Přejít k hlavnímu obsahu

Worlds 2018: Preview skupiny A

9. 10. 2018 | 12:30 League of Legends
Play-in je za námi a už ve středu nás čeká hlavní fáze letošního světového šampionátu v League of Legends. Jak bude vypadat průběh skupiny A?
Výchozí obrázek
Worlds 2018 Skupina A

V tomto článku se podíváme pod lupou na zajímavou skupinu A, ve které se mezi sebou utkají týmy Afreeca Freecs, Flash Wolves, Phong Vu Buffalo a G2 Esports. Právě tato skupina by mohla být teoreticky úplně nejvyrovnanější, a tak i přesto, že v ní neuvidíme hlavní favority na vítězství celého turnaje, může být divácky velmi zajímavá.

Afreeca Freecs

  •  Jižní Korea Kiin
  •  Jižní Korea Spirit, Mowgli
  •  Jižní Korea Kuro
  •  Jižní Korea Kramer
  •  Jižní Korea TusiN
Afreeca Freecs Worlds 2018

Tento korejský tým se na Worlds kvalifikoval díky největšímu počtu championship bodů a patří jim tedy korejský 2. seed. Ve skupině dostala Afreeca papírově jeden z nejhorších týmů 1. i druhého koše. Z play-in fáze se nakonec do skupiny přidal tým G2 Esports, který rozhodně nepůsobil tak kvalitně, aby mohl pomýšlet na přední příčky. Oproti jiným korejským týmům, hraje Afreeca pravidelně hry v rychlém tempu a u všech hráčů se může stát, že naprosto vybouchnou a potahají celou hru na svých zádech.

Nejvíce pravidelné a dobré výkony podává zejména midař Kuro, který v létě působil jako nejlepší midlaner Jižní Koreji. AFS přichází z velmi silného regionu a podle uniklých informací se jim výborně dařilo na korejském bootcampu. AFS je tým známý tím, že se dokáže dobře připravit do zápasů bo1 díky nečekaným pickům a agresivním taktikám. Díky síle soupeřů a síle, by se asi nikdo nedivil, kdyby Afreeca prošla skupinou bez prohry. Na druhou stranu, Afreeca Freecs je týmem, který G2 i Flash Wolves v nejlepší formě dokáží potrápit. 

Flash Wolves

  •  Taiwan Hanabi, MMD
  •  Taiwan MooJin
  •  Taiwan Maple
  •  Taiwan Betty
  •  Taiwan SwordArt
Flash Wolves Worlds 2018

Flash Wolves je tým, který je už velmi dlouhá léta zaslouženě nazýván nejsilnějším taiwanským týmem. Letošní rok týmu přinesl další dva tituly v domácí lize LMS a na MSI se probojoval do top čtyřky, což pro ně znamenalo místo v prvním losovacím koši pro Worlds 2018. Za letní split nebyli Vlci ani jednou poraženi a celkově vyhráli všech 14 zápasů v základní části a následně v grandfinále porazili MAD Team hladce 3:0.

Letošní sestava Flash Wolves vyniká zejména v brzké fázi hry, kdy dokáže z lanerů dostat maximum a brzkými menšími šarvátkami se dostat do pohodlného vedení, ze kterého se už soupeř dostává opravdu velmi těžko. Tým, jako organizace jede na Worlds již počtvrté a i když letos hodně obměnili sestavu, určitě ukáží své zkušenosti s mezinárodní scénou, ve které jsou spíše nováčky. Od Flash Wolves se očekávají stabilní výkony a díky hráčům jako Maple či Swordart by mohli útočit i na první místo ve skupině. Na Rift Rivals se Taiwancům podařilo dokonce porazit v bo1 Royal Never Give Up a Kingzone DragonX, což svědčí o jejich potenciálu. 

Phong Vu Buffalo

  •  Vietnam Zeros
  •  Vietnam Meliodas, XuHao
  •  Vietnam Naul
  •  Vietnam BigKoro
  •  Vietnam Palette
Phong Vu Buffalo

Podobně jako drtivá většina česko-slovenských diváků, ani naše redakce netuší téměř nic o vietnamském týmu Phong Vu Buffalo. Jasné ale je, že tento tým bude velkou hrozbou zejména pro G2 Esports, ale i další týmy. Vietnam je totiž i přes své úspěchy i nadále označován za tým, který je na úrovni jiných play-in regionů, jako jsou Turecko, Rusko či Brazílie. I v play-in, ale třeba tým G2 ukázal, že může mít problémy proti týmům jako SuperMassive či Infinity a Phong Vu tak pro něj může být velkým soupeřem.

Jádro týmu pochází z loňských účastníků Worlds, Young Generation, a proto PVB má v sestavě i hráče s mezinárodními zkušenostmi. V soutěži VCS se v létě Buffalos rychle dostali do čela tabulky, kde se skóre 12-2 zakončili základní část. V play-off pak nedali soupeřům z Cube Adonis šanci a pohodlně vyhráli 3:1. Tým je hladový po mezinárodním úspěchu a ve scrimech proti týmům z pěti hlavních regionů prý ukázal velkou sílu, takže určitě pomýšlí na postup ze skupiny. Proti týmům, které mu los přinesl, se to může zdát i celkem reálné. Síla PVB ale letos nebyla otestována na mezinárodní scéně, takže si budeme muset počkat, až svou sílu porovná ve středu od 12:00 proti Flash Wolves.

G2 Esports

  •  Dánsko Wunder, Sacre
  •  Polsko Jankos
  •  Chorvatsko Perkz
  •  Švédsko Hjarnan
  •  Jižní Korea Wadid
G2 Esports Worlds 2018

G2 Esports už jsme v Koreji mohli vidět v play-in fázi, kde zaváhali hned na úvod proti tureckému celku SuperMassive. Nakonec sice první místo ve své skupině dokázali získat, ale v baráži odehráli vcelku těsnou sérii proti Infinity Esports, která skončila 3:1. Slabší soupeři se zaměřovali zejména na midlanera Perkze, od kterého se očekávalo nejvíce. Naštěstí pro G2 však zbytek týmu chorvatského midaře podržel a zejména Wunder s Hjarnanem dokázali své pozice využít a právě oni dva nakonec stáli za postupem G2 do hlavní fáze.

I když sestava G2 Esports nepředvedla v play-in fázi nijak úchvatné výkony, ukázala, že její úspěch nestojí jen na schopnostech Perkze. Paradoxně by jim zátěžový test formou play-in skupiny a baráže mohl i pomoci, protože jsou rozehraní a před korejskými diváky už budou jako doma. Evropští fanoušci jistě doufají, že Perkz přemůže rýmu, která ho v play-in fázi velmi trápila. Alespoň to tvrdil na Twitteru vlastník G2 Esports, Carlos "ocelote" Rodríguez Santiago. 

Předpovědi

 PLAYzone redakcePavel "Mozilla" Klaban
 
1.Afreeca FreecsFlash Wolves
2.Flash WolvesAfreeca Freecs
3.G2 EsportsG2 Esports
4.Phong Vu BuffaloPhong Vu Buffalo

 

Štítky: Worlds