Přejít k hlavnímu obsahu

Intel LAN Dětkovice: Tak to bylo, tak to je..

29. 8. 2013 | 20:30 Counter-Strike 2
Po obsáhlejším článku od organizátora INTEL LAN Dětkovice 2013 Martina Výborného jsem se přemohl i já sepsat, jak sám nadpis říká - jaké to na této akci bylo. Chtěl bych se zaměřit především na stránku herního průběhu, jakožto hráč/admin/redaktor a kdo ví, co všechno.Čtvrtek, pátek - Přípravy ala ještě se nehraje
Výchozí obrázek

1

Po obsáhlejším článku od organizátora INTEL LAN Dětkovice 2013 Martina Výborného jsem se přemohl i já sepsat, jak sám nadpis říká - jaké to na této akci bylo. Chtěl bych se zaměřit především na stránku herního průběhu, jakožto hráč/admin/redaktor a kdo ví, co všechno.

Čtvrtek, pátek - Přípravy ala ještě se nehraje

Sám jsem se letos rozhodl přijet do Dětkovic už ve čtrvtek odpoledne. Chtěl jsem si pro sebe taky urvat co nejlepší místo na sezení, nebudu to zakrývat. Už od příjezdu jsem si našel Výborňáka a snažil se nějak zapojit do chodu závěrečných příprav, jako bylo nastovování serveru, rozesazování týmů a další detaily. Po domluvě s manažerem SlowVirus, který poskytl kameru, jsem ještě ten den na video vstupu natočil rozlosování týmů. Nápad to byl zajímavý, proč ne. Aspoň mi nikdo jednou nemusel nadávat, jak jsem si to nalosoval a jak špatně to všechno. Ehm, i takoví se poté našli, nuž co.

Po losování jsem si konečně mohl vytáhnout kompa, nastavit si všechno potřebné na výborném místě. K novince jsem se již bohužel nedonutil, lenost v mém podání je silná, bohužel. Večer už se každý bavil po svém, kdo sledoval webkamery přímo z místa, tak sám ví. Já si večer ještě "zatrénoval" se svým týmem, chápejte jako, že jsme se akorát dvě hodiny flejmili, ale to je zase jiná kapitola. Všechno na místě bylo ready, až na servery, které jsme rozhodli vyřešit až v pátek. Naštěstí, jelikož vyšel update. Od čtvrtka byli na místě už i eEriness ej kej Bordelovic rodina, jako jediní hráč kromě mě. V pátek ráno přijeli omrknout místo další sponzoři a jelikož už bylo všechno oukej a nachystané, všichni byli spokojení. Já během dne dal dokupy i novinku s preview, která se podle mě celkem povedla. Tady se omlouvám všem, kteří byli zklamaní ze zařazení eXtatus do ostatních týmů. Holt skoro žádné MČR body, co se dá dělat kluci.

V pátek ve 12 byl oficiální začátek akce, vstup už byl nachystaný včetně dárků od partnerů akce. Jestli si dobře pamatuji, první tým - CSgames.pl - přijel kolem druhé hodiny odpolední. Díky "english skills" organizátora Vojty se obě strany domluvily a první zahraniční tým byl tedy na místě. Já i eEriness jsme již posedávali u počítačů a trénovali, tak nějak se to dá nazvat no. Přijížděl poté tým za týmem, včetně hlavních favoritů - dalších nasazených týmů. Kolem deváté hodiny už se čekalo na poslední dva týmy, mezi kterými bohužel byl i zbytek toho mého, kteří se "zdrželi" všude kde to šlo. Maďařští FUZION dojeli jako poslední, tudíž jsme již po desáté večerní byli v šestnácti a mohli se těšit na začátek sobotního turnaje. Podobně jako ve čtvrtek se každý večer bavil po svém, akorát ve větším počtu. Bohužel pro mě, ne každá zábava končí happy-endem. Během večera jsem asi desetkrát hledal peněženku. Ale ráno jsem našel peněženku a mobil ne. Co nadělám, chce to se soustředit na skupinovou fázi! I když to bylo chvilkama těžké, moje milovaná Xperie..

1
Větší sál místa konání v Dětkovicích.

Sobota - Skupiny, první kola playoff

Sobotní ráno neznamenalo pouze jen focus na hraní, bohužel SAMONE či Greener zůstali doma, tudíž na mě byla i adminovací část. Poděkovat musím Samovi alespoň za to, že z domu aktualizoval novinky, tudíž kromě preview a videa jsem nemusel nic v tomhle směru dělat. Aspoň něco, mohl jsem jít tak chvíli na deathmatch! Rozlosování skupin bylo víceméně fér, ale znáte to, každý si stěžoval. Já jsem dostal do céčka Cracked Gamers. Po jasných vítězstvích proti dvěma slabším celkům jsme pak podlehli CG a do playoff jsme postoupili z druhého fleku. Nutno dodat, postupovali všichni, což ocenili především mixy, které si přijeli se hlavně bavit. Ve skupině A překvapivě FU.sk porazili high-seed tým, kterým byl eEriness, a to celkem jednoznačně. Pro eEriness to tak znamenal problém v podobě brzkého setkání se silnějšími týmy ve full-double-elimination bracketu. V béčku se FrozenRiders ještě dařilo (o tom později) a přes eXtatus přešli docela hladce. Ve skupině D si pak silnější se zahračních týmů FUZION poradil se dvěma mixy a postoupil z druhého místa za SlowVirus.

Po skupinách následuje playoff, že jo, to ví každý malý kluk. Při losování pavouka playoff došlo k problému, jak jinak. Pavouk, který mi vyplivnul PZ systém, bohužel nebyl, tak jak má správně být, jelikož postupovaly všechny týmy ze 4 skupin. Použil jsem nápovědu publika neboli helpdesk PZ admin týmu. Bohužel jsem si zase poradil sám jako vždycky, aah. Nakonec jsme se Strikerem použili klasickou metodu aka papír, tužka. Striker mi nevěřil a zkoumal to jak zkoumal, tak se nakonec turnaj kvůli němu (haha) zpozdi asi o dalších 15 minut. Nevadí, jedeme dál, na řadě je playoff! První kolo winners bracketu nenabídlo žádné překvapení, avšak dál už to všechno začalo, ty velké boje!

1
Pizza jakožto každoročně nejpopulárnější zdroj obživy.

FU.sk jako vítěz skupiny A si nedokázal porazit eXtatus, kteří začali po skupinách předvádět lepší a lepší výkony. Tohle kolo WB bylo všeobecně pro vítěze skupiny smutné. V druhém duelu si Fearless Sharks (ano, jsme to my!) na třech mapách dokázali poradit se SlowVirus. Zajímavá byla především druhá mapa, inferno, kde se rozhodl v tuhém boji až v několikatém prodloužení. Ve třetím zápasu druhého kola winners bracketu pak FrozenRiders nedokázali navázat na výkony ze skupiny a s papírově slabšími eEriness rovněž podlehli. Jediní Cracked Gamers jako vítězové skupiny stále pokračovali v suverenních výkonech a výsledek 2:0 je posunul do posledního sobotního kola WB.

V semifinále horního pavouka se utkali eXtatus proti Fearless Sharks a eEriness proti Cracked Gamers. Bohužel oba zápasy byly možná i o něčo méně zajímavější než duely v předchozím kole. My (FSharks) jsme sice fragově stačili na svého soupeře, bohužel maličkosti a taktická stránka hry rozhodla ve prospěch soupeře, který se na dvou mapách probojoval mezi tři nejlepší týmy turnaje. Krásný "comeback" po vcelku nepodařených výkonech ve skupině. Kluci z Cracked Gamers si stále jeli to svoje a výkony hráčů jako Wantyyyy, Zuhi či naturalG poslaly svůj tým do finále winners bracketu, kde se pokračovalo až v neděli. Kluci tak společně s eXtatus mohli spokojeně pokračovat v zábavě z předchozího večera. (Pasta v očích ftw.)

Věnujme se teď chvíli loosers bracketu, kde hrálo pouze systémem best-of-one. Jako první se s turnajem poroučily tyto čtyři týmy - cuteTEAM, Gaylords and Bitches, Infected Gaming, SkyRiders. V dalším kole se poroučel z turnaje také jediný polský zástupce v Dětkovicích, CSgames.pl. S nimi vypadli také Citrons a Devileyes. Týmy v tomhle kole měli nevýhodu, protože z WB sem spadly mimojiné tří vítězové skupin. Blízko senzaci měl také celek Enim Victoria, který podlehl týmu FUZION až těsně 14:16. Tato výhra zřejmě Maďary nakopla a v dalším kole loosers bracketu se jim povedla senzace - porazili FrozenRiders 16:11! Překvapivě tak druhý nejvýše nasazený celek vypadl už v takhle brzy a skončil na děleném sedmém místě.

1
SlowVirus jakožto jedno ze zklamání CS:GO turnaje..

Neděle - závěrečné boje

Druhý zápas třetího kola LB mezi FU.sk a SlowVirus nabízel dva velmi silné celky. Ovšem zkleslým SV po porážce od Fearless Sharks zřejmě nebylo úplně do zpěvu a nedlouhý spánek tomu napomohl. Po rychlé hře 4:16 se tak společně s FrozenR loučil s turnajem další vysoko nasazený celek. V turnaji tak zbývá jen posledních šest celků! Duely v této fázi turnaje svedly proti sobě Fearless Sharks proti FUZION.GX a eEriness proti FU.sk. Česko-maďarský zápas nakonec dopadl přes vyrovnaný průběh ve prospěch domácích FSharks. Ovšem jestli jsem první duel nazval vyrovnaným, tak ten druhý byl pak jeden z nejlepších na turnaji. Na mirage se eEriness s FU.sk přetahovali o každý bod a rozhodovaly opravdu maličkosti v situacicích 1v1. Blíže k postupu měli několikrát eE, ovšem ve druhém prodloužení se štěstí přiklonilo ke slovenským FU a ti se tak dostali mezi čtyři nejlepší, zatímco eEriness ne.

Opět se na chvíli přesuňme do horního pavouka, který v neděli také pokračoval. Finále winners bracket svedl do vzájemného souboje dvojici týmů Cracked Gamers a eXtatus. Na první mapě (de_mirage) se eXtatus celkem povedla T strana, když se jim podařilo vyhrát 11:4. Ovšem poté kluci z Cracked Gamers zabrali a především výkon Wantyyyyho táhl tým k vítězství, které bylo nakonec 16:13. Na mapě de_nuke už to byl malinko menší přetahovaná o body a výsledek 16:7 hovoří za vše. Je tedy neděle, někdy po poledni, a známe prvního grandfinalistu! eXtatus po prohře spadli do loosers bracketu, kde ještě museli čekat na svého soupeře.

1
..a naopak Fearless Sharks jako příjemnější překvapení

Vyzyvatelem eXtatus se měl stát vítěz duelu mého Fearless Sharks a FU.sk. Bohužel, zápas nebyl tak vyrovnaný jak všichni aktéři i sami diváci očekávali a především díky famóznímu výkonu barb1ho se FU.sk podařilo přejet FSharks, kteří tak končí těsně pod stupněmi vítězů po prohře 9:16 na miragi. "FUčka" se tak dostávají do finále loosers bracketu, kde již na ně čekají již zmínění eXtatus. Finále loosers bracketu se opět odehrálo na miragi, což byla ze závěrečných bojů suverénně nejhranější mapa. V souboji mezi FU.sk a eXtatus se podobně jako o dvě kola předtím mezi FU.sk a eEriness dostali přes vyrovnané kolo za kolem až do prodloužení. Tady se jim možná malinko vrátilo štěstí, které se k FU naklonilo proti eEriness a na eXtatus tak v prodloužení na mapě mirage nestačili. Ve finále se tak měli utkat eXtatus proti Cracked Gamers.

CG jako postupující tým z horního pavouka měl výhodu jedné mapy, přičemž tu jednu mapu ani jedinkrát za celý turnaj neztratil. Soupeřem pro tento tým plný mladých a talentovaných hráčů měli být eXtatus, tedy naopak trošku oldschoolovější sestava z dob CS:Source. První mapou finále se mělo stát de_inferno. eXtatus se povedlo vyhrát nože, což bývá na infernu často klíčové. Ovšem doslova finálovou slinu chytil dosud lanem nepolíbený naturalG. Za T stranu se mu dokonce podařil husarský kousek jako byl ace v situaci 2v5. Tento mladý hráč byl právě tím rozdílem, který Cracked Gamers zajistil titul, jelikož ve finále měl přes 35 fragů. Sestava naturalG, Wantyyyy, smetysh, Zuhi, jEkYL se tak před eXtatus, FU.sk a Fearless Sharks stává vítězem INTEL LAN Dětkovice 2013!

1
Lukáš 'Luka5' Zeman byl po celý turnaj největším tahounem eXtatus. Bohužel to na prvenství nestačilo.

Závěrečné shrnutí

Z pohledu admina a redaktora: Byl jsem trochu smutný, že jsem tento turnaj musel kromě hraní i adminovat. Naštěstí mi SAMONE z domu pomohl s psaním článků. Chtěl jsem psát, ale nějak na to vážně nebyl čas. Všichni z organizačního týmu Lan Dětkovic odvedl výbornou práci a až na maličkosti si hráči neměli na co stěžovat. Jako konkrétně admin turnaje se též nenaskytlo moc problémů a vše se vyřešilo ve chvilce.

Z pohledu diváka na místě i z domu: Kdo se přijel přímo do Dětkovic podívat, určitě nelitoval. Nejen, že mohl přímo za zády sledovat své oblíbené týmy, ale mohl si také zahrát na PlaySeatu od Logitechu či na jednom z Xboxů. Pro ty, co sledovali pouze GOTV nebo streamy, to určitě musel být také zážitek. Turnaj byl opravdu našlapaný a ne všechny týmy tak splnily svá očekávání. Vyřazovací boje byly kolikrát opravdovou lahůdkou pro diváka, když se rozhodovalo až v několikátém prodloužení. Vítězní Cracked Gamers sice neztratili jedinou mapu, avšak bitvy mezi nejlepší týmy byly opravdu vyrovnané. Stream také měl určitou kvalitu, tudíž si z pohledu diváka také nebylo moc na co stěžovat.

Z pohledu hráče: Na turnaj jsem přijel poprvé s mým novým týmem. Na místě jsem krom eEriness byl jako první hráč, avšak na své spoluhráče jsem čekal vlastně až jako poslední. Samotný průběh turnaje neprobíhal špatně. Ve skupině jsme sice podlehli pozdějšímu vítězi turnaje, avšak se nám podařil splnit alespoň minimální cíl, a to bylo čtvrté místo, které nám blade sám tipoval v rozhovoru od SlowVirus. Když se podívám, kdo skončil za námi v celkovém pořadí, určitě je čtvrté místo velkým úspěchem, i když to jedno místo za bednou, taky trošku zamrzí. Využít eEriness několik matchballů proti FU.sk, mohl být náš zápas v semifinále LB úplně jiný.

1
Vítězní Cracked Gamers - zleva: smetysh, jEkYL, Zuhi, Wantyyyy, naturalG

Poděkování

V první řadě bych chtěl poděkovat nejen za sebe, ale také za celý tým Lan Dětkovic sponzorům za podporu. Jmenovitě to jsou především INTEL, BIG SHOCK! a Logitech. Dále je potřeba dát velký dík celému týmu pořadatelů či organizátorů této úžasné akce, v čele s Martinem Výborným. Tahle akce patřila mezi ty nejlepší, kde jsem byl, a to i přes ztrátu telefonu a poškození monitoru. Celý organizátorský tým postavil na příští ročník laťku opravdu vysoko a za rok to bude doufejme ještě lepší! Rád jsem viděl staré známé, poznal všechny ty nové lidi a to včetně těch ze zahraničí i ladiesek. Lanky jsou to, proč tu hru vůbec hrajeme a nebýt akcí jako jsou tyhle, už tu hru asi chvíli nehraji. A myslím si, že nejsem jediný, tak příští rok přijeď i Ty! Doufám, že jste si všichni letošní ročník INTEL LAN Dětkovice 2013 a uvidíme se buďto na jiné akci či příští rok opět v Dětkovicích!

Konečné pořadí INTEL LAN Dětkovice 2013:

1. {#Česko + Slovensko} Cracked Gamers
2. {#Česká Republika} eXtatus.EIZO
3. {#Slovenská Republika} FU.sk
4. {#Česká Republika} Fearless Sharks

5.-6. {#Maďarsko} FUZION.GX
5.-6. {#Česká Republika} eEriness
7.-8. {#Česko + Slovensko} FrozenRiders
7.-8. {#Česká Republika} SlowVirus.AVG

9.-12. {#Polsko} CSGames.pl
9.-12. {#Česká Republika} Devileyes
9.-12. {#Česká Republika} Citrons
9.-12. {#Česko + Slovensko} Enim Victoria

13.-16. {#Česká Republika} Gaylords and Bitches
13.-16. {#Česká Republika} Infected Gaming
13.-16. {#Česko + Slovensko} Skyriders
13.-16. {#Slovenská Republika} CuteTEAM

1

1

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.