Přejít k hlavnímu obsahu

blade: Fanoušci nám dávají sílu a chuť pokračovat!

30. 12. 2016 | 04:38 Counter-Strike 2
I přesto, že rok 2016 končí, u eEriness jsou spokojení s týmem, který je po celý rok skvěle reprezentoval především na tuzemské scéně. Pod naší palbu otázek se dostal kapitán CS:GO sekce, Roman "blade" Pilný.
Výchozí obrázek

I přesto, že rok 2016 končí, u eEriness jsou spokojení s týmem, který je po celý rok skvěle reprezentoval především na tuzemské scéně. Pod naší palbu otázek se dostal kapitán CS:GO sekce, Roman "blade" Pilný.

Všeobecně pozitivně vnímaný hráč, který si vyzkoušel v letošním roce i roli trenéra u české reprezentace (Vrbo ztrať se!), hraje za eEriness již několik měsíců a po loňském rozpadu sestavy dokázal během krátké doby dát dohromady silnou sestavu, která začátkem roku dominovala tuzemským týmům. Konec roku ale nebyl takový, jaký si on a organizace, která slaví letos desetileté výročí, představovali.


Roman "blade" Pilný na MČR 2016

Romane, rok 2016 byl pro vás taková horská dráha. Jednou dole, jednou nahoře. Hodněkrát jste skončili před branami nějakého turnaje, ale pak jste v dalších kvalifikacích překvapili. Jak bys rok 2016 srovnal s 2015, kde jste skončili 3. na MČR?

No už je tomu tak, bylo to letos divoké. Začátek a průběh roku vypadal skvostně, na každém eventu, kde jsme se ukázali, jsme brali kov. Myslím, že jsme hráli hodně dobře a často jsme se jen díky naší hlouposti neumístili o jeden stupínek výše. Hlavní pro nás taky byl fakt, že jsme až na jednu změnu drželi sestavu pevnou a nezměněnou. Za chvíli to bude rok, co jsme se složili. Myslím, že to na naší scéně není obvyklé, aby tým bylo spolu tak dlouho (čest výjimkám), zvláště když se týmu přestane dařit, většinou se to rozpadne. Nám se právě od MSR přestalo dařit, na MČR jsme skončili, ač těsně a smolně, taky ve skupině. Na Alze a na RoG jsme pak uhráli smutná a nevděčná 4. místa. Od doby, co hazard začal mít problémy se zápěstím, nám to nejde, přijde mi, že ani štěstí nemáme. Ale bojujeme a doufám, že se hazard uzdraví a v novém roce na to budeme moci vletět a znovu eEriness dostat tam, kam patří… Ale abych nebyl jen negativní, i když se nám poslední 4 eventy nepodařily, hodnotím rok 2016 určitě pozitivně. Z 10 akcí máme 6 medailí, takže si nemůžeme stěžovat.

Která z těch medailí je pro tebe aktuálně nejpamátnější (která má pro tebe aktuálně největší cenu)?

No myslím, že každá medaile má svojí cenu, těžko říct která nejvíc. Asi největší váhu bych dával k bronzu z RoG Masters 10 a určitě bych k němu přiřadil stejnou medaili z ICL 33, kde jsme až na MIX Volgare porazili všechny přední maďarské týmy, co tam byly. Speciální váhu pro mě má asi i stříbro z MSI Games, kde jsme odehráli legendární zápas s Fraternitas, na který asi nikdy nezapomenu. Ale myslím, že i medaile z dalších akcí kde jsme byli, mají hodnotu a jsem za ně rád.

A nejlepší zápasy? Bylo jich více na který rád vzpomínám, ale co se týče humorné stránky, tak jak jsem psal výše, zápas proti Fraternitas na MSI Games ve finále WB, kde jsme na trainu prohrávali 15-5 a zápas jsme dokázali otočit na 19-15. A co se týče předvedené hry, tak asi poslední zápas proti eXtatus a postup na RoG Masters 11. Celou ligu se nám moc nedařilo, nebylo to prostě ono, ale proti eXtatus jsme zahráli jako dřív, když se dařilo. Ukázali jsme zase sobě i veřejnosti, že hrát umíme, bohužel jsme si to nepřenesli na samotné LAN finále, což mě mrzí, že jsme ten rok nezakončili lepším umístěním.

Jak dlouho už měl hazard problémy se zápěstím? Přemýšlel jsi nad tím, že ho nahradíte na všechny zbývající turnaje, které jste s ním měli hrát?

No problémy začal mít už někdy na jaře, ale bylo to ještě ve stádiu, kdy ho to nějak neomezovalo. Bohužel během roku se mu to zhoršilo a poslední 2-3 měsíce ho to už limitovalo už i během hraní. Říkal, že ruku necítí, nemá v ní cit, třepe se mu, takže se mu špatně hrálo. Navíc ho to hodně limitovalo psychicky, na jeho hlasu bylo často slyšet jak je ta bolest otravná, a jak ho to mrzí, že nemůže pořádně hrát. Často se to podepisovali jak na jeho, tak i našich výkonech.

Výměna? Určitě jsem nad tím přemýšlel, ale výměna by byla jen v případě, že by to už bylo vážně kritický. Mnohokrát došlo na konverzace, kdy jsem se ho snažil motivovat a „přemlouvat“ aby nekončil, jelikož je to velký talent a každý asi ví, že by to byla jak pro nás, tak myslím pro celou naší CS scénu škoda přijít o takového hráče. Teď je to ve fázi, kdy si dal do konce ledna pauzu a pak nám řekne, zda bude pokračovat, nebo ne. Já pevně doufám, že se mu ruka zlepší!

Nebylo ale lepší, aby si případně odpočinul před vrcholem roku? Tzv. třeba by si dal pauzu od července do října a byl fit pro MČR a další zimní akce?

No lepší by to bylo, ale nikdo nemohl vědět, že se mu to zhorší a že to dojde až do takového stádia, kdy bude přemýšlet o konci své herní kariéry. Rád bych mu nabídl pauzu, ale přesně v tomto období co jsi psal, byly různé eventy, na které jsme jezdili a bez hazarda se stand-inem by se nám asi nechtělo, protože vím, jak dopadlo s hostem PGWAY, to už bych asi nechtěl opakovat. eEriness slavili tento rok 10. výročí a my jsme chtěli všude jet, abychom se v toto výročí všude ukázali v co nejlepším světle. Pro organizaci to bylo důležité a jsem rád, že jsme to tak nějak úspěšně zvládli. Během těch akcí hazard nosil různé bandáže, snažil se tu ruku udržovat, ale asi jak je vidět to nepomohlo. Chtěli jsme najít podobné řešení jak jsi psal výše, ale vždycky jsme došli k tomu stejnému – že to nešlo.

jak jsi nakousnul, eEriness slaví letos 10 let svého působení...ty už jsi taková stařešina týmu, dá-li se to tak říct. Jak bys popsal svoje působení u eEriness? Je to tvůj srdcovej klub jako Kometka Brno?

No po těch častých proměnách, které nás trápili dříve, jsem rád, že se stabilizovala sestava a že se tu udělala parta, která pospolu drží, i když to často nebylo lehké. Těžko popsat moje působení, jsem prostě jen kapitán týmu, který se snaží do té hry dávat vše a snaží se svůj tým dostat na vrchol. Bez svých spoluhráčů bych to nikdy nedokázal. Myslím, že jsme s klukama zanechali nějakou stopu a že jsme ten tým a organizaci posunuli zase o něco výš. V eEriness působím už rok a půl a jsem tu spokojen. Máme, co potřebujeme, navíc se k výročí 10 let chystají velké novinky, které bych asi neměl prozrazovat. Když jsem nedávno na fanpage oznámil, že možná celý tým skončí, docela mě a myslím, že i kluky překvapila podpora a reakce široké veřejnosti. Je hezké vidět, že práce, kterou odvádíte, dokáže někdo ocenit a že za našim týmem není jen hraní, ale že za ním stojí i fanoušci kteří vám dávají sílu a chuť něco dokazovat. Stojí při nás i ve chvíli, kdy se nám nedaří a za to bych chtěl moc poděkovat.


Blade s týmem eEriness na Alza Battlegrounds

Ty sám jsi během roku zkusil i roli trenéra české reprezentace. Jak ti to sedlo? Chystáš se vlastně skončit? Můžeš nám prozradit, kdo bude figurovat v sestavě eEriness pro 2017?

No co se týče reprezentace, tak z jednoho pohledu mám na to jen pozitivní vzpomínky, na druhou stranu mě hned začne mrzet, jak kousek kluci byli od toho, čemu nikdo nevěřil. Chtěli hrozně moc ukázat, že jsou to dobří hráči a že se v nich lidi mílí a že jejich názory nejsou správné. Postup sice o jednu mapu unikl, ale myslím, že se nikdo nemá za co stydět. Co se týče mě, tak jsem do taktik moc nemluvil, přece jenom v týmu byl KAPARZO, který si to řídil sám, a myslím, že je natolik zkušený, že nebylo třeba do toho nějak zasahovat, co se týče taktik. Snažil jsem se jen kluky pozitivně podporovat a říkat jim třeba nějaký věci, který oni sami nevidí, jako například že nemají pokrytou nějakou pozičku a tak podobně. Sledoval jsem jakým systémem hraje soupeř a snažil se kaparzovi předávat tyto informace, aby pak podle nich calloval věci. Jak říkám, je to škoda, byli jsme kousek.

Co se týče eEriness, během RoG, když jsem viděl, jak jsme hráli, jsem měl slzy na krajíčku a měl jsem vážně už chuť skončit, ale když sem viděl tu podporu těch lidí, dodali mi sílu. Nechci je zklamat. Navíc mě ta hra stále baví, takže chci pokračovat. Sestavu bych rád prozradil, ale momentálně se vše řídí kolem hazarda, jak jsem psal výše. Kdyby se rozhodl nekončit, nechci dělat žádné změny v sestavě.

Mnohokrát se někdo vyslovil, že skončí i Bordel, můžeš vyvrátit tedy i to? Párkrát s váma hrál už i oblíbený komentátor DeeThane, budete jej využívat jako 6. hráče častěji? Jeho propojení s vámi se zdá čím dál tím pevnější.

No popravdě, sám nevím jak on to má. Podle mě by chtěl končit po nějaké akci, kde se hezky umístíme. Pokud vím, říkal, že to bylo jeho poslední MČR a po neúspěšném MČR říkal, že by to chtěl napravit na RoG. Ani jedno se nepovedlo, tak uvidíme. Řekl bych, že i on, stejně jako já, má už velké spojení s eEriness a určitě by si zasloužil skončit s nějakou medailí na krku a právě tady, v modrobílých barvách, kde toho v minulosti mnoho odehrál. V lednu si všichni sedneme a společně se domluvíme na tom, co bude dál.

Co se týče Deeho, každý asi ví, že je to můj dobrý kámoš a chtěl jsem mu dát šanci, aby si zahrál i na této úrovni. Věděl jsem, že nebudeme potřebovat žádného náhradníka, co bude mít 40 fragů, jelikož všechny zápasy jsme se snažili hrát v naší sestavě. Zahrál si dva zápasy proti extatus a myslím že se toho zhostil velice dobře. Navíc v boji o postup nám na jedno kolo spadl tomsík a Dee ho zastoupil a dal důležitý frag, který nám pomohl vyhrát první kolo zápasu. Často pak ze srandy jeho fanoušci označovali jeho frag za vítězný frag celého zápasu. Jeho spojení s námi je myslím už na dobré úrovni, ve Svitavách byl u našeho týmového talku, u kterého nemůže být každý a myslím, že si o našem týmu udělal dobrý názor.

Pokud by Bordel skončil, už jsi zkoušel někoho kontaktovat na jeho místo? Máš nějaké nápady, co všechno chcete v roce 2017 udělat?

Tak zkoušel jsem kontaktovat nějaké hráče, ale to bylo spíše proto, abych měl náhradu za hazarda. Nad koncem Boba jsem moc nepřemýšlel, je to starší zkušenější hráč a má právo si sám říct, co chce. Mám k němu úctu a respektuji ho, jako málo koho. Vše okolo týmu se bude řešit až v lednu a já bych nerad předbíhal a spekuloval, co bude dál. Sám toho moc nevím.

Kdybys měl najít 2 nejdůležitější body v roce 2016. Které by to byly?

Určitě obě účasti na RoG, kde je to vždy krásné už nejen díky divákům a pak MČR, vrchol celé sezóny. I když se MČR nepovedlo z hlediska naší hry, akci jsme si pořádně užili a budeme na to vzpomínat v dobrém.

Co chystáte v roce 2017? Pojedou eEriness i do zahraničí na větší lanky než je ICL?

No první co musíme přichystat, bude vyřešit sestavu, kdo a jak bude reprezentovat eEriness. Já doufám, že vše dopadne dobře. Určitě by jsme chtěli jet na jaře opět na ICL a mám od vedení i signály, že by měli být finance nás poslat na lepší a větší akce třeba někam do Polska či Německa. My hráči by jsme určitě rádi jezdili, ale startovné a všechny věci okolo nejsou pro organizaci nejlevnější. V roce 2016 jsme jezdili skoro na každou akci tady v tuzemsku, pro rozpočet to tedy byla velká zátěž a tak se už moc neplánovala nějaká větší akce v zahraničí. Pokud bude vedení chtít, pojedeme kamkoliv.


Koláž z turnajů v roce 2015 a 2016

Co si myslíš o aktuální situaci u největších konkurentů, u ROG.eXtatus, kam přestoupil MonttY a eSuby, kde se spekuluje o tom, že benq1 skončí?

Pokud vím, MonttY v týmu s něčím nesouhlasil a asi se společně nedohodli a tak se rozhodl přejít k rivalovi. Pokud benq1 skončí, bude to hodně smutné, jelikož přijde o jednoho z nejlepších IGL, ostatně před pár týdny se totéž stalo Majestic Lions, odkud odešel uno. Jsou to kluci mé krve, drží nebo drželi své týmy na vrcholu, dávali do toho srdíčko a jen díky nim se ty týmy udrželi. Ač je to v našich podmínkách nereálné, myslím, že by si zasloužili potlesk ve stoje na nějaké akci, co za ty léta pro naší scénu udělali a třeba ještě udělají.

Myslíš, že budou ROG.eXtatus ještě silnější než letos?

Tak určitě s příchodem MonttY-ho jsou na papíře logicky silnější a hrát proti nim bude hodně těžké, ale jak už se v historii mnohokrát potvrdilo, ne vždy 5 hlaverů v týmu je to nejlepší co může být. Vždycky v tom týmu by měl být nějaký hráč na černou práci, kterou né každý vidí a proto ji tak mnoho lidí rádo nedělá. Bude záležet hodně na tom, jak někteří hráči, kteří byli na něco zvyklí, přijmou to, že najednou nejsou oni ti topfragující a jsou třeba někde u spodu tabulky, protože ne všichni můžou mít fragy. Může to pak ovlivňovat jejich psychiku a chování a dále to pak známe, jak to chodí. Každopádně soupiska je hodně nabitá, pokud si sednou, porážet je bude hodně těžké.

Co říkáš na vývoj české a slovenské scény? Myslíš, že se vše ubírá správným směrem?

Naše scéna se myslím vyvíjí dobře poslední dobou, sice končí hráči, ale naopak se do oběhu dostávají mladé naděje, které mají budoucnost. Ty týmy na naší scéně jsou vyrovnané, všechny ty přední týmy mezi sebou hrají vyrovnané hry, opravdu záleží na aktuální formě a na maličkostech během těch zápasů. Samozřejmě, eXtatus a eSuba budou stále favoriti, ale ty přední týmy jako Inside Games, Fraternitas, my nebo třeba GunRunners (ex-Team Universe), kteří zahráli krásně na MČR se k nim určitě mohou řadit a hrát vyrovnané zápasy. Uvidíme, jak to bude, určitě přibudou nějaké nové týmy, které zamíchají karty.

A taková otázka na konec... Zkoušel jsi Classic Offensive?

Nehrál jsem, ale co jsem koukal, tak bych si to určitě někdy zkusil.

Štítky: blade, eEriness, rozhovor