Přejít k hlavnímu obsahu

Rozhovor s Alodií Gosiengfiao, nejsledovanější cosplayerkou na světě

30. 7. 2019 | 06:00 Všechny hry
Ve které zemi je cosplay nejpopulárnější? Jako první vás pravděpodobně napadne Japonsko, jelikož se jedná o zemi, z níž pochází mnoho celosvětově oblíbených anime. Ovšem oblast, která produkuje ty nejlepší cosplayery a získává uznání, je ve skutečnosti jihovýchodní Asie, konkrétně Filipíny, Thajsko a Vietnam.
cosplay
cosplay

Alodia Gosiengfiao pochází právě z Filipín. Je známá jako cosplayerka s nejvíce followery na světě. Na své facebookové stránce má přes 6,5 milionu sledujících, na Instagramu pak více než 384 tisíc fanoušků. Věnuje se různým žánrům od her po filmy, účastní se akcí jako modelka, reportérka nebo i pořadatelka. To, že je populární streamerka, je základ.    

Alodia, známá po celém světě, se zúčastnila čínského WCG 2019. Předvedla své cosplaye a zapojila se do talkshow, čímž potěšila zejména své fanoušky. Protože je velmi oblíbená, byla Alodia velmi zaneprázdněná, přesto si však našla pár minut na rozhovor pro server InvenGlobal.com. My vám přinášíme jeho překlad.

Alodia

Jsi velmi slavná! Prosím, představ se fanouškům. 

"Jsem Alodia z Filipín. Jsem gamerka, cosplayerka a také podnikatelka!“

Co děláš na této akci (WCG)? 

"Pro tuhle akci jsem cosplayerka. Jsem tu spolu se svými cosplay přáteli z celého světa, abychom se pro první den stali porotci v cosplay soutěži, a dnes jsem se zúčastnila cosplay průvodu.“

Kromě toho, že jsi cosplay modelka, jsem slyšel, že se věnuješ různým aktivitám, jako je zpravodajství, MCing,  a také, že vlastníš talentovou agenturu pro gaming jménem „Tier One“. Jak se ti povedlo spojit kariéru cosplayera s vlastnictvím talentové agentury pro lidi z oblasti esportu? 

"No, už kdysi mi došlo, že průmysl na Filipínách potřebuje v oblasti gamingu větší podporu. Mnoho tradičních lidí netuší, co to esport je, a naše společnost je tu proto, aby pomohla lidem věnovat se tomu, co v herním průmyslu tak rádi dělají. Snažíme se, aby získali práci, v níž dělají to, co mají rádi." 

Který tvůj cosplay je nejvíce nezapomenutelný?

"Je jich tolik (směje se). Vytvořila jsem jich tak moc, myslím ale, že můj nejoblíbenější je cosplay z Disney filmu Big Hero 6, postava Gogo. Pro tu jsem vytvořila i makeup tutorial, když jsem ho sdílela, stal se virálním, což jsem vůbec nečekala!" 

Alodia

A který bys zařadila na druhé místo? 

"Můj první cosplay z anime Witch Blade, je založený na americkém komiksu. Vystupovali jsme i v Singapuru, kde jsme reprezentovali Filipíny ve WCS." 

Máš nějaký cosplay, který chceš zkusit, ale zatím jsi to neudělala? 

"Chci vytvořit hodně postav z videoher. Mobile Legends, DoTa, League of Legends, všechno, co vidíte na WCG, se mi velmi líbí!"

Máš ráda nějakého dalšího cosplayera? 

"Opravdu mám ráda svého kamaráda, vystupuje pod jménem Liui Aquino. Je tak trochu jako moje mužská verze, hodně spolupracujeme! Je také velmi úspěšný a cestuje po celém světě." 

Co je podle tebe v cosplayi nejdůležitější vlastnost? 

"Pro mě je to vytrvalost. Lidé si myslí, že je to vše jenom… jak se tomu jenom říká? Ach ano, půvab. Ve skutečnosti se toho hodně děje za oponou, je potřeba mnoho příprav a stává se dost věcí, které lidi nevidí online. Musíš tvrdě pracovat, pokud se ti nepovede udělat cosplay úplně správně napoprvé, je to v pohodě. Vytvořil jsi kostým, zlepšil ses. Zkrátka se dál snaž, požádej své kamarády o pomoc!" 

 

Alodia

Tvoje tvorba se v průběhu let trochu změnila, byla jsi členkou j-popové dívčí skupiny, teď spíše cestuješ po světě a streamuješ IRL (in real life pozn. red.). Co za změnou stálo? 

"Ráda zkouším různé věci. Když tak přemýšlím o budoucnosti, ptám se sama sebe, proč jsem tohle ještě nezkusila? Takže ráda zkouším nové věci a můžu pak alespoň říct, že jsem to zkusila! Když to vyjde, vyjde to, když ne, nic se neděje." 

Kým se chce v budoucnosti stát? 

"Chci být někým, kdo může pomáhat ostatním následovat svou vášeň, s čímž jsem už začala. Někdo, kdo změní svůj život a inspiruje ostatní lidi." 

A nakonec: co bys ráda vzkázala fanouškům? 

"Chci jim poděkovat za všechnu podporu. Už jsem tu nějakou chvíli a těší mě, že tu i oni stále jsou. Doufám, že podpoří i budoucnost, kterou podporuji já. Budoucnost pro tuto generaci je velmi přátelská!" 

Alodia

Článek vznikl ve spolupráci s esogames.cz.

Štítky: cosplay