Přejít k hlavnímu obsahu

ZEDKO o MČR: Vždy se snažím urvat to nejlepší možné místo

17. 10. 2020 | 22:00 Counter-Strike 2
Jindřích Chyba, alias ZEDKO, sbírá zlato, kudy jen chodí. Supreme Masters, jarní i letní split Tipsport COOL Ligy, Sazka eLEAGUE? Na všech těchto turnajích ZEDKO stanul na stupni vítězů, a to pouze v rámci letošního roku, kdy v lednu podepsal smlouvu s novou ambiciózní esport organizací Sinners. Ještě před tím ale stihl v rámci své kariéry získat i titul mistra České republiky. A to dokonce dvakrát.
Jindřích Chyba, alias ZEDKO
Jindřích Chyba, alias ZEDKO

Mladičký Jindra k počítači prvně usedl už ve školce. Vždy tam spěchal, aby byl první a děti mu nezasedly místo u počítače. Jeho herní kariéra začala u Maria, vůbec první hry, kterou si kdy zahrál. Na cestu Counter-Strike ho však přivedl jeho bratr, Tomáš "jAPKOo" Chyba, který FPS legendu hrával už od verze 1.5. Jindra mu už v pěti letech seděl za zády a nasával hodiny hraní, fascinován tou pěknou střílečkou. Když pak rodiče pořídili druhý počítač, měl už šanci se na počítač dostat i sám, byl ale na řadě úplně poslední. 

Jindřích Chyba, alias ZEDKO

Když poprvé v osmi Jindra k CSku sám usedl, hrál čistě proto, že ho hra bavila. Svůj první tým složil s bráchou až ve dvanácti letech na konci éry 1.6. Jmenovali se tehdy Krokodýli a pro Jindru začalo období poznávání týmových a kompetitivních aspektů hry, což ho bavilo. 

Viděl jsem, že se dá bojovat a střílet proti jiným zemím, byla to o to větší motivace se v tom stále zlepšovat.

Vyhlídka budoucího úspěchu v zahraničí byla pro Jindru zážehovým motorem a když pak na klasických meziherňácích začal potkávat i hráče z eSuby, kteří se už v té době v zahraničí začali prosazovat, věděl, že jeho cesta by mohla vést podobným směrem.

Jindřích Chyba, alias ZEDKO

První 2v2 turnaje vyhrál s bráchou, později se jich účastnil s týmem Cybor Factory, kde po jeho boku hráli Fredy, Lambo, jAPKOo a Trpaslík. Když se ve svých třinacti letech poprvé na jednom z turnajů v BattleZone postoupili ze skupin, poprvé pocítil, jaké to je, když ve hře skutečně o něco jde. Tisícovka, která tehdy byla hlavní výhrou pro vítěze, to byly pro čerstvého teenagera velké peníze. 

Postoupili jsme ze skupiny, najednou play off a z ničeho nic jsem se tam začal klepat. Už o něco šlo, takže jsem se snažil a snažil, měl jsem strašnou trému. Prohráli jme tehdy proti týmu Višňový sad, jednou tuším porazil i eSubu. Ty kluky z eSuby jsem tehdy bral jako osobnosti, Oskar patřil ke špičce. Bydlí 15 km ode nás a brácha se s ním zná po celou kariéru. Říkal jsem si, že když kámoš, co bydlí kousek ode mě, toho dosáhl opravdu hodně, tak proč bych toho nemohl dosáhnout i já. Bral jsem to tak, že Oskar pro mě byl už od mala takový vzor, i když to byl i brácha. Ten mě k tomu přivedl a dostal mě dál a dál.

Bratři Chybové spolu na scéně pokračovali ještě nějakou dobu a co se naskytlo, to se rozhodli hrát a vyhrát. V roce 2013 se začali poohlížet po pořádné konkurenci a jejich pozornost se zaměřila na MČR. Řekli si, že do toho šlápnou a budou ti nejlepší. To se samozřejmě nepodařilo hned napoprvé, ale ambice a zápal jim rozhodně nescházely.

Jindřích Chyba, alias ZEDKO
ZEDKO

Své první MČR odehrál Jindra po boku bratra za tým SlowVirus ve složení jAPKOo, ZEDKO, joHNY, master a Zilty, když mu bylo 15 let. V Letňanech tehdy odehráli v turnaji pouhé dva zápasy a hned poté vypadli, protože narazili na eSubu, kde hráli giotive, Wantyyyy, uno, rusel a STYKO. Tahle sestava je doslova převálcovala, přestože se Jindrovi v zápase neskutečně dařilo, na své konto si připsal přes 30 killů. 

Jindřích Chyba, alias ZEDKO
SlowVirus

Na MČR se ZEDKO rozhodl podívat znovu hned další rok. Tentokrát s bratrem vyrazili reprezentovat tým Virtual World, jehož sestavu kromě nich doplňovali joHNY, LogaN a peacemakeR, který zhruba měsíc před turnajem nahradil Fredyho. Na samotné finále MČR se jim probojovat nepodařilo, skončili na děleném 5. - 6. místě v rámci kvalifikace. Ta tehdy probíhala v rámci LanCraftu, kde, jak všichni účastníci jistě s nostalgickým pocitem potvrdí, byly podmínky hraní ztíženy vyčerpáním z nonstop zábavy a punkového oldschool spaní pod stoly u počítačů. 

Jindřích Chyba, alias ZEDKO
Na co nikdy nezapomenu, je spaní na židlích pod stoly. Vždycky jsme se probudili druhý den totálně rozbití a rozlámaní a pak nás čekal turnaj. Když jsme tam spali ve spacácích na židlích, hledali jsme tu nejkomfortnější polohu jak se vyspat, přičemž jsme ji nikdy nenašli, protože to bylo prostě hrozný. Všichni chlastali, já ve svých 16 letech jsem mohl tužku. Brácha mě vzal třeba na panáka, ale bylo to spíš takový, že všichni chlastali a já v mých mladých letech jsem tam seděl za počítačem a střílel jsem si.

Strašně málo týmů mělo v té době hotely, takže jsme tam všichni spali takhle. Vůbec jsme se nevyspali, pilo se do pěti do rána. Já se snažil usínat, ale naspal jsem vždycky tak hodinku a půl na druhý den. Teď už ten pocit beru jinak, než v těch 15 letech. Tehdy jsem to bral tak, že pít nemůžu, tak jsem se spíš motal kolem bráchy. Já byl „malé dítě“ a brácha tam byl ten velký. V mladých letech jsem to ještě nijak extra neprožíval.

V lednu po MČR Jindrova cesta zamířila do eEriness, tentokrát už bez bratra. Ve složení nub1um, LogaN, blade a hazard spolu hráli 10 měsíců. Přestože se skillově i výsledkově mohli řadit do první trojky na domácí scéně, v turnajích jim vždy něco chybělo a během celého období se jim nepodařilo vyhrát ani jediný. Po necelém roce společně došli k názoru, že to asi fungovat nebude. ZEDKO se 12. dubna 2016 připojil k Revital Gaming, s nimiž odehrál pouze Y-Games v Bratislavě. V turnaji je porazil Revital Gaming Academy a poslal do lower bracketu, kde narazili na eXtatus. I přesto, že ve hře dal kolem 35 killů , to na vítězství nestačilo a tým tak skončil na posledních místech. V té době byl jeden z nejlepších Jindrových kamarádů Frozen, který ho pozval do eXtatus.  

ZEDKO a Frozen
Do eXtatus jsem nastoupil cca v květnu po Y- Games. Tam už jsem zažil ten pocit jedničky na české scéně, vyhráli jsme tehdy PLAYzone ligu v Praze v Alze, pak jsme trénovali, trénovali, trénovali. Ve Svitavách jsme následně porazili ve finále eSubu a pak už přišlo moje první MČR, které jsme vyhráli. Moje první zlato.

V roce 2016 ZEDKO na MČR poprvé stanul na stupni vítězů. Ze začátku to ale na výhru vůbec nevypadalo. Nejprve jeden zápas prohráli, druhý vyhráli a narazili na Majestic Lions ve hře o postup do play off. Pro oba týmy to byla poslední šance, výhra byla jediná možná volba. Za stavu 1:1 se hrála poslední mapa a eXtatus prohrával 10:14.

Byli jsme dvě kola od vypadnutí a dali jsme si taktickou pauzu. Byli jsme na sebe totálně naštvaní, že nehrajeme svojí hru. Já jsem odehrál svůj nejhorší turnaj ve skupinách, který jsem kdy hrál. Zahrál jsem úplnou tužku, ve skupinách jsem to vůbec nepodržel, prostě můj úplný výpadek. Queztone na nás byl naštvaný, že nehrajeme dobře. Byl to pro nás takový „tatínek“ a řekli jsme si, že to pro něj vyhrajeme a budeme se snažit. A to se nakonec podařilo, celý ten zápas jsme otočili, vyhráli jsme 16:14.

V turnaji eXtatus pokračoval až následující den, takže Jindra mohl úplně zapomenout na skupiny a všechno, co se v nich odehrálo. Do play off postupovali z druhého místa, eSuba svou skupinu vyhrála, takže se dva největší favoriti turnaje potkali hned v semifinále. První mapu eXtatus prohrál, přesto se na ní ale dodnes vzpomíná díky Frozenově 1v4 akci s deaglem.

Jindřích Chyba, alias ZEDKO
ZEDKO a Frozen
Sám za sebe můžu říct, že v play off jsem předvedl snad nejlepší MČR hru, kterou jsem kdy overall zahrál. Zahráli jsme dobře semifinále, od druhé mapy se nám začalo dařit všem, eSubu jsme potom přejeli a postoupili jsme do finále. Tam nás čekal Team Universe, totální underdogové. Nikdo nečekal, že budou ve finále s námi. Říkali jsme si, že jsme porazili eSubu a už není šance, že bychom MČR jako takové nevyhráli. Do toho zápasu jsme nastoupili s tím, že je zničíme. Vyhrávali jsme asi 7:0 a zničehonic se to přehouplo, začali nás dotahovat a na první mapě to bylo potom 12:12, pak jsme to dotáhli, vyhráli a na další mapě už jsme je přejeli tak 16:4. Už v polovině druhé mapy jsem věděl, že je to tu. Že budu mistr České republiky, už jsem se viděl na stupních vítězů.
ZEDKO mistr ČR
Jindřích Chyba, alias ZEDKO

V roce 2017 eXtatus vyrazil na MČR s jasným cílem, obhájit vítězství z předešlého roku. Ze skupin postoupil z první pozice, stejně jako eSuba. V semifinále suverénně přejeli Dark Tigers 2:0 a postoupili do finále, kde už na ně čekala eSuba. Na Infernu si byli dobře vědomi toho, že první mapu prostě nemohou pustit, jinak se jejich rival dostane na koně a nebude to dobré. Přestože první mapu eSuba dokázala získat ve svůj prospěch, na Mirage eXtatus předvedli svou dominanci a na Nuke byl rozhodující mapou. Když se za stavu 9:9 při posledních 14 vteřinách podařilo queztonovi zabít CaNNiEho, bylo jasné, že bombu už položit nestihnou. Tímto okamžikem eXtatus odstartoval svou vítěznou vlnu, kterou dotáhl až k samotnému vítězství MČR.

Mistři ČR 2017

Na MČR 2018 nastoupil ZEDKO v modrých barvách konkurenční eSuby, největšího rivala eXtatus, s nímž MČR dvakrát vyhrál. Na vině přestupu byly plánované machinace v sestavě.

Tuším, že se tam tak trochu za zády řešilo, že by eXtatus chtěl poskládat slovenský tým a já se to dozvěděl od šestého člověka, příčemž se to ke mně nikdy nemělo dostat. Řekl jsem si, že nechci být s lidmi, kteří mi za zády skládají něco jiného, aniž by mi to dali vědět. Říkal jsem si, že s tímhle skoncuju a zkusím rozjet novou kariéru. Po nějaké době jsme pak s Benq1m poskládali v eSubě nový tým.

S eSubou na MČR 2018 ZEDKO skončil na druhém místě. Na druhou příčku vítězů si došel v semifinále skrz Team Brute, za který hrál Jindrův kamarád ze střední školy, Daxen. Před zápasem se pošťuchovali a vtípkovali o tom, kdo bude mistrem ČR tento rok. Hra se několikrát obrátila ve prospěch obou týmů a nakonec o vítězství eSuby rozhodlo jen pár významných okamžiků.

Jindřích Chyba, alias ZEDKO
ZEDKO
Finále pak bylo proti mým bláznům, kteří v té době hráli za Gunrunners. Den před finále jsme se šli fotit na finálové fotky a už jsme se tam pošťuchovali, „čau eSubáku“. Když si na to potom člověk vzpomene, že za eXtatus jsme neměli eSubu moc rádi a teď jsem tam byl já za eSubu proti Gunrunners, bylo to takové zvláštní. Ale o tom jsem měl větší motivaci je porazit. Pak přišlo finále, chybělo maličko na obou mapách. Bylo to docela těsné. Ale samozřejmě, když ti kluci byli zvyklí na první místa, měli pětkrát víc zkušeností než my, co jsme byli spolu v eSubě, tak dokázali ten zápas ukončit v jejich prospěch. Chybělo málo a mohl jsem je mít na lopatě.
ZEDKO eSuba

V následujícím roce se na doposud poslední, devátý ročník MČR Jindra vypravil taktéž pod hvězdnou vlajkou eSuby. S tou se mu ale podařilo probojovat pouze na dělené 5. - 6. místo. Přestože ve skupinách se turnajem prokousávali hladce, když narazili na eXtatus tak zaváhali a umožnili jim přesunout se na první místo s přímým postupem do semifinále. 

V ten den nebyla taková forma. Postoupili jsme do čtvrtfinále z druhého místa a chytli jsme opět Team Brute. To MČR jsem hrál jako blázen, dost se mi tam dařilo. Proti Brute jsem odehrál svoje snad nejhorší dvě mapy. Přestože jsem skupiny zahrál dobře, tak v tom čtvrtfinále jsem vyhořel jak já, tak celý můj tým a skončili jsme na tom 5. – 6. místě. Samozřejmě to pro nás bylo velké zklamání.

Letošní MČR se sice kvůli koronavirovým opatřením bohužel nebude konat, jak už je tradicí, na brněnském výstavišti. I přesto je ale jisté, že v bojích o zlato uvidíme Jindru s jistotou i letos. Tentokrát to to bude v černo-červeném dresu Sinners, s nimiž se už od začátku tohoto roku valí česko-slovenskou scénou jako lavina, která s sebou bere všechna vítězství, na která po cestě za MČR narazí. Je tak jisté, že do turnaje budou Sinners nastupovat v pozici absolutního favorita. 

Lhal bych, kdybych řekl, že bychom to nechtěli vyhrát, jelikož doteď jsme tu vyhráli snad každý turnaj na česko-slovenské scéně, který tu byl. Určitě chceme vyhrát první místo MČR, je to ta největší prestiž u nás.
ZEDKO Sinners

A jak to ZEDKO vidí s letošní konkurencí?

Doufám, že nám nezavaří nikdo. Věřím, že všechny ty týmy, Entropiq, Sampi, eSuba, tady na to mají. Dokáží nás určitě potrápit, ale nevěřím, že jsou na takové úrovni, že by nás dokázali porazit v těch důležitých zápasech.

V letošním roce ZEDKO míří za uzavřením kompletní šňůry vítězství na domácí scéně a získáním třetího zlata na MČR. V tom příštím pak hodlá vstoupit do evropských esportových vod a pořádně je se Sinners rozčeřit. 

Tenhle rok chci určitě doklepat se samými výhrami na česko-slovenské scéně, chceme každé první místo, které je možné. Plán Sinners CS:GO sekce byl takový, že v roce 2020 chceme dobít česko-slovenskou scénu, chceme to tu ovládnout a rok 2021 bude pro nás především ve znamení Evropy. Až ten další rok se budeme snažit naplno otevřít ty dveře, i když už teď pomalu vystrkujeme růžky, pořád tomu ale něco málo chybí. Věřím tomu, že v roce 2021 to prolomíme a půjdeme do Evropy.
MČR merch
Štítky: 10 let MČR, ZEDKO
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.