Přejít k hlavnímu obsahu

S pharaph0biou o možném i nemožném

14. 1. 2014 | 21:51 StarCraft 2
V posledních dnech čelí FaceBook SC2 komunita záplavě přízpěvku hráče s nickem pharaph0bia. Protože jsem byl zvědavý na to, kdo to vlastně je, streamer, hráč, či jen fanoušek, domluvil jsem si s pharaph0biem posezení u onlinové kávy, vyzpovídal ho a náš rozhovor pro vás zaznamenal.
Výchozí obrázek

V posledních dnech čelí FaceBook SC2 komunita záplavě přízpěvku hráče s nickem pharaph0bia. Protože jsem byl zvědavý na to, kdo to vlastně je, streamer, hráč, či jen fanoušek, domluvil jsem si s pharaph0biem posezení u onlinové kávy, vyzpovídal ho a náš rozhovor pro vás zaznamenal.

pharaphobia - rozhovor

Otázka: Ahoj Honzo, poslední dobou na FB SC2 skupině se objevuje velké množství postů od tebe. Přiznám se, že mě to zaujalo, protože se nejedná jen o spam, ale jsou od tebe vidět i zajímavější příspěvky. Protože tě vůbec neznám a hádám, že nebudu sám, představ se nám do začátku, ať víme, s kým máme tu čest.

Odpověď: Zdravím Jumpe, tak v ono hodně lidí mě znát nebude, protože jsem na starcraft scéně velmi krátce. Dneškem to bude 2 měsíce a 5 dní. Jmenuju se Honza, je mi 21 a věnuji se výpočetní technice a esportu již od roku 2000, bohužel lásku k RTS si ke mně probudil až ty a tvoje PG24 show. To bude asi tak všechno o mě ve zkratce.

Otázka: Pořad na PG24 byla ale o StarCraftu, v té době jsi se tedy SC nevěnoval, nebo jsi měl teď na mysli své působení na SC2 scéně?

Odpověď: Ano myslel jsem SC2 scénu a opravim tě Brood War jsem ve svém PC měl ale hře jsem vůbec nerozuměl a šel sem si za svým dětským snem být nejlepší Quake hráč :).

Otázka: Tak to mě těší, že si nakonec StarCraft získal tvé srdce :). Pojďme ale zpátky k tvému působení na SC2. Na FaceBooku postuješ zprávy ohledně streamování. Můžeš nám přiblížit, o co se jedná?

Odpověď: No dlouho předtím než se se k SC2 dostal jako hráč tak jsem koukal na hodiny a hodiny streamů a čas od času jsem kouknul nějaký ten turnaj, kde mě zaujalo, jak komentátoři přibližují hru i lidem co SCčko nehrají a zároveň jsou natolik obezřetní, že dokáží udělal stream zajímavý i pro zkušené hráče. Proto jsem se rozhodl svojí "herní" kariéru skloubit s tím že se budu k tomu učit také komentovat hry. Hrozně mě zaujali lidé jako ty, Bellenoir,Spectre, Shadye s Wochtulkou a jelikož nechci se vecpat do nějakého velkého turnaje s plnou pusou bez žádných zkušeností a přípravy rozhodl sem se rozjet ten svůj menší projekt, který je aktuálně jako hlavní příspěvek naší facebook skupiny.

Pharaphobia foto 2
jako člověk velkých cílů je i na tahu podpírán spoustou přátel

Otázka: O jaký projekt tedy jde? V čem spočívá?

Odpověď: V podstatě jde o to, že se například dva hráči dobrovolně domluví, kontaktují mě, kdyby měli čas, Já dám předem vědět, kdy se to bude konat a sehraje se série třeba BO5 nebo BO7, kterou já na svém streamu odkomentuji, nebo pokud mně nějaký portál kontaktuje, abych komentoval nějaký menší turnaj. Potom budu čekat na „feedback“ od diváků. Myslím, že je to dobrý způsob jak já se budu učit a zároveň si myslím, že je to dobré příležitost pro všechny hráče, kteří budou chtít sebe nebo svůj tým zviditelnit.

Otázka: Dá se tedy říci, že začínáš co by komentátor / streamer na volné noze, hledáš zápasy ke streamování a nabízíš své služby naší komunitě? :)

Odpověď: Přesně tak a zároveň taky i nějaký ten ladder a jiné hry :).

Otázka: Kolik lidí se ti už ozvalo? Kolik zápasů jsi už měl možnost odkomentovat?

Odpověď: Tak jelikož jsem ten projekt uveřejnil teprve předevčírem tak zatím ještě nikdo ale pevně doufám že se zájemci ozvou. Předtím jsem měl příželitost si odkomentovat pár her českého KoTH,MSI StarCraft II Challenge #2 a nedávno pár her z WCS kvalifikace kde sem měl možnost sledovat hry jak českých hráčů tak našeho polského souseda ParanOida z týmu acer, který byl tak laskav a dal mi příležitost za co mu patří velké díky.

Otázka: Máš nějaké stránky, ať už FB či jinou, kde mohou hráči najít nějaké informace? Nebo jakým způsobem tě mohou případní zájemci o stream kontaktovat?

Odpověď: Stránky sou v přípravě zatím je pouze facebook post, kde jsou na mně kontakty kde se mohou hráči zeptat na další informaci popřípadě rovnou domluvit. Další informace. Bohužel práce a realný život mají svoje přednosti.

Pharaphobia foto 1
pharaph0bia má i pověstný RL, na fotce se svou přítelkyní

Otázka: Tomu myslím každý rozumí :). Když se podíváme blíže na tvé streamování, jaký styl preferuješ? Máš rád raději teoretické hodnocení hry, či se spíše soustředíš na zábavný komentář?

Odpověď: Snažím se ty dvě věci, které si zmínil skloubit dohromady, protože jak jsem již zmínil podle mého názoru by měl dobrý komentátor zvládat oboje.

Otázka: Jak to bude s jazykem na tvém streamu? Zůstaneš věrný češtině, nebo zkusíš po vzoru Bellenoira vyrazit za hranice?

Odpověď: No jelikož mám rád výzvy tak zůstanu věrný jak češtině tak bych se rád věnoval i anglickému komentování, protože bych rád dostal příležitost i za hranicemi našeho malého státu.

Otázka: Pojďme se teď podívat trochu mimo tvůj stream. Budu počítat, že naši scénu znáš, i když jsi se dle svých slov začal zapojovat až nedávno. Máš nějaké oblíbené hráče, které by jsi rád zastreamoval?

Odpověď: Kdybych měl sem vypsal doopravdy každého tak bychom tu byly hodně dlouho jelikož se na České scéně najde spousta přátelských hráčů tak jsem vypíšu ty, kteří jsou mi nejblíže...Takže v první řadě určitě to bude DeViL z tvého týmu je to člověk se zlatým srdcem a inspirace pro spoustu lidí, další to jsou hráči z týmu CRUX jmenovitě Gwynbleid,Lancel,SpronG nebo kluci z w3c Matzzour,Petros,Zasz. Jak píšu, kdybych měl vypsat fakt všechny tak byl jsme tu byly fakt dlouho takže na závěr tenhle otázky bych chtěl dodat, že rád odstreamuju kohokoliv s přátelským chováním, dobrou náladou a vystupováním.

Otázka: Teď už si představuji, jak už ti začínají všichni psát, jen co tohle budou číst :). Za sebe mohu říci, že ti rád dám příležitost na některých turnajích, které se v brzké době na PZ objeví. Tak jsem na tebe zvědav :). Jak jsi na tom se skillem a zkušeností s hrou? To je často zmiňovaná kritika streamerů, že hře nerozumí. Jak tedy hodnotíš sám sebe?

Odpověď: Děkuji moc za tvojí podporu ani nevíš jak moc si toho cením od člověka jako ty. Moje zkušenost s hrou...Jak jsem již zmínil jako hráč jsem na SC relativně krátce. Pro ty co to budou chtít konkrétně jsem na Silver na EU, protože můj hlavní server na trénování je aktuálně Korea kde mi moje skvělé připojení dovoluje hrát s přijatelnou latencí a aktuálně obhajuji gold ligu. Proto jsem se rozhodl svůj projekt uveřejnit takhle brzo, kde budu moct sbírat zkušenosti jak herní tak komentátorské.

Otázka: Nebojíš se kritiky ze strany diváků, která zapříčinila pád už několika streamerů?

Odpověď: Kritika je byla a bude. Můžeme jí rozdělit na hodně způsobů. Rád přijmu jakoukoliv kritiku, protože i ta může posunout člověka dopředu. Řeknu to takhle, mám sen a za ním si půjdu a udělám maximum aby moje komentování bylo co nejkvalitnější. Když to nevyjde mojí lásku ke streamování a Starcraftu to nezmění pořád budu přeci budu hráč a pořád budu součástí naší komunity.

Otázka: Tak to ti přeji pevné nervy :). Můj koš otázek je vyčerpaný. Osobně jsem se dozvěděl vše, co jsem chtěl a teď už se jen těším na tvé streamování. Klasicky ti teď dávám prostor pro cokoliv, co máš na srdci, tak se do toho pusť :).

Odpověď: Já děkuji za rozhovor a možnost představit svůj projekt na tak velkém portálu jako je Playzone, takže první dík jde samozřejmě tobě. Jako dalším bych chtěl poděkovat všem aktuálně aktivním českým komentátorům, kteří nás provádí všemi českými i zahraničními turnaji. Dále všem sponzorům, kteří pomáhají realizovat český esport a dávají tak možnost všem hráčům bojovat o skvělé ceny a prize money. Další dík je všem co se snaží pomoct rozvíjet českou komunitu, pomáhájí nováčkům a přivádí na scénu nové a nové lidi. Závěrem bych si rád nechal prostor pro čtyři speciální poděkování. První jde tobě díky a tvojí práci v PG24tv. Nebýt tebe dneska bychom nedělali tento rozhovor. Druhé díky jde DeViLovi, protože i přes svůj vytížený rozvrh trenik a realný život si na mě dělá čas a díky němu jsem hráčsky tam kde jsem. Třetí díky jde týmu CRUX Gaming, který mě plně podporuje co se týče psychiky. A poslední díky našemu všemi milujícímu Marku "Shadyemu" Hovanoci za jeho skvělou podporu a povzbuzování v komentování P.S:"Kappa".. :) To bude asi vše a vlastně GL HF GG