Přejít k hlavnímu obsahu

Worlds 2020: Přichází komplikace! V Číně bude o dva týmy méně

2. 9. 2020 | 13:20 League of Legends
To, že se světový šampionát v League of Legends uskuteční, udělalo radost všem fanouškům kompetitivní scény. Mnohé překvapilo, že se i za současné situace turnaj vůbec uskuteční, navíc v Šanghaji. Trochu očekávaně ale přichází komplikace a bohužel se redukuje počet účastníků.
Worlds 2020
Worlds 2020

Worlds 2020 se uskuteční na podzim v Šanghaji, ale na turnaj bohužel nedorazí dvojice týmů. Politická situace totiž nedovolí odcestovat reprezentantům vietnamského regionu (VCS). Riot se rozhodl týmy nenahrazovat a místo 24 celků jich na světovém šampionátu bude pouze 22. 

K celé situaci se vyjádřil ředitel Riot Games Tom Martell:

V posledních týdnech jsme zkoumali všechny možnosti, jak na turnaj dostat týmy z ligy VCS. Nakonec jsme vzhledem k okolnostem nedokázali zajistit takovou možnost, aby byly zajištěny dostatečné bezpečnostní podmínky pro hráče z tohoto regionu a z toho důvodu jsme se museli rozhodnout uspořádat letošní šampionát bez dvou týmů.

Díky vzestupným výsledkům reprezentantů VCS v posledních letech dostával nejlepší tým místo přímo v hlavní části turnaje a vicemistr hrál v play-in. Kvůli přidání čtvrtého místa pro LPL a LEC však letos oba týmy měly začínat v play-in, které se nyní redukuje z 12 na 10 týmů. Systém předkol se tedy bude měnit a namísto čtyř tříčlenných skupin budou pouze dvě pětičlenné. Vítězové obou skupin budou postupovat přímo do hlavní skupinové fáze a o zbylá dvě místa budou bojovat týmy z druhých až čtvrtých míst obou skupin. 

Worlds 2020 play-in formát

Pro zajištění co nejférovějšího postupového klíče se vedení Riot Games rozhodlo pro formát, kdy se mezi sebou nejdříve utkají týmy na třetím a čtvrtém místě. Vítěz tohoto zápasu si pak zahraje sérii o postup proti druhému nejlepšímu týmu z druhé skupiny. K tomuto formátu se dospělo poté, kdy organizátoři odsoudili možnost dvou kol vzájemných zápasů, takže každý tým ve skupině bude hrát pouze čtyři utkání. Do skupin se týmy rozřadí podle dvou losovacích košů. V tom prvním budou čtyři týmy, které reprezentují papírově nejsilnější regiony v play-in (LPL, LEC, LCS a PCS). Zbylých šest týmů, které reprezentují například tureckou či ruskou ligu, budou v druhém koši.

Worlds 2020 formát

Důležité je zmínit, že ve skupinách hlavní skupinové fáze nemohou být týmy ze stejného regionu, což u play-in po vyřazení vietnamských týmů nehrozí. Světový šampionát se ještě může dočkat dalších změn, a to kvůli nepředvídatelnosti situace okolo COVID-19. Dle původního plánu by ale světový šampionát měl odstartovat už 25. září.

Štítky: Worlds