Přejít k hlavnímu obsahu

Osm milionů dolarů za přestup jediného hráče?

13. 11. 2015 | 21:17 League of Legends
Kde jsou ty časy, kdy se hrávaly turnaje v internetových kavárnch a hrálo se hlavně pro radost. Dnes je progaming již plnohodnotným odvětvím, kde se točí nemalé částky.
Výchozí obrázek

Kde jsou ty časy, kdy se hrávaly turnaje v internetových kavárnch a hrálo se hlavně pro radost. Dnes je progaming již plnohodnotným odvětvím, kde se točí nemalé částky.

Za poslední roky šel elektronický sport nehorázně nahoru, čísla jdou nahoru v prizemoney, nákupech hráčů i týmů, či samotných platech. Před sezonou 2015 zažila League of Legends scéna v Jižní Koreji a Číně velký boom, když špičkoví korejští hráči začali hromadně odcházet do Číny pouze díky vidině peněz, platy tam ti nejlepší mohou mít i několikanásobné.

Dolary

Letošní sezóna nedávno skončila a přestupové období je v plném proudu. Za jedno z nejžhavějších zboží na trhu se považuje čínský hráč Jian 'Uzi' Zi-Hao. Ten ve svých 15 letech vstoupil do týmu Royal Club, odkud však loni v prosinci přestoupil ke konkurenčním OMG. Nyní se spekuluje o jeho odchodu a právě Starhorn Royal Club o něj má největší zájem.

Za své roky působení na scéně se Uzi vypracoval na špičkového hráče, na svém kontě má i stříbro ze světového šampionátu. V dnešních dnech se ve velkém mluví o jeho přestupu do Royal Club a ačkoli se dá vše považovat za pouhé spekulace, případná by se s jistotou přestupová částka měla stát rekordní. Kolik byste si tipnuli, že za něj konkurence je schopná vyložit na stůl?

Momentálně se mluví o tom, že týmy přetahující se o Uziho již překročily minimální částku, za kterou jsou schopny čínského hráče z týmu OMG vykoupit. Částka by se měla pohybovat okolo 50 milionů čínských yuanů, tedy odhadem 7,84 milionů dolarů. Pro porovnání se momentálně chystá prodej týmu, který v čínské lize skončil v létě druhý - kupní cena je 12 milionů yuanů, tedy méně než čtvrtina, a to jde o tým se vším všudy vůči jedinému hráči!

Uzi

Co si o tomhle tématu myslíte vy? Každým rokem se stává z elektronického sportu čím dál větší business a tohle je jen další důkaz. Dokážete si představit, že by se rozhodli vypustit na trh SK Telecom T1 svůj klenot - Fakera? To by se nám teprve protočily panenky.

Štítky: uzi
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.