Přejít k hlavnímu obsahu

PGL: Co se změnilo od ELEAGUE?

16. 7. 2017 | 01:46 Counter-Strike 2
V Polsku se opět dočkáme největší události sezony v CS:GO - dalšího Major turnaje. Zatím poslední se uskutečnil před půl rokem v americké Atlantě, od té doby se toho na scéně změnilo mnoho. Pojďme si teď v krátkosti shrnout, co se za poslední půlrok změnilo.
Výchozí obrázek

V Polsku se opět dočkáme největší události sezony v CS:GO - dalšího Major turnaje. Zatím poslední se uskutečnil před půl rokem v americké Atlantě, od té doby se toho na scéně změnilo mnoho. Pojďme si teď v krátkosti shrnout, co se za poslední půlrok změnilo.

Ještě než začnou týmy v Krakově bojovat, je třeba si zopakovat co se na scéně nejvíc od posledního majoru změnilo, ať už pro ty, kteří sledují pouze major turnaje, nebo pro ty, kteří si rádi zkrátí čas před turnajem. Světově známý web HLTV.org přinesl seznam čtyřech největších změn od posledního majoru, my se je teď pojďme v krátkosti shrnout.

SK Gaming jsou opět na vrcholu

Jednoznačně nejvýznamnější změnou na scéně je návrat brazilského týmu SK Gaming zpět na vrchol světové scény. Nejen, že Brazilci jsou na prvním místě v HLTV žebříčku, ale dokázali také vyhrát 5 z posledních 6 turnajů, kterých se účastnili. Pojďme si ale zopakovat, co této situaci předcházelo. Ještě ke konci minulého roku byli SK Gaming i přes menší výchylky v jejich formě stále nejlepším týmem na světě. Zlom přišel v moment, kdy se SK Gaming rozhodli zbavit svého lurkera fnx. Pro SK Gaming bylo navíc překážkou, že nemohli použít hráče z Immortals, protože hráči Immortals již odehráli Americas Minor, takže nemůžou hrát stejnou Major sezónu za jiný tým. SK Gaming se tak rozhodli sáhnout po býválém hráči FaZe, portugalské legendě Foxovi. S ním SK dokráčeli v Atlantě až do semifinále, čímž rozhodně předčili ve své provizorní sestavě očekávání.

Po atlantském majoru přišel čas na změnu a SK Gaming konečně mohli do svých řad přijmout člena týmu Immortals. Volba padla na felpse. S ním ale nepřišli požadované výsledky a SK vypadli na DH Masters a SL i-League dokonce už ve skupinách. Zlom přišel až na cs_summit, kde SK porazili ve finále Gambit a začala tak jejich cesta zpět na vrchol. Nedlouho poté získali SK v nové sestavě své první skutečně velké vítězství, když na IEM Sydney porazili ve finále FaZe, díky čemuž získali první vítězství na velkém turnaji od ESL One Cologne 2016. Následovalo finále páté sezóny ESL Pro League, kde ale SK Gaming nedokázali porazit G2 v semifinále a skončili na děleném třetím místě. Od té doby ale SK ani jednou nezaváhali a postupně vyhráli DH Open Summer, ECS S3 Finals a ESL One Cologne, díky čemuž si SK Gaming definitvně ujistili pozici nejlepšího týmu na světě. Otázka ale zní, dokáží tuhle pozici potvrdit i v Krakově?

Mezinárodní tým FaZe si zajistil místo mezi elitou

Tým FaZe má své kořeny už v roce 2015, kdy se složili dohromady odpadlíci, kteří dokázali prorazit a zajistili si místo na scéně. Až letos se dostali mezi úplnou elitu.

Prvním krokem v vzestupu tohoto evropského týmu bylo přidání karrigana do sestavy. Díky tomuto kroku konečně získal tým plný neskutečných aimerů strukturu a dokázal se dostat do play-off v každém turnaji. Jedinou výjimkou bylo DH Masters Las Vegas, kde kvůli čekání na novou posilu hráli FaZe se stand-inem.

Tou novou posilou se stala bosenská jménem NiKo, která přišla z Mouz. Právě ten se stal posledním dílkem skládačky a započal novou éru FaZe. Ti se hned na prvním turnaji po jeho příchodu dostali do finále, ten druhý dokonce vyhráli. Trend finálových výsledků si drželi až do ESL One Cologne, kde vypadli v semifinále. Ale ani výsledek z Něměcka nemění nic na tom, že FaZe vstupují poprvné za dobu své existence na major jako favorité a v Polsku patří spolu s SK a Astralis mezi největší favority. Jejich úspěšná cesta navíc slouží jako příklad toho, že úspěšný tým nemusí mít hráče pouze z jedné země. V jejich šlépějích tak v Krakově budou kráčet také Penta a Mouz, kteří se se svými mezinárodními sestavami pokusí na majoru zabodovat.

Švédsko a Francie se snaží vrátit zašlou slávu se "supertýmy"

Na ELEAGUE Major jsme mohli kromě úžasných příběhů vidět také jednu o dost smutnější událost - selhání švédských a francouzských týmů. Když EnVyUs a GODSENT, týmy naplněné jmény jako apEX, KennyS nebo JW a Flusha nepostoupili ze skupiny, bylo jasné, že ve Švédsku i ve Francii nastane změna. Zatímco Švédi s vidinou starých opět složili legendární sestavu Fnatic, Francouzi se rozhodli pro radikálnější změny a složili pod logem G2 nový "supertým", kde nechybí hráči jako KennyS, apEX nebo shox. Naopak s prázdnou odešli například pronax, Happy nebo ScreaM, symboly staré slávy francouzských a Švédských týmů.

Ani jedna ze změn nepřinesla okamžitý úspěch, i když ze začátku vypadal úspěšněji právě Švédský tým. Ten se dokázal, narozdíl od francouzského "supertýmu" kvalifikovat na IEM Katowice, kde ale nedokázal ani postoupit ze skupin. To ale nebyl jediný případ, kdy se Fnatic nedokázali dostat ze skupin, právě naopak. Ze sedmi turnajů, kterých se Fnatic v obnovené sestavě zúčastnili, postoupili ze skupin jenom dvakrát - na SL i-League a na DH Open Summer, který se ovšem řadí mezi menší turnaje. Zatím tak obnovený tým Fnatic působí jako spíše neúpěšný projekt a je otázka, jestli si vůbec dokážou zajistit v Krakově pozivi v TOP 8.

Ani G2 ze začátku nebyli úspěšní, což se projevilo hlavně neúspěšnou kvalifikací na IEM Katowice a propadem v tabulce ESL Pro League. G2 se ale dokázali rychle vzchopit, čehož jsme byli svědky na SL i-League a také v online části ESL Pro League. Rostoucí forma se začala projevovat a G2 zvítězili na domácím DH Open Tours a připsali si také veledůležité vítězství na ESL Pro League S5 Finals v Dalasu a G2 ukázali, že můžou konkurovat i "velké trojce".

Těsně před majorem však nastal menší pokles ve formě, když G2 skončili na 5.-6. místě na ECS S3 Finals a také prohráli v Kolíně ve čtvrtfinále 2:0 proti Na'Vi. G2 i přes to jedou do Krakova s velkými ambicemi, i když se nedá čekat, že dokáží v závěrečných částech turnaje konkurovat SK, FaZe, nebo Astralis.

Virtus.pro opět v hluboké krizi

Dnešní článek zakončíme krizí polského týmu, který dokázal něco málo výdaného, bohužel v tom negativním slova smyslu. Tým, který skončil na druhém místě na majoru v Atlantě a dva týdny na to dokonce vyhrál DreamHack Masters v Las Vegas, avšak po dnes nechvalně proslaveném tweetu TaZe, se Poláci dostali na úplné dno. Nejen, že na domácím IEM Katowice nepostoupili Virtus.pro ze skupin, nedokázali to ani na SL i-League a ESL One Cologne, kde skončili po drtivých porážkách od Immortals, SK a Heroic. K tomu všemu také sestoupili z ESL Pro League do ESEA Premier, což znamená zatím nejhorší výsledky v dějinách tohoto celku. Pro Virtus.pro je tak cíl v domácím prostředí jasný - spravit si pověst a postoupit ze skupin, což by bylo pro Poláky možná největší vítězství v jejich kariérách. V opačném případě hrozí i ten nejhorší scénář, který naznačil i pasha - konec Virtus.pro tak, jak jsme je znali uplynulých 5 let.

A co ostatní?

Změn na scéně se samozřejmě od té doby událo víc. Jak již bylo řečeno, ze sestavy mousesports odešel dosavadní tahoun tým, NiKo. Kdo se ale naopak vrátil, byl český sniper oskar. Toho doplnil také mladičký Estone ropz, který v sestavě nahradil Spiidiho a Mouz začali pracovat na něčem, co se zdálo jako nemožné - kvalifikovat se na major i bez NiKa. To se nakonec také povedlo a my se tak dočkali prvního Čecha ma majoru.

Během této doby došlo také ke složení dvou nových týmů. Tím prvním, který se složil tesně před ELEAGUE Majorem, je německý tým BIG. Ten přišel s jasným úkolem - vrátit německý Counter Strike zpět do doby, kdy se německé týmy dokázali umisťovat pravidelně v TOP8 na majorech. A jak to vypadá, tento úkol není vůbec nereálný. BIG první ovládli celý EU Minor a nedlouho poté dokázali projít Major kvalifikací se ztrátou pouze jediné mapy. Druhým týmem, který vznikl teprve v březnu je PENTA. V tomto týmu zůstal od úspěchů na přelomu let 2014 a 2015 pouze kRYSTAL, který složil novou sestavu z hráčů z různých koutů Evropy. Spolu se dvěma Finy, jedním Polákem a jedním Estoncem dokázal projít přes EU Minor a Major kvalifikaci až na samotný Major a pokusí se jít ve šlépějích týmu Kinguin z ESL One Cologne, který si s podobným týmem došel až pro pozici Challengera.

Menší změna proběhla také v týmu Immortals, který nahradil odcházejícího felpse talentovaným kNgV-em. Ten do sestavy zapadl perfektně a Immortals tak konečně dokázali postoupit na Major. Změnou prošel také tým Na'Vi, i když tato změna neproběhla na hráčské lavičce. K týmu se přidal nový coach Andi, který nahradil legendárního Starixe.

Zdroj: HLTV
Štítky: PGL
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.