedieť pomôcť.

Na kolik let se cítíš, že ještě dokážeš hrát na profi scéně?

V dnešnej dobe je to ťažké povedať. My sme viac-menej ta prvá generácia tých profi hráčov, ktorí ešte nevedia, do kedy je ideálne hrať, do kedy je ten individuálny skill dobrý a do kedy ty vieš pomôcť tímu. Chcel by som ale minimálne potiahnuť tie dva roky do tridsiatky a po nej sa uvidí. Ak aj tieto dva roky vydržím v Na`Vi, tak by som chcel vidieť, či na to ešte mám alebo nie. Keď bude viditeľný ten pokles skillu a v individuálnych výsledkoch budem padať dole, tak sa sám asi rozhodnem skončiť a nebudem zaberať miesto, keď sú tam oveľa mladší a lepší hráči. Zatiaľ mám cieľ dva roky a po nich teda uvidím, čo sa deje.

Jaké budou první turnaje, kde vás fanoušci uvidí v akci?

Už o týždeň začína DreamHack Masters Malmö, potom bude ESL Pro League, BLAST Pro Series a prípadne Asia Championship, aj keď ešte neviem, či tam ideme.

Jak kromě tvého přesunu celkově vnímáš tohle přestupové období? Mají se fanoušci ještě na co těšit?

Okrem FaZe už má asi každý uzatvorené prestupové obdobie, takže sa čaká už iba na nich. Tam viem iba zatiaľ to, že broky ide na skúšku na ESL One New York a piateho ešte neviem povedať. Viem, že bol na výber coldzera, o ktorom sa hovorilo už aj keď som bol ja v tíme, že by bol náš piaty, ale sám neviem, či ho kúpia, či ho už kúpili, alebo či majú naňho vôbec peniaze. Okrem FaZe je to asi všetko. (pozn. redakce – rozhovor vznikl začátkem týdne ještě před oficiálním odhalením coldzery)

Na`Vi GuardiaN

Co se týče Slováků na scéně, tak už tě pomalu začíná přeskakovat Frozen. Co říkáš na jeho progres?

Určite je to super vidieť Slováka alebo Čecha na profesionálnej scéne, akurát mi je ľúto, že nejak opadol oskar. Ohľadom Frozena je super to, že je v tíme s karriganom, lebo on je ten typ človeka a kapitána, ktorý dokáže tých mladších hráčov vyniesť na vrchol. Takže som veľmi rád, že je v takom tíme, ale rovno tak si myslím, že má stále čo zlepšovať, ešte mu chýba dosť. Ukazuje dobré výsledky, ale treba byť skromný a zlepšovať sa.

Když jsi nakousl oskara, kam by se podle tebe hodil a na co by ještě měl? Máš nějaký tip?

Úprimne povedať ho nepoznám osobne tak dobre, a nepoznám ho až tak ani po hráčskej stránke. Ľudia si môžu povedať, že sme spolu hrali v tíme myDGB, ale za takú krátku chvíľu človeka nespoznáš, takže nechcem ani povedať, kde by zapadol. Určite je to ale jeden z top hráčov sveta a taký hráč by bol prínosný pre každý tím. Ja mu teda prajem nejaký dobrý tím a dúfam, že neskončí.

Poslední otázka, kdo je podle tebe současným TOP1 týmem světa?

Aj keď ľudia budú asi proti tomu, tak pre mňa boli Astralis celé dva roky TOP1 tímom. Možno nevyhrali toľko turnajov, lebo Liquid, ale ja si stále myslím, že ako tím boli o veľa lepší ako oni, aj keď Liquid porazili Astralis niekoľkokrát, tak pre mňa to neznamená, že boli najlepším tímom na svete. Takže za mňa jednoznačne Astralis.


Tak jste se dočetli do konce, což znamená jediné, slibovanou soutěž! Při vzniku tohoto rozhovoru jsme nechali GuardiaNa podepsat dres týmu Natus Vincere, o který se nyní bude soutěžit. Jak se zúčastnit, je naprosto jednoduché. Stačí jen napsat do komentářů pod tento rozhovor odpověď na otázku: Který hráč nyní z Na`Vi odešel a udělal tak místo GuardiaNovi? Jednoho ze správně tipujících vyhlásíme 30. září, tak hodně štěstí!

Natus Vincere
Štítky: GuardiaN
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.