Přejít k hlavnímu obsahu

Evropské finále WCS zná svého šampióna

18. 9. 2012 | 16:30 StarCraft 2
Po prázdninových finále World Championship Series v Jižní a Severní Americe a Océanii se o uplynulém víkendu konečně dočkali i fanoušci na starém kontinentě. Ve stockholmské Ericsson Globe aréně s kapacitou 16.000 diváků během soboty a neděle bojovalo dvaatřicet nejlepších hráčů Evropy o titul šampióna, peněžité odměny a hlavně postup do světového finále, které se v listopadu uskuteční v čínské Šhanghaji.
Výchozí obrázek

Po prázdninových finále World Championship Series v Jižní a Severní Americe a Océanii se o uplynulém víkendu konečně dočkali i fanoušci na starém kontinentě. Ve stockholmské Ericsson Globe aréně s kapacitou 16.000 diváků během soboty a neděle bojovalo dvaatřicet nejlepších hráčů Evropy o titul šampióna, peněžité odměny a hlavně postup do světového finále, které se v listopadu uskuteční v čínské Šhanghaji.

WCS StarCraft II Europe Finals

95.000 diváků sledujících finálový zápas online nejen že podtrhlo veleúspěšnou show, ale zároveň stanovilo nový světový rekord pro StarCraft II. Sobotní a nedělní utkání, která mohli sledovat fanoušci po celém světě, nabídla spoustu napínavých a zajímavých okamžiků, o kterých se ještě několik příštích dní bude mluvit.

Jako nůž máslem procházel pavoukem hlavní favorit {#Francie} Stephano, jenž nedávno změnil své působiště a stal se nejlépe placeným hráčem mimo Jižní Koreu. Až do semifinále winner bracketu neztratil v systému na dvě vítězství ani mapu, teprve potom se to povedlo španělskému Terranovi s bohatými zkušenostmi z WarCraftu III {#Španělsko} Lucifronovi. Ani ten však nedokázal masy francouzských zerglingů, roachů a dalších zergských jednotek kompletně zastavit a když se to následně nepovedlo ani jeho bratrovi {#Španělsko} Vortixovi, byl na světě první finalista.

Pokud vám jména výše zmíněných reprezentantů Pyrenejského poloostrova nic neříkají, nejste určitě sami. Přestože se oba na scéně StarCraftu II pohybují už nějaký pátek a patří už delší dobu mezi španělskou špičku, výraznějších úspěchů zatím nedosáhli. Druhý a zároveň mladší z nich se ukázal v nedávné Team Liquid Starleague, kde těsně nestačil na nakonec třetího {#Korejská republika} Keena, a také v semifinále srpnového IEM v Kolíně nad Rýnem, kde jej vyřadil {#Korejská republika} Mvp.

Ericsson Globe arena

pohled do Ericsson Globe areny z ptačí perspektivy (foto: cadred.org)

V nabité konkurenci se však ukázali i jiní hráči, s nimiž se před turnajem příliš nepočítalo a často naopak zklamali favorité. {#Švédsko} ThorZaIN si balil saky paky už ve druhém kole opravného pavouka a jen o kolo dál došel {#Polsko} MaNa - přitom oba před pár dny bojovali v základních skupinách aktuální sezóny GSL. Dobře to nevypadalo ani s druhým Polákem {#Polsko} Nerchiem, který na úvod podlehl v mirror-matchi {#Švédsko} SortOfovi, čtyři po sobě jdoucí vítězství 2:0 mu však přiblížila alespoň sedmou postupovou příčku. Nakonec právě na této pozici skončil, když nejprve podlehl {#Nizozemsko} Grubbymu, ale v rozhodujícím duelu už nedal {#Ruská federace} Happymu nejmenší šanci.

O páté místo se podělila dvojice Protossů - kromě výše zmíněného Holanďana, kterého vyřadil ve třech hrách {#Španělsko} Lucifron, to byl {#Dánsko} BabyKnight, jemuž vystavilo stopku další překvapení turnaje - skvěle hrající {#Bělorusko} LoWeLy. Španělský Terran si v souboji s běloruským reprezentantem počínal velmi zkušeně a po dvou jasných výhrách dostal možnost změřil síly v pikantním souboji se svým bratrem. Přes všechna očekávání do finále pokračoval {#Španělsko} Vortix a dostal tak možnost na odvetu za vyřazení z pavouka vítězů.

První hra probíhala podle očekávání většiny přihlížejících - {#Francie} Stephano svému soupeři příliš šancí nedal a ujal se vedení 1:0. Od zisku titulu ho dělila jediná výhra. Španělský Zerg však nechtěl dát svou kůži lacino a po skvěle zahrané kompozici zergling - infestor - ultra na Daybreaku srovnal. Následný souboj na mapě Tal'Darim Altar netrval příliš dlouho. Zatímco se Francouz rozhodl expandovat, jeho soupeř zvolil banelingy z jediné základny. Po několika pěkných detonacích s mnoha zabitými dronami se snažil ještě chvíli vzdorovat, nakonec byl však reprezentant země galského kohouta za aplausu zaplněných tribun nucen vzdát.

Blizzard zvolil na rozdíl od ostatních turnajů odlišný systém, kdy se všechny zápasy hrály pouze na dvě vítězné mapy a finále se v případě prvního prohraného "setu" defacto opakovalo. {#Španělsko} Vortix tak musel svou výhru znovu potvrdit, k čemuž byl blízko po zničení Francouzovy základy zerglingy - jeho soupeř však prokázal, že není nejlépe placeným hráčem druhého dílu StarCraftu mimo kolébku progamingu pro nic za nic a skvělým baneling micrem se ujal vedení. A protože se španělskému reprezentantovi nezadařilo ani v další hře, připadl titul evropského šampióna {#Francie} Stephanovi.

Stephano vítězí na WCS Europe

bosý Stephano vítězí na WCS Europe (foto gamezone.com)

Postupující na světové finále

1. Zerg{#Francie} Stephano - $24.000
2. Zerg{#Španělsko} Vortix - $9.000
3. Terran{#Španělsko} Lucifron - $3.600
4. Zerg{#Bělorusko} LoWeLy - $1.800
5. Protoss{#Dánsko} BabyKnight - $1.200
    Protoss{#Nizozemsko} Grubby - $1.200
7. Zerg{#Polsko} Nerchio - $1.200