Přejít k hlavnímu obsahu

Známe osm nejlepších GSL Code S

15. 2. 2013 | 16:52 StarCraft 2
Před několika málo hodinami byly dohrány osmifinálové skupiny kategorie Code S první letošní sezóny Global StarCraft II League. Napínavé zápasy o postup mezi nejlepších osm se započaly na sklonku minulého pracovního týdne úvodními dvěma skupinami a skončily dnes souboji mezi poslední čtveřicí hráčů.
Výchozí obrázek

Před několika málo hodinami byly dohrány osmifinálové skupiny kategorie Code S první letošní sezóny Global StarCraft II League. Napínavé zápasy o postup mezi nejlepších osm se započaly na sklonku minulého pracovního týdne úvodními dvěma skupinami a skončily dnes souboji mezi poslední čtveřicí hráčů. Bohužel pro fanoušky z Evropy a zámoří se utkání obešla bez účasti {#Kanada} HuKa a {#Francie} Stephana, kteří si museli sbalit kufry již před třemi resp. dvěma týdny, kdy se jim nepodařilo prodrat se ze základních skupin.

2013 GSL Season 1

Z každé ze čtyř skupin hraných klasickým turnajovým systémem s opravným pavoukem postoupili dva nejlepší hráči do čtvrtfinále.

Skupina A

  1. Terran INnoVation
  2. Terran TaeJa
  3. Zerg DongRaeGu
  4. Terran Bomber

Přestože před čtrnácti dny vybojoval devatenáctiletý Terran {#Korejská republika} INnoVation postup až ve třetí hře závěrečného zápasu proti {#Francie} Stephanovi, tentokrát prokázal svůj pravý talent a zajistil si první místo, když po těsné výhře nad {#Korejská republika} TaeJou z Team Liquid dokázal kompletně smazat {#Korejská republika} DongRaeGu, kterému tím navíc vrátil porážku z předchozí fáze soutěže. {#Korejská republika} DRG měl sice po vítězství nad nevýrazným {#Korejská republika} Bomberem v prvním utkání dobře nakročeno do čtvrtfinále, nicméně právě prohraný zápas s {#Korejská republika} INnoVation mu přistřihl křidýlka, což se prokázalo i v rozhodujícím duelu s {#Korejská republika} TaeJou, kde se ve třetí hře rozhodlo o tom, že mezi nejlepších osm této sezóny se ze skupiny A podívají dva Terrani.

Skupina B

  1. Zerg Soulkey
  2. Zerg Symbol
  3. Protoss Squirtle
  4. Terran MarineKing

Dva týdny zpátky neměl {#Korejská republika} Soulkey se svými soupeři nejmenší problém a zajistil si postup z prvního místa bez ztráty jediné mapy. Tentokrát také sice neprohrál ani zápas, proti svým soupeřům se však zapotil o něco více. Jak proti trojnásobnému účastníkovi finále GSL {#Korejská republika} MarineKingovi, tak následně proti {#Korejská republika} Squirtlovi prohrál první mapu, ztrátu se mu však nakonec povedlo dohnat. Druhou pozici bral další zergský hráč {#Korejská republika} Symbol, který tím vyrovnal své prozatímní maximum z předchozích dvou sezón. Přestože v prvním utkání výrazně nestačil na {#Korejská republika} Squirtla, v zápase dvou poražených se rozehrál na {#Korejská republika} MarineKingovi a porážku protosskému hráči následně vrátil i s úroky.

Skupina C

  1. Zerg Curious
  2. Protoss MC
  3. Terran GuMiho
  4. Zerg LosirA

Včerejší skupina C představila dva hráče, kteří svýmem umem výrazně předčili zbylé účastníky. Oba se střetli už v předchozí fázi a tentokrát hned v úvodním zápase, kde za delší konec provazu tahal Zerg {#Korejská republika} Curious, který byl skálopevně rozhodnut poprvé v kariéře postoupit mezi nejlepších osm hráčů Code S, což potvrdil i v duelu vítězů proti {#Korejská republika} GuMihovi. Miláček publika {#Korejská republika} MC, který po zklamání ve finále třetí sezóny GSL v minulém roce sestoupil do Code A a mezi elitu se vrátil až letos, nehodil po úvodní porážce flintu do žita a zbytek utkání prošel hladce bez ztráty jediné mapy. Dokáže "BossToss" zopakovat svou jízdu z loňských prázdnin a probojovat se opět až do souboje o titul?

Skupina D

  1. Zerg RorO
  2. Protoss PartinG
  3. Zerg Life
  4. Zerg BBong

Poslední skupina nabídla hned tři zergské hráče, mezi nimiž si {#Korejská republika} PartinG musel připadat jako, jak se hezky česky říká prase vedené na porážku. Po prvním zápase se zdálo, že se tato slova naplní do posledního písmene, nicméně bojovník z planety Aiur i s trochou štěstí v následujících dvou zápasech své zergské soupeře shodně ve třech hrách přetlačil a poprvé od loňského května postoupil do čtvrtfinále. Z první pozice se kvalifikoval bývalý hráč prvního dílu StarCraftu {#Korejská republika} RorO, který do Code S nakoukl teprve v minulé sezóně, kdy však vypadl hned v základní skupině. Oba své protihráče, shodně služebníky nadvědomí porazil 2:1 a může se radovat z historického úspěchu.

Čtvrtfinále

Čtvrtfinále 1. sezóny 2013 GSL Code S
INnoVation {#Korejská republika} Terranvs
Zerg {#Korejská republika} Symbol
Curious {#Korejská republika} Zergvs
Protoss {#Korejská republika} PartinG
Soulkey {#Korejská republika} ZergvsTerran {#Korejská republika} TaeJa
RorO {#Korejská republika} ZergvsProtoss {#Korejská republika} MC

Naštěstí pro diváky po celém světě se ve čtvrtfinále obejdeme bez jediného mirror matche, ale protože mezi nejlepší osmičkou má 50% zastoupení rasa Zergů, je možné, že se ho dočkáme v semifinále. Zápasy budou rozloženy do dvou dnů - první polovina se odehraje příští čtvrtek 21. února, zbytek o den později. Oba dny od 10:10 středoevropského času v přímém přenosu na GOM TV s anglickým komentářem {#Spojené státy americké} Artosise a {#Spojené státy americké} Tastelesse.

Oproti minulé sezóně vidíme mezi nejlepší osmičkou pouze dvě stejné tváře, které se tehdy dokonce utkali ve vzájemném čtvrtfinálovém utkání. Bez ztráty kytičky tehdy přes {#Korejská republika} Soulkeye přešel {#Korejská republika} INnoVation, tehdy ještě pod přezdívkou Bogus. Podaří se mu do semifinále postoupit přes zergského soupeře i tentokrát? A dokáže naopak {#Korejská republika} Soulkey, pro nějž to byla minule premiéra v Code S, překročit svůj stín a vypořádat se se svým terranským protivníkem? Zbytek duelů obstarají vždy zástupci rasy Protossů a Zergů - bude za delší konec tahat {#Korejská republika} MC s {#Korejská republika} PartinGem nebo {#Korejská republika} Curious s {#Korejská republika} Rorem, pro kterého to bude premiérový zápas proti protosskému soupeři?