Přejít k hlavnímu obsahu

Zrodila se nová evropská esportová federace

21. 4. 2019 | 08:00 Všechny hry
Národní esportové organizace z dvanácti evropských zemí se dohodlo na společné spolupráci pro rok 2019 pod jménem "European Esports Federation" (Evropská Esportová Federace).
Členové organizace
Členové organizace

Prvotní setkání všech dvanácti členů této federace proběhlo minulý týden v rámci události "European Esports Meeting" v Berlíně. Finální dojednání a fungování této federace bylo tak zapsáno do "The Berlin Declaration" (Berlínská Deklarace), kterou svým podpisem stvrdilo všech dvanáct zúčastněných zástupců. Hans Jagnow, prezident eSport-Bund Deutschland (německá esportová organizace) prohlásil: "Zjistili jsme, že máme všichni velice podobné vize fungování esportu v Evropě. Začít tak tento proces spolupráce v takovém množství národů, je důležitým krokem pro strukturu esportu v našem regionu. Samozřejmě je ještě mnoho věcí k diskuzi, nicméně jednání stále trvají. Cíl nás všech je však jasný, vytvořit fungující Evropskou Esportovou Federaci."

Německá organizace, jedna z dvanácti zakládajících federaci

Spojené Království, Francie, Německo, Turecko, Rusko, Švédsko, Rakousko, Maďarsko, Srbsko, Slovensko, Ukrajina a Belgie, to jsou všechny země, které v minulém týdnu podepsali výše zmíněnou Berlínskou Deklaraci a zasloužili se tak o založení Evropské Esportové Federace. Ta bude mít své další setkání koncem příštího měsíce ve Švýcarsku.

Jagnow k celému tématu dále dodává: "V časech jako jsou tyto, cítíme obrovskou křehkost celistvosti Evropy. Avšak tento příslib vzrůstajícímu esportu má vysoký význam: Evropa je budoucností pro mnoho mladých lidí. Ne mnoho esportových hnutí se této celistvosti věnuje, nicméně naše federace je jiná, ta chce z Evropské Unie profitovat a Berlínská Deklarace s identitou evropanství zcela koreluje. Se vznikajícími a fungujícími esportovými organizacemi na poli národních států, je vznik takové federace dalším velkým krokem. Chceme tak udělat z Evropy modelový region pro vytvoření struktur esportu na mezinárodní úrovni.