Přejít k hlavnímu obsahu

LCS: Shrnutí první půlky letní sezóny EU i NA

1. 7. 2014 | 16:03 League of Legends
Z letní části letošní sezóny už nám uplynulo celých šest týdnu, čímž se soutěž přelomila do své druhé poloviny. Než začne druhý ze tří "super-weeků" v úterý podvečer, tak se pojďme podívat na průběžné pořadí a shrnutí obecně jak v Evropě, tak i v americké LCS.
Výchozí obrázek

Z letní části letošní sezóny už nám uplynulo celých šest týdnu, čímž se soutěž přelomila do své druhé poloviny. Než začne druhý ze tří "super-weeků" v úterý podvečer, tak se pojďme podívat na průběžné pořadí a shrnutí obecně jak v Evropě, tak i v americké LCS.

0

Pro detailnější informace o evropské League Championship Series si obrázek doporučuji rozkliknout.

Od začátku soutěže se v Evropě určilo stálé tempo. Týmy, kterým se daří od začátku, tak si drží svoje pozice i nadále, a stejně je tomu i naopak. Když začneme od první pozice, tak Alliance potvrdila svoji formu z konce loňské sezóny a vstoupila do sezóny skórem 3-1 v prvním týdnu, kdy prohrála pouze s týmem Supa Hot Crew. Od té doby se jejím jediným přemožitelem stal Gambit Gaming, kterým se ale jinak tolik nedaří a drží se překvapivě až na chvostu.

Na průběžném druhém místě již nějakou chvíli hnízdí SK Gaming. Nová sestava, která se složila na jaře, tak prokazuje výbornou souhru a dokáže stabilně porážet i týmy jako jsou právě Gambit nebo fnatic, kteří nejlepší sezónu neprožívají. Právě fnatic jsou v celkovém pořadí až na děleném čtvrtém místě, před nimi jsou kromě ALL a SK ještě Millenium a Supa Hot Crew, kterým se v letní sezóně nebývale daří a dají se označit za překvapení.

Fnatic kromě čtvrté příčky drží ještě zajímavou sérii, kdy ve všech týdnech skončil tým se skórem 2-2 či 1-1, což je vskutku zajímavá stabilní forma. Do kádru fnatic přišel jako kouč Araneae, tak to snad tomuto úřadujícímu Mistru Evropy pomůže k lepším výkonům a dle mého názoru není větší motivace, než se umístit v top3 a vybojovat si účast na světovém šampionátu, jehož vyřazovací fáze se bude konat v mecce pro-gamingu, Jižní Koreji.

Pokud se ještě vrátím ke třetím Millenium respektive čtvrtým Supa Hot Crew, tak těm zřejmě pomohla změna sestavy. MIL ještě před letní částí sezóny hráli o udržení v lize, nicméně na tenhle zápas právě přišel do týmu Kottenx, který se od té doby úžasně s týmem sehrál a právě tahle synergie dopomáhá Millenium k těmto výkonům. SHC zapracovali jednu z posil už na jaře, Selfie si na midu vede skvěle, nyní ovšem přišla dvojnásobná změna supporta, takže snad se Supa Hot Crew udrží tam, kam se za prvních šest týdnů probojovala.

Dolní část tabulky by se dala označit za překvapující. Nejen pátí fnatic, ale také šestí ROCCAT a hlavně až sedmí Gambit Gaming, to vše jistě zarazí někoho, kdo sleduje evropskou LCS jen občas. Těžko říci, jestli ROCCAT došla štáva z jarní sezóny nebo prostě jsou ostatní o dost lepší. Pokud jde o Gambit, tak tady před začátkem léta se stalo něco nečekaného, čímž mám na mysli odchod Alexe Icha. Jak se momentálně ukazuje, právě Alex byl klíčovým článek týmu. Na posledním místě pak hnízdí Copenhagen Wolves, kteří se snad ještě proberou! Třeba už v sedmém týdnu?

0

Pro detailnější informace o americké League Championship Series si obrázek doporučuji rozkliknout.

Pokud mám říct svůj vlastní názor, tak americká LCS je v probíhající letní sezóně daleko zajímavější, než ta evropská, což je snad poprvé. Stačí se podívat na průběžné pořadí a ta vyrovnanost, to je něco krásného. Před začátkem sezóny se vyměnilo pár hráčů a najednou je z LCS NA opravdu krásná soutěž, která má všechno - čínský celek, příchoduvší Korejce a Evropany, vyrovnaný zápas jeden vedle druhého a hromadu dalšího.

Na průběžném prvním místě se prozatím dělí hned tři celky. Když začneme čínským týmem LMQ iBUYPOWER, tak ten postoupil do ligy až nyní a jeho dominance amatérské scéně leccos napověděla. Možná je trošku škoda, že do týmu nepřišel slavný čínský hráč Uzi, který to slíbil v případě postupu do LCS, nakonec tohle ztroskotalo na penězích, ale aspoň to příspívá přávě ke zmíněné vyrovnanosti. Špetku Asie má v sobě i další tým na děleném prvním místě - Counter Logic Gaming - Seraph na topu se v posledních zápasech konečně dostává do tempa a CLG je tak velkým kandidátem na tuhé boje o účast na letošním šampionátu.

Třetím týmem na prvním místě je Team Dignitas. DIG se podařil před letní sezónou udělat přestupový majstrštyk, kterým bylo angažovaní ZionSpartana a Shiphtura. Díky tomu konečně nemá výrazně slabý článek a hlavně Crumbzz mohl ukázat svůj plný potenciál v podpoře těchto kvalitních hráčů na solo linkách. Dignitas nejen že vyhrávají, ale jejich hra je krásná i pro oko diváka, k čemuž také může dopomoci pestrý champion-pool všech hráčů.

Až na děleném čtvrtém místě (nutno dodat, že pouze o jednu hru za první trojicí) jsou pak překvapivě Cloud 9 i Team SoloMid. C9 jako suverénní vítěz minulé sezónu trošku tápe a v mnohých hrách předvádí opravdu školácké chyby, z čehož vyplynuly napříkald dvě prohry proti posledním compLexity. Uvidíme, jestli se Meteosova banda zbrchá, ale jejich současné výkony nejsou vůbec ideální. Naopak TSM před sezónou prošel další obměnou za cílem, jak samo vedení týmu říká, vyhrát Worlds. Po příchodu Amazinga s Gleebem od týmu odešla určitá část fanoušků, která byla s týmem od začátků díky stálému jádru, které kompletně odešlo. Dle mého názoru bude stále zajímavější sledovat výkony SoloMidu i nadále.

Zbývají nám tedy poslední tři týmy. Na šestém místě odděleně od první pětice se krčí Curse Gaming. Do týmu sice přišel před sezónou Xpecial, hráč vyhozený z TSM, ale to týmu nestačí se zlepšit tak jako se zlepšili ostatní. Největším problémem týmu je ten fakt, že se skoro nikdy nedaří všem hráčům ve stejnou chvíli. Sedmé místo pak okupují společně Evil Geniuses a compLexity. EG nedávno angažovali korejského junglera Heliose, což by mohlo být ale trochu pozdě na zlepšení výsledku. coL také museli vyměnit junglera, protože se Brokenshard musel vrátit do Evropy, ovšem Kez zapadl do sestavy celkem vhodně. U těchto dvou týmu půjde nyní hlavně o to, jak dokážou potrápit týmy z vyšších pater a jak se připraví na případné promotion series.

Zdroj: Leaguepedia
Štítky: lcs, LCS EU, LCS NA
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.