Přejít k hlavnímu obsahu

Worlds 2018: Preview skupiny D

9. 10. 2018 | 23:50 League of Legends
Ve středu od 10:00 nás čeká hlavní fáze letošního LoL světového šampionátu. V tomto článku si rozebereme skupinu D.
Výchozí obrázek
Worlds 2018 Skupina D

Skupina D bude velmi zajímavá zejména pro fanoušky LCS lig, protože se v ní utká evropská jednička Fnatic a severoamerický tým číslo 2, 100 Thieves. Dále ve skupině je i vicemistr čínské LPL, Invictus Gaming a taiwanský tým, který si prošel play-in fází, G-Rex.

Fnatic

  •  Francie sOAZ,  Belgie Bwipo
  •  Dánsko Broxah
  •  Dánsko Caps
  •  Švédsko Rekkles
  •  Bulharsko Hylissang
Fnatic 2018 Worlds

Fnatic je bezpochyby nejsilnější kartou, kterou může aktuálně Evropa vyložit na stůl. Toto tvrzení potvrzují i uniklé zprávy ze scrimů, kde Fnatic prý vypadá ještě lépe, než v roce 2015, což kdy probíhala velmi úspěšná éra Huniho, Reignovera či Yellowstara. Po jarním splitu byl největší hvězdou, jako obvykle, Martin "Rekkles" Larsson, kterému však MSI úplně nevyšlo a v létě ho naplno předčil midař Caps. Rekkles je však po kratší pauze znovu zpět v křesle hlavního marksmana a i přesto, že to letos zatím pro něj není úplně nejlepší sezóna, patří stále k nejlepším ADC na turnaji. 

Faktorem X letošní sestavy Fnatic je však naprosto jednoznačně Caps, okolo kterého se v posledních měsících točí každá hra. Tým se skvěle naučil okolo Capse hrát, a to platí zejména pro Broxaha a Hylissanga, kteří často míří právě na mid, aby dánská hvězda získala killy co nejdříve. Hrát skrze Capse se aktuálně Fnatic velmi vyplatí, protože, jak řekl například evropský analytik Deficio, jde o po mechanické stránce možná vůbec nejlepšího hráče, jakého Evropa kdy měla.

Invictus Gaming

  •  Čína TheShy,  Jižní Korea Duke
  •  Čína Ning
  •  Jižní Korea Rookie
  •  Čína JackeyLove
  •  Čína Baolan
Invictus Gaming Worlds 2018

Čínský vicemistr je jeden z týmů, který pomýšlí i na celkové vítězství v turnaji. Celý rok velmi solidní čínský tým se nejvíce projevil v létě, kdy jen o chlup skončil druhý za úchvatnými RNG. Ve finále letního splitu prohráli pouze 3:2. Hlavním týmovým tahounem je midař Rookie, který je často označován za vůbec nejlepšího midaře světa. V minulosti ale neměl možnost své skvělé mechanické schopnosti ukázat na mezinárodní scéně a uvidíme, jak se popisuje s "Baby Fakerem" - Capsem. 

V sestavě nás zaujmou i dva skvělí toplaneři. Jedním je mistr světa a bývalý hráč SKT, Duke, a druhým jeden z nejoslavovanějších čínských talentů, TheShy. Spolu se solidním junglerem a botlajnou tento tým tvoří obrovsky silný celek, který by se měl s Fnatic poprat o první místo ve skupině. Na toplane by měl sOAZ zvládnout hrát vyrovnaně proti oběma soupeřům a zápas by tak měl nejspíš rozhodnout souboj skvělých midlanerů. Botlajna IG sice bývá často opomíjená, ale v žádném případě není nějakou velkou slabinou. Konec konců, právě JackeyLove se držel v grandfinále proti Uziho RNG vcelku slušně. Jeho střet s Rekklesem by měl dle champion poolů obou hráčů spíše klidnou bitvou bez větších šarvátek.

100 Thieves

  •  Jižní Korea Ssumday
  •  Kanada AnDa
  •  Jižní Korea Ryu
  •  Jižní Korea Cody Sun,  Spojené státy americké Rikara
  •  Spojené státy americké Aphromoo
100 Thieves Worlds 2018

Sto lupičů a sto otázek. Nikdo přesně neví co od tohoto týmu očekávat, ale většina toho spíš neočekává skoro nic. 100 Thieves působili zejména v summer splitu velmi nečitelným dojmem a jejich jedinou win kondicí byl v podstatě toplaner Ssumday, který však proti světové konkurenci nebude mít tak lehký úkol, jako měl v NA LCS. Nezkušený jungler AnDa týmu moc nesedí a carry hráči nejspíš nejsou natolik kvalitní, aby se mohli postavit hráčům Fnatic a Invictus Gaming. K úspěchu tým potřebuje agresivní pohyb od veteránského supporta Aphromooa, který je hlavním týmovým shotcallerem. I AnDa ale sem tam ukázal záblesky skvělé agrese v early game a pokud by mu vyšla hra, může být nakonec jedním z klíčových faktorů úspěchu či neúspěchu celého týmu. 

G-Rex

  •  Taiwan PK
  •  Kanada Empt2y,  Taiwan BayBay
  •  Jižní Korea Candy
  •  Jižní Korea Stitch
  •  Taiwan Koala
G-REX Worlds 2018

Taiwanský tým G-Rex jsme měli možnost vidět už v play-in fázi, kde podal velmi dobrý výkon a snadno se probojoval do hlavní fáze. Hráče vede světový šampion druhé sezóny Toyz, který je dovedl ke stříbrnému umístění v jarním splitu. V létě se ale týmu zejména v základní části moc nevedlo a nakonec se ani neprobojoval do play-off. Díky dostatečnému počtu championship bodů se však dostal do gauntlet kvalifikace o poslední místo na Worlds, kde G-Rex uspěl a vyhrál hladce oba své bo5 zápasy.

Největším tahounem týmu byl v play-in fázi asi jungler Empt2y, který má kanadské kořeny a údajně by se nebránil přestupu do NA LCS. Empt2y se vyznačoval častým gankováním linek, čímž strávil daleko více času, než farmením v jungli. Díky tomu sice ztratil hodně XP, ale své spoluhráče posouval kupředu. Průměrně si tak za hru připsal hned 9,1 asistencí. G-Rex vypadal ve skupině velmi silně, ale ani sami členové týmu si velké šance nedávají. Jejich kouč Toyz se například v jednom z rozhovorů nechal slyšet, že šanci na postup mají maximálně dvacetiprocentní. Jen čas ukáže, zda je to zdravá skromnost, nebo reálný odhad.

Předpovědi

 PLAYzone redakcePatrik "Sheriff" Jírů
 
1.Invictus GamingFnatic
2.FnaticInvictus Gaming
3.100 Thieves100 Thieves
4.G-RexG-Rex
Štítky: Worlds