Přejít k hlavnímu obsahu

Xnapy: "Máme možnost začít s čistým štítem"

12. 8. 2015 | 20:20 Všechny hry
PLAYzone si pro vás připravil rozhovor s majitelem Fraternitas o jejich nedávném spojení s nEophyte a plánech do budoucna.Téměř před dvěma týdny se k překvapení scény spojila organizace s historií sahající přes dekádu, nEophyte, s nováčkem na scéně. Fraternitas jako čerstvý projekt spolknul management a Hearthstone, League of Legends a CS:GO sekce a vznikla tak jedna větší organizace.
Výchozí obrázek

PLAYzone si pro vás připravil rozhovor s majitelem Fraternitas o jejich nedávném spojení s nEophyte a plánech do budoucna.

Téměř před dvěma týdny se k překvapení scény spojila organizace s historií sahající přes dekádu, nEophyte, s nováčkem na scéně. Fraternitas jako čerstvý projekt spolknul management a Hearthstone, League of Legends a CS:GO sekce a vznikla tak jedna větší organizace.

S majitelem Fraternitas, komentátorem a bývalým hráčem, Petrem "Xnapy" Jirákem, jsme udělali rozhovor o tom, jak probíhalo spojení s nEophyte, co je k němu vedlo a jaké mají cíle do budoucna:

Vzhledem k tomu, že ses pustil do nové scény a v ní by tě nemuseli všichni znát, trochu se nám představ, čím sis prošel ve své herní - a komentátorské - kariéře?

Ahoj, neřekl bych, že se pouštím do úplně nové scény. Víceméně se pohybuji ve stále stejných kruzích, jediné co se pro mě změnilo je moje role. Ale pro ty co mě neznají. Moje jméno je Petr Jirák, je mi 20 let a za ten čas jsem si stihl vyzkoušet roli hráče, komentátora a nyní i roli majitele herní organizace. Jako komentátor jsem komentoval v League Of Legends snad vše co šlo. Začínal jsem na českých turnajích, ligách a přes LCS jsem se dostal dokonce až ke komentování World Championshipu pod Viagame.

Co tě vedlo přejít od hraní ke komentování a poté ke stvoření vlastního projektu? 

Projekt Fraternitas vznikl s jedním z našich současných hráčů u piva. Otevřela se mi možnost vyzkoušet si novou roli, a tak nebyl důvod to nezkusit. 

Bylo stvoření Fraternitas od začátku myšlenkou směřující k multigamingu, nebo ses původně plánoval zaměřit jen na League of Legends?

Multigaming byl vlastně od začátku můj záměr. Ale musím říct, že jsem sám překvapený, jak rychle se nám podařilo toho dosáhnout.


Xnapy - Od hráče přes komentátora po majitele multiklanu

Od koho přišel nápad spojení s nEophyte a jak probíhaly první diskuse o podmínkách? Kdy tato myšlenka vůbec přišla na svět?

Takhle myšlenka přišla na svět tak trochu náhodou. Šlo v podstatě jen o nahozenou větu v konverzaci s kubrahead1. Ze začátku to ani jeden z nás nebral příliš vážně, ale postupem času jsme se k této myšlence stále častěji vraceli, až z toho vznikl projekt o kterém tu teď hovoříme.

Proč byl finálním projektem právě tým Fraternitas? Vzhledem k tomu, jaké si nEophyte vybudovalo jméno, jste se zbavili určité výhody - v čem spočívala nevýhoda v přechod pod nEophyte, případně co vás vedlo k tomu to celé spojit do čerstvé organizace?

Neřekl bych, že jsme se zbavili výhody. Je to pro nás možnost začít od začátku, jak se říká “s čistým štítem”. Jsme nová organizace a už od samého začátku jsou naší součástí ti nejlepší tuzemští hráči, jaké jsme si mohli přát. Jeden z hlavních důvodů byl ale rozpor mezi vedením organizací, který bohužel nechci veřejně rozebírat.

Na naší scéně obyčejně nové projekty nevydrží příliš dlouho, často také proto, že si nastaví příliš vysoké cíle a pak je nedokáže splnit a ztratí motivaci. Jaké si jako nová organizace kladete cíle vy? 

Naším hlavním cílem je pomoci hráčům všech našich týmů dostat se na Evropskou úroveň a zajistit jim kvalitní zázemí pro jejich snahu živit se hraním, a zároveň ukázat lidem, že organizace může fungovat i jinak, než jak doteď bývalo zvykem. Dalším důležitým faktem je, že se snažíme naslouchat našim fanouškům, tvořit pro ně obsah a propojit je co nejvíce s našimi hráči, protože bez diváků/fanoušků by se eSport nikdy nemohl existovat.

Děkuji ti za rozhovor - chtěl bys něco vzkázat fanouškům?

Děkuji za prostor k vyjádření. Jsem velice rád, že mohu poděkovat jménem celé organizace, včetně hráčů, za vámi projevenou podporu, která nám pomáhá posouvat se každým dnem dál. Pevně věřím, že se nám podaří splnit vaše nemalá očekávání a aspoň nějak vám revanšovat důvěru, kterou do nás vkládáte.

Štítky: Fraternitas, Xnapy