Přejít k hlavnímu obsahu

Čtvrtfinále GSL dohráno

12. 7. 2012 | 15:30 StarCraft 2
Poslední dva dny byly v kolébce progamingu ve znamení soubojů posledních osmi hráčů o setrvání ve třetí letošní sezóně Global StarCraft II League. Každý z nich si postupem ze dvou skupinových fází do čtvrtfinále zajistil minimálně 50.000 Kč, vítěz celé soutěže si však přijde v přepočtu na necelý milion českých korun. Pro dlouhodobé fanoušky StarCraftu jistě nezůstane bez povšimnutí, že mezi nejlepší osmičkou je již podruhé za sebou švédský reprezentant NaNiwa. Dokáže dosáhnout jako první zahraniční hráč až na nejvyšší metu?
Výchozí obrázek

Poslední dva dny byly v kolébce progamingu ve znamení soubojů posledních osmi hráčů o setrvání ve třetí letošní sezóně Global StarCraft II League. Každý z nich si postupem ze dvou skupinových fází do čtvrtfinále zajistil minimálně 50.000 Kč, vítěz celé soutěže si však přijde v přepočtu na necelý milion českých korun. Pro dlouhodobé fanoušky StarCraftu jistě nezůstane bez povšimnutí, že mezi nejlepší osmičkou je již podruhé za sebou švédský reprezentant {#Švédsko} NaNiwa. Dokáže dosáhnout jako první zahraniční hráč až na nejvyšší metu?

GSL 2012 Season 3

Čtvrtfinále s komentářem populární americké dvojice {#Spojené státy americké} Artosise s {#Spojené státy americké} Tastelessem jsme mohli sledovat během včerejšího a dnešního poledne a odpoledne, což je pro středoevropana tradiční čas zápasů GSL téměř od samého začátku této soutěže. Zatímco první hrací den se oba utkání protáhla až do páté hry a fanouškům se zbarvily od zatínání pěstí klouby do běla, zbylé dva duely měly poměrně jasný průběh. Vlastně ne až tak docela...

2012 Global StarCraft II League - 3. sezóna - čtvrtfinále

Středa 11. 7. 2012
Seed {#Korejská republika} Protoss
3:2Zerg {#Korejská republika} Symbol
MC {#Korejská republika} Protoss3:2Terran {#Korejská republika} TaeJa
Čtvrtek 12. 7. 2012
Byun {#Korejská republika} Terran3:0
Zerg {#Korejská republika} NesTea
DongRaeGu {#Korejská republika} Zerg3:2Protoss {#Švédsko} NaNiwa

Úvodní čtvrtfinálový duel dlouho vypadal na jasnou záležitost zástupce Teamu SCV Life Zerg Symbola, který byl po dvou mapách jedinou vyhranou hru od postupu. Protoss Seed reprezentující Incredible Miracle však dostál názvu svého týmu a na třech po sobě jdoucích mapách dokázal soupeře předčít a jako první si zajistit místo mezi nejlepší čtveřicí. Následný souboj Protoss MCho s Terran TaeJou byl přetahovanou o každou mapu. Přestože byl první jmenovaný favoritem, což potvrdil hned v první hře, jeho soupeř dokázal vždy vyrovnat. Bohužel pro něj se po páté mapě další nekonala, a tak dál postoupil Protoss zastupující evropskou organizaci SK Gaming.

Čtvrteční utkání odstartovala dvojice Terran Byun a Zerg NesTea, od nichž se čekal poměrně vyrovnaný souboj s druhým jmenovaným jako vítězem. Výsledek však překvapil i ty nejstřízlivější tipaře. Přestože zergský hráč neudělal ani na jedné mapě žádnou větší chybu, brilantní hra Byuna slavila úspěch už po třech hrách a pouť trojnásobného vítěze GSL, který cestou do čtvrtfinále vyřadil hned tři Terrany, definitivně skončila.

Evropský fanoušek si na ten "svůj" zápas musel počkat až do samého závěru. Odměnou mu však bylo nervy drásající drama až do samého konce. Protoss NaNiwa odstartoval sérii neotřelým buildem, který soupeře nepříjemně zaskočil a skvělé blink micro ve finále zajistilo Švédovi první bod. Další dvě hry však dominoval Zerg DongRaeGu, jenž trestal sebemenší chyby protihráče, a když na čtvrté mapě výborně přečetl jeho strategii, zdálo se být o osudu seveřana rozhodnuto. Dvaadvacetiletý reprezentant tří korunek však prokázal své kvality a výsledek zápasu byl opět srovnaný.

Rozhodující duel na mapě Antiga Shipyard zahájil protosský hráč rychlým 4 gate pushem po expanzi, který byl však hravě zlikvidován masami zerglingů. Další tlak ze strany švédského hráče se už setkal s úspěchem, když dokázal i proti roachům s upgradem zakopání zničit třetí základnu Zerga a s několika stalkery ještě uniknout do základy. Následovala přetahovaná o vyvýšený střed mapy s Xel'Naga věží, která v závěru vyústila v all-in NaNiwy, jenž bez možnosti další expanze do své armády přidal i několik prob. I díky tradičně skvělým fungalům měl navrch služebník nadvědomí a zajistil si tak poslední místo v semifinále. Švédský reprezentant nedokázal překročit svůj stín a ani nepodruhé neproklouzl mezi nejlepší čtyři.

Největší zastoupení mezi osmičkou hráčů, kteří se dokázali prokousat přes obě skupinové fáze a nechali za sebou čtyřiadvacet hráčů, mezi nimiž byli kromě {#Švédsko} ThorZaINa samí reprezentanti Korejské republiky, měla stejně jako v minulé sezóně rasa Protossů, tentokrát však jejich počty vyrovnali Zergové, kteří tehdy neměli ve čtvrtfinále ani jednoho zástupce. Mezi nejlepšími čtyřmi hráči budou stavy také maximálně vyrovnané.

2012 Global StarCraft II League - 3. sezóna - semifinále

Čtvrtek 19. 7. 2012
Seed {#Korejská republika} Protoss
vsTerran {#Korejská republika} Byun
MC {#Korejská republika} ProtossvsZerg {#Korejská republika} DongRaeGu

Semifinále je na programu přesně za týden ve čtvrtek 19. července tradičně od 11:10 středoevropského letního času v přímém přenosu na GOM TV. Pokud nevíte, jak zápasy sledovat, mohl by vám posloužit návod napsaný začátkem roku {#Česká Republika} Tučňákem. Bude finále ve znamení mirror-matche, nebo dokáže zástupce Terranů nebo Zergů protosskou nadvládu přerušit? Nezapomeňte sledovat!