Přejít k hlavnímu obsahu

*NASL zná vítěze třetí sezóny!

16. 7. 2012 | 00:32 StarCraft 2
Včera v podvečer našeho času odstartovala v Torontu závěrečná fáze třetí sezóny North American Star League. Osm nejlepších hráčů turnaje se sjelo do jednoho z největších kanadských měst, aby se utkali o ceny v hodnotě $60.000. Kromě pěti Korejců jsme se mohli těšit na hráče z Francie, Nizozemí a také domácího Kanaďana. Ani jednoho není, myslím, třeba blíže představovat.
Výchozí obrázek

Včera v podvečer našeho času odstartovala v Torontu závěrečná fáze třetí sezóny North American Star League. Osm nejlepších hráčů turnaje se sjelo do jednoho z největších kanadských měst, aby se utkali o ceny v hodnotě $60.000. Kromě pěti Korejců jsme se mohli těšit na hráče z Francie, Nizozemí a také domácího Kanaďana. Ani jednoho není, myslím, třeba blíže představovat.

NASL S3 logo

Cesta do offline finále nebyla pro nikoho vůbec jednoduchá. Ještě před základními skupinami museli někteří hráči absolvovat dodatečnou kvalifikaci a už zde se ve skvělém světle prezentoval Zerg{#Francie} Stephano, jenž se jako jediný dokázal vměstnat mezi sedm postupujících Korejců. Ostatní byli nasazeni podle výsledků z minulé sezóny. Celkem pětačtyřicet účastníků hlavní fáze pak bylo rozděleno do pěti divizí a během devíti týdnů bojovali před zraky diváků na online streamu o místa ve vyřazovacích bojích. Hráči z prvních míst a tři s nejlepším skóre na druhých příčkách měli účast v play-off jistou, čtrnáct dalších borců se společně s finalisty otevřeného turnaje utkalo o zbylých osm míst. První kolo jednoduchého pavouka bylo odehráno ještě online, jeho vítězové si však už mohli balit kufry směr Kanada.

Čtvrtfinále NASL S3

Puzzle {#Korejská republika} Protoss
1:3Zerg {#Nizozemsko} Ret
Alicia {#Korejská republika} Protoss3:0Protoss {#Kanada} HuK
PuMa {#Korejská republika} Terran0:3Protoss {#Korejská republika} MC
Stephano {#Francie} Zerg3:1Protoss {#Korejská republika} HerO

V Torontu byla nachystána velká show pro několik set diváků a vše odstartovalo včera v 18:00, kdy svůj taneček rozjela dvojice korejských progamerů Terran{#Korejská republika} PuMa a Protoss{#Korejská republika} MC. Výsledek byl možná až příliš jednoznačný, ale druhý jmenovaný, který se příští týden představí v semifinále GSL, opět ukázal, že je ve výborné formě. První hra skončila soubojem plných armád, který rozhodli high templáři v pravý čas vysazení z warp prismy, další dvě mapy však byly poměrně jasnou záležitostí zástupce rasy Protossů. V obou případech hráli hlavní roli blink stalkeři a dark templáři, které sice vítěz předchozích dvou sezón NASL PuMa dokázal odrazit, ze způsobených škod se však už nedokázal vzpamatovat a o malou chvíli později byl nucen vzdát.

Ani miláček publika Zerg{#Francie} Stephano své fanoušky nezklamal. První hru vyhrál díky chybě soupeře s kompozicí roachů a zerglingů, když se však na druhé mapě pokusil o to samé, byl už Protoss{#Korejská republika} HerO připraven a následný push s colossem byl na slabou zergskou armádu příliš. Zbylé hry končily vždy až s brood lordy, na něž nestačila ani mothership a její vortex.

Druhý zástupce evropského kontinentu se rovněž ukázal v dobré formě. Proti Protoss{#Korejská republika} Puzzlemu mu možná mnoho lidí velké šance nedávalo, ale když na první mapě s grácií odrazil jak 4 gate tak následný 7 gate blink all-in soupeře, začali rychle měnit své sázky. Také druhá hra mohla dopadnout ve prospěch Zerg{#Nizozemsko} Reta, v osudový okamžik však korejskému Protossovi pomohla štěstěna a jeho nexus byl zachráněn těsně před zničením. O chvíli později se už přes bezmocného Zerga převalila silná protosská armáda a bylo srovnáno. Šanci na účast mezi nejlepšími čtyřmi si však Holanďan nenechal ujít a pozornou a bezpečnou hrou ovládl další dvě mapy.

Na závěr čtvrtfinále se představila domácí naděje Protoss{#Kanada} HuK. Bohužel však své fanoušky nepotěšil a proti skvěle hrajícímu Protoss{#Korejská republika} Aliciovi neměl nejmenší naději na úspěch. Ať už to byla chybná rozhodnutí v první hře, nepovedený útok na druhé mapě či zoufalý pokus o zničení svého soupeře dvěma colossy, když on měl už čtyři, kanadský reprezentant neměl svůj den a bez jediné vyhrané mapy se s turnajem rozloučil mezi nejlepšími osmi.

Semifinále NASL S3

MC {#Korejská republika} Protoss
2:4Zerg {#Francie} Stephano
Ret {#Nizozemsko} Zerg2:4Protoss {#Korejská republika} Alicia

Pokud jste se rozhodli zůstat vzhůru o něco déle, než obvykle, mohli jste sledovat semifinálové duely, které se hráli na čtyři vítězné mapy, a v obou případech šlo o souboj Protossů a Zergů.

Hned první hra úvodního zápasu nabídla pěknou podívanou, ve které nebylo dlouho jasné, kdo se ujme vedení. Už to vypadalo, že Protoss{#Korejská republika} MCho armáda s +3 útokem ukončí soupeřovo trápení, masy plně vylepšených zerglingů však dokázaly Zerg{#Francie} Stephanovi zajistit dostatek času do brood lordů, s nimiž protosského hráče zatlačil do jeho základny a šel do vedení. Na mapě Cloud Kingdom se francouzský reprezentant překvapivě vůbec nepouštěl do pro něj tradiční kompozice roach infestor, ale svého soupeře překvapil rychlými mutalisky. Přestože s nimi nenapáchal nikterak velké škody, díky skryté expanzi v pravém dolním rohu byl schopen vyprodukovat velké množství broodlordů, na něž neměl MC odpověď, přestože několika útoky na různých místech ve stejný čas protihráčovi cestu k vítězství notně znepříjemnil.

Sebevědomý Stephano chtěl své fanoušky potěšit další neotřelou strategií a na Daybreaku proti úvodnímu stargate techu soupeře zvolil výsadek roachů. Protoss však udržel nervy na uzdě a po ubránění několikaminutového tlaku vyrazil se silnou armádou, v níž hráli důležitou roli colossové, do útoku. Včasným zvednutím infestorů phoenixy byla už tak dost obtížná úloha zergského hráče posunuta do "nemožné" roviny a stav zápasu byl o něco vyrovnanější. Opět na rozdíl dvou her odskočil Francouz na zimní verzi mapy Bel'Shir Beach. Přestože přišel rychlým DT rushem o spoustu dron a dokonce i lair, podařilo se mu ubránit následný push blink-stalkerů a díky ekonomické výhodě dokázal vyprodukovat dostatečně velkou armádu, která dokráčela k vítězství prakticky sama.

Další dvě mapy byly poměrně jednostranné. MC nejprve za pět minut dvanáct vykřesal naději úspěšným útokem ze dvou bází, poslední hřebíček do jeho rakve však služebník Nadvědomí zatloukl na mapě Shakuras Plateau, kde neustálým přílivem jednotek zároveň na druhou a třetí základnu donutil soupeře k chybám, které ve výsledku vyústily ve Stephanův postup do finále.

Začátek druhého semifinále byl obdobný. Zerg{#Nizozemsko} Ret šel rychle do vedení 2:0, když opět těžil z chyb soupeře, který nejprve zbytečně ztratil své sentry a podruhé nedokázal ubránit rychlou třetí základnu proti mobilní armádě mutalisků a zerglingů. Pak však přišel velký obrat v podání korejského hráče, jenž zařadil vyšší rychlostní stupeň a dokázal se vylízat i z velmi nepříjemných situací, aby stav zápasu srovnal. Poslední dvě mapy byly ve znamení souboje roachů a immortalů, které psychycky zdecimovaný Holanďan nezvládl. Zatímco po postupu do semifinále hýřil na svém účtu na Twitteru nadšením, porážka od Protoss{#Korejská republika} Alicii už zůstala bez odezvy...

O 3. místo NASL S3

Neděle 15. 7. 22:00 CEST
Ret {#Nizozemsko} Zerg
0:4Protoss {#Korejská republika} MC

Ještě než dnes půjdete před zítřejším náročným dnem v práci spát, můžete se podívat na souboj o třetí místo mezi neúspěšnými semifinalisty. Misky vah jsou více nakloněny ve prospěch korejského Protosse, jak však ukázaly předchozí hry obou hráčů, může zápas v případě jeho nevynucených chyb dopadnout přesně naopak. Zerg{#Nizozemsko} Ret ukázal, že stále patří mezi světovou špičku a třetí místo, navíc vítězstvím nad takovým hráčem jako je Protoss{#Korejská republika} MC, by pro něj mohlo mít cenu zlata.

UPDATE: Bohužel pro diváky na místě a fanoušky všude po světě u monitorů, kteří sledovali přímý přenos, nepřinesl souboj o bronz žádné větší vzrušení. Protoss{#Korejská republika} MC diktoval tempo hry a svého soupeře k ničemu nepustil. Třetí mapa Daybreak se sice protáhla na více než třicet minut, v jejichž závěru jsme byli svědky toho, jak se téměř celá Zerg {#Nizozemsko} Retova armáda pohodlně vešla do vortexu a co následovalo není třeba popisovat. Poslední hra byla už jen formalitou a korejský Protoss se mohl radovat z hladkého vítězství.

Finále NASL S3

Pondělí 16. 7. 01:30 CEST
Alicia {#Korejská republika} Protoss
0:4Zerg {#Francie} Stephano

Ve finále se utkají hráči, kteří shodně postoupili ze třetího místa předsezónní kvalifikace. Během základní části a následně i play-off oba potvrdili, že si účast ve finále plným právem zaslouží. Přímý postup ze skupiny, kde Protoss{#Korejská republika} Alicia neměl problém s Zerg{#Spojené státy americké} Idrou nebo  Zerg{#Nizozemsko} Retem, kterého následně zdolal i v semifinále, a Zerg{#Francie} Stephano porazil Protoss{#Rumunsko} NightEnDa či Terran{#Ruská federace} BRAT_OKa, byl korunován víceméně hladkým průchodem skrz play-off až do závěrečného utkání turnaje. Jen jeden z nich však může dosáhnout na titul, vystřídat na trůnu dvojnásobného šampióna Terran{#Korejská republika} PuMu a odnést si peněžitou odměnu v přepočtu více než 600.000 Kč. Oba hráči na svůj první velký úspěch letos stále čekají, kdo ho dosáhne jako první?

UPDATE: Totožný průběh jako zápas o třetí místo mělo i finále. Přestože se Protoss {#Korejská republika} Alicia snažil, seč mu síly stačily, na Zerg {#Francie} Stephana nevyzrál ani na jedné mapě a po debaklu 0:4 mu nezbylo než se spokojit se stříbrnou medailí. A francouzský Zerg si celý zlitý šampaňským mohl v klidu začít užívat oslavy, které začaly a pokračovaly tančením. Co inicioval samotný šampion se postupně přeneslo na všechny organizátory a následně i diváky a pokud neskončili, tančí doteď :). Dobrou noc!

Video ze závěrečné ceremonie

Konečné pořadí

  1. Zerg {#Francie} Mill.Stephano - $30.000
  2. Protoss {#Korejská republika} SlayerS`Alicia - $15.000
  3. Protoss {#Korejská republika} SK.MC - $10.000
  4. Zerg {#Nizozemsko} Liquid Ret - $5.000

Přímý přenos NASL S3