Přejít k hlavnímu obsahu

HuK a Stephano v Code S

11. 1. 2013 | 14:47 StarCraft 2
Před pár okamžiky utichly v televizním studiu GOM TV poslední zvuky bitvy mezi terranským hráčem ByuNem a jeho soupeřem, služebníkem Nadvědomí Symbolem. Do Code S se kvalifikovali oba, což ovšem vůbec nepotěšilo bývalého progamera StarCraft: Brood Waru  a miláčka publika Jaedonga. V tomto týdnu totiž společně s ostatními předvedli, že hrát rozhodně umí a o jejich úspěchu často rozhodovaly maličkosti. Ale začněme pěkně od začátku...
Výchozí obrázek

Před pár okamžiky utichly v televizním studiu GOM TV poslední zvuky bitvy mezi terranským hráčem ByuNem a jeho soupeřem, služebníkem Nadvědomí Symbolem. Do Code S se kvalifikovali oba, což ovšem vůbec nepotěšilo bývalého progamera StarCraft: Brood Waru  a miláčka publika Jaedonga. V tomto týdnu totiž společně s ostatními předvedli, že hrát rozhodně umí a o jejich úspěchu často rozhodovaly maličkosti. Ale začněme pěkně od začátku...

2013 GSL Season 1

Už v neděli rozehrála první šestice své zápasy v první skupině Up & Down úvodní letošní sezóny korejské Global StarCraft II League. Hráči se statutem Code S, kterým se v minulém ročníku příliš nedařilo, progameři působící v nižší výkonnostní úrovni označované jako Code A, jimž přímý postup unikl, a s nimi dvojice pozvaných zahraničních borců bojovali celý týden o účast v nejprestižnější soutěži současnosti.

Den po dni se z postupu do Code S radovala pokaždé dvojice nejlepších hráčů z každé skupiny a s nimi i jejich fanoušci. Na rozdíl od uplynulých sezón bylo doplněno pravidlo o "divoké kartě", které hráče ze třetích míst poslalo do rozhodující skupiny, jejíž zápasy se odehrály dnes. Celkem se do elitní divize kvalifikovalo dvanáct nových tváří, které doplnily dvacet již dříve známých jmen. Fanoušky na americkém a evropském kontinentu může těšit, že se mezi korejskými progamery objeví po roce i {#Kanada} HuK a také {#Francie} Stephano, pro nějž to bude premiéra.

Zatímco první jmenovaný si postup včera poctivě vybojoval v silné konkurenci takových soupeřů jako {#Korejská republika} NesTea nebo {#Korejská republika} FanTaSy, francouzský Zerg nahradí kvalifikanta z loňské sezóny Code A {#Korejská republika} Polta, jenž odmítl účast kvůli přesunu do Spojených států amerických. Evropané měli v Up & Down skupinách ještě jedno želízko, od nějž se postup očekával možná dokonce o něco více.

Bývalý světový šampion ve hře WarCraft III {#Nizozemsko} Grubby se v poslední době ukázal ve velmi dobré formě, proti třem Zergům ve své skupině ho však nečekal lehký úkol. Bohužel se to do písmene potvrdilo - {#Korejská republika} LosirA a {#Korejská republika} DongRaeGu nedali svým soupeřům šanci a podělili se o první dvě postupové příčky. Třetí místo obsadil {#Korejská republika} Symbol a na Holanďana zbylo úplné dno tabulky s nelichotivým skóre 0:5. Stejný debakl zažil už jen {#Korejská republika} YongHwa ve skupině A.

Pokud vám zápasy unikly, můžete je sledovat v záznamu celý příští týden ve standardní čas 10:10 na GOM TV, nebo se jednoduše podívat na VODy. Podívejme se teď, kdo se představí v první letošní sezóně GSL Code S.

Čtvrtfinalisté 5. sezóny 2012 GSL Code S
Terran {#Korejská republika} Ryung
Zerg {#Korejská republika} HyuN
Protoss {#Korejská republika} Creator
Terran {#Korejská republika} MarineKingZerg {#Korejská republika} Sniper 
Terran {#Korejská republika} iNnoVationZerg {#Korejská republika} Leenock 
 Zerg {#Korejská republika} Soulkey
 
Přímý postup z Code A
Terran {#Korejská republika} NoblesseZerg {#Korejská republika} BBoongProtoss {#Korejská republika} PartinG
Terran {#Korejská republika} HackZerg {#Korejská republika} Life 
Terran {#Korejská republika} BaByZerg {#Korejská republika} RorO 
Terran {#Korejská republika} MvpZerg {#Korejská republika} Curious 
Terran {#Korejská republika} Keen
 
Terran {#Korejská republika} GuMiho  
Terran {#Korejská republika} PoltZerg {#Francie} Stephano* 
Postup z Up & Down
Terran {#Korejská republika} YoDaZerg {#Korejská republika} DongRaeGuProtoss {#Korejská republika} MC
Terran {#Korejská republika} TaeJaZerg {#Korejská republika} LosirAProtoss {#Korejská republika} Squirtle
Terran {#Korejská republika} BomberZerg {#Korejská republika} ByuLProtoss {#Kanada} HuK
Terran {#Korejská republika} ByuNZerg {#Korejská republika} Nestea 
 Zerg {#Korejská republika} Symbol 

* Stephano dostal místo pod Poltovi, který odmítl účast

Skupiny prvního kola by měly být rozlosovány v nejbližších dnech. Celková dotace první letošní sezóny Global StarCraft II League činí v přepočtu více než tři miliony českých korun, z nichž dvě třetiny připadnou na odměny pro nejlepší hráče v elitní Code S. Samotný vítěz si pak přijde na 900.000 Kč.

Všechny zápasy budete moci sledovat tradičně na GOM TV s komentářem populární dvojice {#Spojené státy americké} Dan "Artosis" Stemkoski a {#Spojené státy americké} Nick "Tasteless" Plott, už od úterý 22. ledna a to ať už živě nebo ze záznamu. Přímé přenosy jsou zdarma v nízké kvalitě, pokud však toužíte po pořádném zážitku, vyplatí se připlatit si drobný poplatek za lepší kvalitu, případně verzi bez reklam.