Přejít k hlavnímu obsahu

ESL One Cologne: Heroic fantasticky smetli Vitality a získávají historický titul!

30. 8. 2020 | 21:50 Counter-Strike 2
ESL One Cologne, bezesporu jeden z největších turnajů tohoto léta, je za námi! O titul bojovala celá evropská špička, překvapivě ale všem vyfoukl rybník dánský tým Heroic! Ten totiž po cestě potkal téměř všechny týmy ze špičky a dokráčel si až pro svůj historicky první velký titul!
Heroic
Heroic

V turnaji nechyběl z širší evropské špičky téměř nikdo, s výjimkou North a GODSENT, kteří pozvánku nedostali. Šanci bojovat o titul však dostaly celky jako BIG, G2, Vitality, Natus Vincere nebo fnatic, v nových sestavách do bojů zase vstoupily týmy Astralis a FaZe.

Celý turnaj měl však velmi překvapivý průběh. Vše o turnaji a jeho průběhu si můžete přečíst níže.

UPDATE #4, neděle: Pohádka se stává skutečností, Heroic hrdinsky poráží Vitality a stávají se šampiony letošního ročníku ESL One Cologne! I přes to, že Heroic měli snad nejtěžší los z celého turnaje, vůbec nic je nezaskočilo a během turnaje si poradili s týmy FaZe, fnatic, Complexity, G2 a Vitality, kteří jsou všichni papírově mnohem silnější soupeři.

Pro celou organizaci Heroic se jedná o historický úspěch, to samé platí i pro samotné hráče, hned tři se totiž ESL One Cologne účastnili vůbec poprvé.

Dohráno je i v ostatních regionech. Po všech pěti mapách nakonec získali severoamerický titul hráči týmu Evil Geniuses a upevnili pozici americké jedničky. Svou dominanci potvrdili také Renegades v oceánickém regionu a TyLoo v Asii.

UPDATE #3, sobota: Semifinálové zápasy jsou za námi a konečně známe složení grandfinále! I čtvrtý zápas v řadě zvládli proti papírově silnějším soupeřům Dáni z týmu Heroic, kteří již teď mají na kontě svůj historicky největší úspěch a po vyrovnaném zápase na tři mapy proti favorizovaným G2 se podívají do grandfinále.

Tam se jim postaví Vitality, kteří si v semifinále poradili s Ninjas in Pyjamas. Pomohl jim v tom hlavně výkon jejich hvězdného hráče ZywOo, který zakončil zápas s neskutečným ratingem 1.74 a ukázal, že i letos je hlavním favoritem na zisk ocenění pro nejlepšího hráče roku.

Ve finále budou jasnými favority právě Francouzi, ale Heroic každým zápasem posouvají své výkony a nic tak není zdaleka jasné.

I americká divize má semifinálové zápasy za sebou. Čtvrteční zápas mezi Liquid a Chaos se sice kvůli protestům v USA odložil a ten stejný krok chtěli učinit i hráči týmů FURIA a Evil Geniuses. I kvůli ESL Pro League, které startuje hned v úterý, dalo ESL tomuto nápadu stopku a oba zápasy se nakonec odehrály. Ve finále se nakonec objeví Evil Geniuses a Liquid, dva dlouhodobě nejlepší americké celky.

UPDATE #2, pátek: U konce jsou také druhé čtvrtfinálové zápasy a souboj o titul se vyostřuje. Překvapivě dobře se předvedli OG, kteří hráli proti G2 více než vyrovnaně a ve 3. mapě měli dokonce několik matchpointů, favorizovaný francouzsko-srbský tým však dokázal utkání otočit a zaslouženě vyhrál.

Na první titul hned v prvním turnaji v nové sestavě pomýšleli také Astralis, těm však dali stopku rozjetí Ninjas in Pyjamas a Švédi tak již mají zajištěný nejlepší výsledek od odchodu Lekra. 

Již v sobotu jsou na programu semifinálové zápasy, na jejich složení se můžete podívat níže.

UPDATE #1, čtvrtek: První dvojice čtvrtfinálových zápasů je odehrána, přičemž donesla předpokládané výsledky. Francouzští Vitality si poradili se Sprout a zastavili tak jejich překvapivou jízdu turnajem. Papírově vyrovnaný souboj mezi Complexity a Heroic ovládl dánský tým, který tak pokračuje ve skvělých výkonech.

Začít mělo také semifinále v americké divizi, to se však kvůli situaci v USA a protestech přesouvá.

ESL One Cologne: EU divize
  Evropa Complexity0         
 Čtvrtek 15:00   Dánsko Heroic2      
  Dánsko Heroic2         
    Sobota 15:00  

 Dánsko Heroic

3   
  Francie G22         
 Pátek 15:00  

 Francie G2

1      
  Evropa OG1         
       Neděle 18:30  

 Dánsko Heroic

 
  Dánsko Astralis0         
 Pátek 18:30  

 Švédsko NiP

0      
  Švédsko NiP2         
    Sobota 18:30  

 Francie Vitality

0   
  Německo Sprout0         
 Čtvrtek 18:30   Francie Vitality2      
  Francie Vitality2         

Nejvíce v turnaji překvapily německé týmy, i když asi jinak, než se před turnajem zdálo. Světová jednička BIG si totiž ve skupinách nepřipsala jediné vítězství, naopak to byli právě Sprout, kteří si poradili jak v tomto německém derby, tak následně v souboji s OG a postoupili bez prohry.

Skupina A skončila nešťastně také pro světovou pětku, tým Natus Vincere, který nestačil na Complexity a NiP. A zmínit musíme i mousesports, kteří nestačili dokonce ani na MAD Lions a hned po jejich vypadnutí vyšla na světlo informace o tom, že woxic v týmu končí.

Ve skupině B příjemně překvapil tým Astralis, kterému nový spoluhráči es3tag a Bubzkij sednou a bez ztráty mapy došly do play-off. Dobře se ukázal i druhý dánský tým, Heroic, který hrál vyrovnanou hru s G2 a po výhře nad fnatic prošel do play-off.

Nezklamaly ani francouzské celky G2 a Vitality, kteří jsou jedinými zástupci ze světové TOP5, kteří jsou v evropském play-off.

Pouhých pár dní tréninku v nové sestavě se podepsalo na FaZe, kteří sice nehráli špatně, na Heroic ani na Vitality to však nestačilo. A tragédií skončila účast v turnaji pro MIBR, kteří nestačili na G2 a zmíněné FaZe.

Nezapomínejme ani na americkou divizi. V té se zrak upínal hlavně na nabitou skupinu A, ve které měly podle předpokladů bojovat o postup týmy Gen.G, 100 Thieves a FURIA. Všem ale vyfoukl rybník tým Chaos, který si poradil s FURIA i 100T a vybojoval si první místo ve skupině. Druhé postupové místo nakonec získal brazilský tým.

Ve skupině B se žádné překvapení nekonalo a postup si vybojovali hráči týmů Evil Geniuses a Liquid, kteří byly proti Cloud9 a Triumph jasnými favority.

ESL One Cologne: NA divize
  Spojené státy americké Chaos0      
 Čtvrtek 22:00  

 Spojené státy americké Liquid

2   
  Spojené státy americké Liquid2      
    Sobota 22:00  

 Spojené státy americké Evil Geniuses

 
  Spojené státy americké Evil Geniuses2      
 Pátek 22:00  

 Spojené státy americké Evil Geniuses

3   
  Brazílie FURIA0      

​Celý zbytek turnaje můžete tradičně sledovat na Twitch kanále esl_csgo nebo na Youtube Gaming.

Štítky: ESL One Cologne
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.