Přejít k hlavnímu obsahu

Scarlett - talent na obzoru, její pouť na IPL4 & exkluzivní rozhovor!

17. 4. 2012 | 23:49 StarCraft 2
Málokdy se stane, že se zčista-jasna objeví na StarCraftí scéně nový talent. Často se setkáváme se stejnými jmény a je těžké zahlédnout nějakého nového hráče na vsestupu.
Výchozí obrázek

Málokdy se stane, že se zčista-jasna objeví na StarCraftí scéně nový talent. Často se setkáváme se stejnými jmény a je těžké zahlédnout nějakého nového hráče na vsestupu. A přesně to se stalo během posledního IPL; IPL4, kde ti pozornější mohli zpozorovat nadějného Zergského hráče, {#Kanada} Sashu "Scarlett" Hostyn

Scarlett se podařilo ohromit nemálo lidí, když si dala k svačině nejdříve {#Korejská republika} Songa "Terious" Byung Haka z Prime, pokračovala s Protossem {#Korejská republika} Moonem "DdoRo" Jung Ho z týmu Vile a dala zabrat {#Korejská republika} Kimovi "Oz" Hak Soo z FXO, než mu podlehla 1-2 a padla do losers bracketu.

Ale ani tam její cesta neskončila bez boje - porvala se s {#Velká británie} Benjaminem "DeMusliM" Bakerem z Evil Geniuses, kterému nedala ani jednu hru. Osudovou se jí stala až hra s bývalým členem SlayerS, {#Korejská republika} Cho Myung "Golden" Hwan, který nyní působí v týmu LighT - Scarlett prohrává 2-0, její pouť v turnaji končí, ale nemálo lidí k ní vzhlíží s nadějí, že právě ona je nový talent, který bude schopen soutěžit s Korejci.

Po tomto úspechu se tradovalo, že Scarlett dostala nabídku od 4 týmů, z toho jeden z nich byl údajně korejský tým s velkými sponzory. Bohužel se asi dnes již nedozvíme, o který tým šlo, protože Scarlett v pondělí oznámila, že se přidává k týmu Eclypsia. Že vám to nic neříká? Nejste jediní. Tak se alespoň podíváme na jejich soupisku.


Mezinárodní soupiska

↓↓ID ↓Name ↓2010 ↓2011 ↓2012 ↓
USAPicon small.pngSLoG (Captain.png)Andrew An-37 - 44th MLG-Logo-Small.png-
CanadaPicon small.pngdesRowMarc-Olivier Proulx---
FinlandPicon small.pngWelmuVesa Hovinen-Ro56 Wcg logo.pngRo16 AssemblySmall.png
South KoreaTicon small.pngArtistJo Min Ho22nd MLG-Logo-Small.png-
CanadaZicon small.pngScarlettSasha Hostyn--37 - 44th IPL-icon-small.png


Francouzská soupiska

↓↓ID ↓Name ↓2010 ↓2011 ↓2012 ↓
FranceZicon small.pngQwerty (Captain.png)Pierre Bousquet---
FranceZicon small.pngEeelChristophe Boucardey-Ro64 DH-star.png-
BelgiumZicon small.pngELVISAntoine Paquay---
FranceZicon small.pngKenZyBruno Wafo-Tapa-Ro48 ESWC-logo-small.png-
FranceTicon small.pngSarenSPierre GuivarchRo8 Esltumbnail.png7th Esltumbnail.png-
FranceTicon small.pngDayshiAntoine Stievenart---
FrancePicon small.pngFremANAntonin Nosenzo---

Aby toho nebylo málo, podařilo se mi odchytit Scarlett a trošičku ji vyzpovídat. Přeji příjemné počtení.

Ahoj Scarlett, jsem ráda, že sis na mě udělala čas. Ještě než začneme, mohla by ses v krátkosti představit našim čtenářům?

"Ahoj, jmenuju se Scarlett, 18 let, hraju Zerga."

Děkuju ti. Podařilo se ti ohromit nemalý dav během tvé účasti na IPL4, ale než se do toho pustíme, tak si pojdˇme popovídat o tvé minulosti. A s tímto na mysli, klasická otázka musí být položena - Jak ses dostala ke StarCraftu 2?

"Dívala jsem se, jak můj bratr hraje a ukázal mi nějaké VODy z GSL. Řekla jsem mu, že ho jednoduše vyklepnu (byl mid-master) a on mi na to odpověděl, že to nedám. A tak jsem začala hrát s cílem, že budu lepší než on a když jsem s ním hrála o 4-6 týdnů později, dala jsem ho 6-0."

Máš za sebou herní minulost? Nějaké další hry, které si hrála než ses dostala ke StarCraftu 2? A pokud ano, dopomohla ti některá z těchto her přímo, pokud jde o skill?

"Ano, hry hraju už hodně dlouho. Nejvíce asi WarCraft 3 customky (hodně DotY). Hrála jsem i pár her WarCrafta 3 a Brood Waru, takže jsem chápala základy RTS. Byla jsem dobrá v Dotě, což pomáhá v některých aspektech StarCraftu 2."

Proč sis vybrala právě Zerga? Vyhovuje ti Zerg, co se týče stylu hry?

"Už nevím, proč jsem si vybrala Zerga, ale vyhovuje mi styl hry... Zůstat v defensivě a dobře macrovat ti umožní vyhrát každou hru, takže vím, že když prohraju, tak jsem udělala chybu, kterou můžu napravit a ne proto, že můj soupeř udělal něco tak perfektně, že to nejsem schopná překonat."

Pojdˇme si na chvíli popovídat o tvojí turnajové jízdě. Podařilo se ti vyhrát turnaj Playhem-Razer "Sponsor Me!", což ti umožnilo se zúčastnit nedávného IPL4. Jak ses cítila po takovém úspěchu? Co to pro tebe znamenalo, jakožto pro StarCraft 2 hráče?

"Předtím jsem hrála jen v několika online turnajích a moc se mi v nich nedařilo - byla jsem hodně nervózní, hlavně když moje hry byly streamované. Takže jsem byla hodně šťastná poté, co jsem vyhrála ten turnaj Playhem-Razer a dokonce jsem si ve finále zahrála proti kamarádovi. (smích) Znamená to pro mě opravdu moc, protože mi to umožnilo se zúčastnit velkého LANu, kde si mě a mojí hry mohly všimnout týmy."

IPL, den, kdy tvojí rukou padlo několik proslulých hráčů a také den, kdy se ti za to dostalo pozornosti. Jaké byly tvé úplně první pocity, když si dorazila na IPL4 a věděla si, že máš před sebou tak těžké soupeře? Věřila sis? Nebo si byla nohama na zemi, s tím, že tomu dáš všechno? Pověz mi o tom.

"Open Bracket byl online už dva dny, nebo tak nějak ještě před turnajem, takže jsem věděla, že budu hrát proti Teriousovi v ZvZ hned v prvním kole. Měla jsem docela obavy z toho, že se budu muset utkat s korejským Zergem již v prvním kole a myslela jsem si, že spadnu do Losers Bracketu, protože ZvZ je můj kámen úrazu. Postupně jsem ale získala na sebedůvěře, jak jsem se rozehrávala na ladderu, protože mě sledovalo hodne korejců a kouč MCho mi řekl, že hraju velice dobře.

Co se týče samotných her, hrál zpočátku [Terious] velmi agresivní ling-baneling opening, což je běžný styl u korejců, když hrají proti neznámým hráčům v ZvZ. Byla jsem na to připravená, protože ling-baneling all-iny a nebo velmi agresivní ling-baneling opening je přesně to, co většina Zergů dělá už několik měsíců v Grandmasteru na americkém ladderu, takže jsem se jeho agresi velice snadno ubránila a měla velký náskok v každé hře. Přesto se mi v první hře podařilo špatně zaútočit do chokepointu proti Infestorům a píchačkám (pozn. autorky: Spine Crawler :) ), což mě stálo hru."

Měla si velice těsnou hru proti Ozovi z FXO, kdy se pořádně zapotil, ale i přesto tě nakonec porazil, což vedlo k tomu, že si spadla do lower bracketu. Co si myslíš právě o této hře? Proč si myslíš, že si prohrála a co si myslíš, že si mohla udělat lépe, abys ho porazila?

"Zůstala jsem na roach/lingách až příliš dlouho. Byla jsem zvyklá na to, že většina Protossů umírá na agresi buď na jejich natural a nebo na jejich třetí, ale Oz měl lepší forcefieldy a rozdělení armády než Protossi, proti kterým jsem předtím hrála a to mě zbrzdilo. A také jsem dostatečně rychle nenatechovala do Hivu, protože jsem si myslela, že na mě přijde se Stalker/Sentry/Zealot/Collosus pushem v mid-game, takže jsem dojela na timing těsně před tím, než jsem stačila udělat Brood lordy."

Tvoje následující hra byla proti Demuslimovi. A opět si nás všechny překvapila, kdy si jej solidní hrou porazila 2-0 a tím ses posunula dále, kde na tebe už čekal Cho Myung "Golden" Hwan z týmu LighT, který také hraje Zerga. Nakonec tě porazil 2-0, což zakončilo tvoji účast na turnaji. Jaké byly tvé první pocity právě po této hře?

"Proti Demuslimovi jsem si věřila, protože ho na ladderu běžně porážím a také jsem hodně zlepšila moje ZvT od té doby, co jsem s ním naposledy hrála, s dobrým spoluhráčem, který mi pomohl (mám tak 5x-10x lepśí W/L v ZvT než v mém druhém nejlepším matchupu). Byl také velmi milý a zeptal se mě, jestli chci regame poté, co jsem udělala velkou chybu v mém openingu.

Ze začátku jsem si moc nedělala hlavu z toho, že budu hrát proti Goldenovi, protože z těch dvou her na ladderu, které jsem proti nému hrála, jsem obě vyhrála bez větší námahy. Nicméně jsem mezi hrami proti Ozovi, Demuslimovi a Goldenovi neměla vůbec žádnou přestávku a hned jak jsem skončila jednu, bylo mi řečeno, že mám jít hrát další hru. Hrál také velmi dobře a dostal se do výhody s 15Hatch openingem oproti 14gas14pool openingu v obou hrách a udržel si tuhle výhodu až do mid-game, kde jsem prohrála obě hry po velmi dlouhých potyčkách roach vs roach. V první hře jsem si také myslela, že by ustoupil od agrese poté, co jsem odrazila jeho první velký push a tak jsem dronovala a techovala na infestory, ale krátce nato přišel další push."

Moc lidí neočekávalo, že by se ti podařilo to, co se ti podařilo a jsi překvapivá vycházející hvězda pro nemalé množství lidí, hlavně proto, že je profesionální scéna stále stejná, co se týče hráčů. Hodně lidí je rádo za to, co se ti podařilo, hlavně proto, že jsou rádi, že vidí talent na obzoru. Jaké si měla před IPL4 cíle a jak si nakonec spokojená se svým výkonem?

"Řekla jsem si, že nepůjdu na velký LAN, dokud si nebudu jistá, že se dostanu alespoň do pool play. Ale pak se objevil ten turnaj od Playhemu a tak jsem si myslela, že by byla sranda to prostě zkusit, ale nemyslela jsem si, že bych mohla vyhrát, protože tam byla hromada korejců, kteří ale byli diskvalifikováni, protože měli týmy. Myslím si, že můj výkon byl OK, protože to byl velmi těžký turnaj, ale i tak si myslím, že jsem to mohla zahrát lépe, s méně chybami. Doufám, že během MLG Anaheim se dostanu z open bracketu alespoň do pool play."

Je pondělí (pozn. autorky - psáno v pondělí) a jako Twitterovému netizenovi mi neunikla zpráva o tom, že oznámíš své rozhodnutí ohledně týmu právě v pondělí. Mohla bys mně a mým českým čtenářům odhalit, o který tým tedy půjde?

"To už je venku, přidala jsem se k francouzkému týmu Eclypsia. Nebyla to má "nejlepší" nabídka, ale přidala jsem s k tomuto týmu proto, že se mi líbili lidé, se kterými jsem mluvila a také směr, kterým se tento tým bude ubírat. A také to vypadá, že mají o mě zájem jako o hráče než jen jako figurku pro publicitu, což je daleko více v souladu s tím, co jsem chtěla."

Změní se nějak tvá StarCraftí rutina poté, co ses dostala do profesionálního týmu? Jsi spíše ten typ, co si zapne ladder a nebo raději trénuješ s dobrými hráči, kdy se zaměřuješ na své herní nedostatky? Dost se na tohle názory liší, takže se tě na to samozřejmě musím zeptat.

"Doteď, když jsem trénovala, tak jsem většinu času strávila na americkém ladderu a sledováním streamů dobrých Zergů, kdy jsem hledala dobré věci, které přidávají do svých her a které bych si od nich mohla vzít. Teď budu pravděpodobně trávit více času s tréninkovými partnery, kteří mi pomohou zapracovat na pár věcech, která vím, že musím zlepšit, ale ráda také trávím čas tím, že hraju hru za hrou na ladderu, protože to poukazuje na slabiny v mé hře, které mě předtím nenapadly, právě kvůli té velké škále strategií, které lidi používají. Přesto však budu hrát na korejském ladderu kdykoliv budu v místě, kde to není tak pomalé, protože mi to poskytne mnohem lepší trénink."

Na tohle se vždycky ptám - jaké jsou tvé krátkodobé cíle? Kde si myslíš, že budeš za rok? Čeho doufáš, že dosáhneš?

"Můj krátkodobý cíl je dostat se do pool play na MLG Anaheim, až budu hrát v open bracketu, a pokud se mi nebude dařit v poolu, chci se dobře umístit v pool play na dalším LANu, na který pojedu po Anaheimu.

Myslím, že 1 rok je opravdu dlouhá doba, pokud jde o trénink. Protože plánuju letět do Koreji, kde budu trénovat, což mi pomůže daleko více než trénink, který mám tady. Takže až se vrátím, chci být dostatečně dobrá na to, abych se umístila v top 3 na velkém LANu."

Budeme ti fandit - bude tě možné zahlédnout na dalších turnajích? Máš nějaké konkrétní plány v tomhle ohledu?

"Zúčastním se několika online turnajů a showmatchů, ale asi žádný další LAN až do MLG v Anaheimu. Ale, během tak 1-2 týdnů začnu streamovat, takže pokud bude zájem, lidé se na mě mohou přijít podívat."

Už tě nebudu déle zdržovat, moc ti děkuju za tvůj čas. Bylo skvělé tě sledovat, jak záříš a budu ti fandit, stejně tak jako mnoho dalších. Nenech nikoho, aby tě otrávil a dokaž jim, že na ničem jiném než na hře ve StarCraftu nezáleží. Něco, co bys ráda na závěr vzkázala komunitě?

"Díky všem mým fanouškům na Teamliquid a mému novému týmu Eclypsia! Také keydMakerovi a NMxHendralskovi, kteří mi pomohl s tréninkem před IPL4."