Přejít k hlavnímu obsahu

StarLadder Major se blíží do finiše, jak zatím probíhá?

3. 9. 2019 | 14:31 Counter-Strike 2
Nejdůležitější turnaj tohoto roku je právě teď v plném proudu a před námi už je pouze poslední část, která rozhodne o vítězi v pořadí 15. CS:GO Majoru. Pojďme si tedy říct, jak zatím turnaj probíhal a co nás ještě čeká.
StarLadder Major
StarLadder Major

Do Berlína se na v pořadí 15. CS:GO Major sjelo dohromady 24 týmů, které si přijely splnit sen - získat titul z nejprestižnějšího turnaje ve světě Counter-Strike. Už na cestě kvalifikacemi však selhalo několik týmů, pro které měl být Major samozřejmostí, jako například fnatic, BIG, Cloud9 nebo Vega Squadron.

Soustřeďme se však na týmy, jenž to do Německa dotáhly.

Mousesports at Berlin Major by HLTV.org

New Challengers Stage: V režii evropských týmů

První část Majoru byla tradičně co do národnostního složení nejpestřejší. Ze všech regionů však byl tím nejúspěšnějším právě evropský. Ten měl v bojích o postup do druhé části hned 6 týmů, z nich nezvládl postoupit pouze jeden. Tím byl bohužel pro CZ/SK fanoušky tým HellRaisers, v jehož barvách bojuje také oskar. Nezaváhal však Frozen a jeho mousesports, kteří překonali všechny soupeře a postoupili se skóre 3-0, se stejnou bilancí postoupili také dánští North. Velké drama si neodpustil tým Vitality, který zaváhal proti slabším celkům a postoupit se mu podařilo až v 5. kole.

Výsledek si však nedají za rámeček brazilské celky. Úplnou katastrofou skončil turnaj pro INTZ, kteří nevyhráli jediný zápas  a odjíždí domů s bilancí 0-3. A šťastní rozhodně nejsou ani hráči týmu FURIA, který byl mnohými pasován na adepty na postup, zvládl však vyhrát pouze jediné utkání. 

Dobrými výkony se předvedla také čtveřice CIS týmů, postoupit však zvládly pouze dva z nich. Jak AVANGAR, tak DreamEaters zvládli poslední možné postupové utkání a mohli se těšit na reprezentaci svého regionu v další části. Černý Petr tak zbyl na Syman a forZe, kteří se sice taktéž předvedli skvělými výkony, na víc než první nepostupové pozice to však nestačilo.

Nezapomeňme ani na severoamerické celky. Zatímco NRG se stali novými vyzyvateli bez větších potíží, pro druhý americký celek, compLexity, skončil turnaj i přes velké ambice pouze jedinou vyhranou mapou. Hned poté majitel organizace na twitteru oznámil, že tým čekají velké změny.

Konečný výsledek New Challengers části tak vypadá následovně:

Postupující týmy
 Evropa mousesports Dánsko North Spojené státy americké NRG Srbsko CR4ZY
 Francie G2 Francie Vitality Kazachstán AVANGAR Rusko DreamEaters
Nepostupující týmy
 Rusko forZe CIS Syman Austrálie Grayhound Brazílie FURIA
 Spojené státy americké compLexity Evropa HellRaisers Čína TyLoo Brazílie INTZ
G2 after lose Berlin Major

New Legends Stage: Trápící se favorité

Do druhé části se k osmi postupujícím přidalo také osm Legend z IEM Katowice, mezi kterými nechyběli ani favorité typu Astralis, Na´Vi, Liquid nebo ENCE. Pouze jediný z jmenovaných celků však dostál své pozice favorita a tím byl právě finský celek. Od něj se toho navíc čekalo nejméně, jelikož hned po skončení Majoru chystá tým vyměnit svého in-game leadera. I přesto však Finové ukončili druhou fázi se skóre 3-0. Stejnou bilanci si připsal americký celek NRG, který si poradil mimo jiné s Astralis nebo Liquid. Pro ostatní favorizované celky by se však dalo použít jediné slovo - trápení. 

Začněme od spodku. Právě tam totiž dost možná skončila éra s názvem NiP. Dost nešťastná změna v sestavě těsně před turnajem, která měla za následek nemožnost hrát s novou posilou, v kombinaci s mizernou formou f0resta, skončila jasným vypadnutím se skóre 0-3. To také znamená, že pokud se Ninjové budou chtít zúčastnit také příštího Majoru, budou muset začít u online kvalifikace na Minor.

Velké trápení však čekalo také FaZe Clan a MIBR. Evropský celek začal slibným vítězstvím proti Mouz, to však bylo taky jediné, co FaZe předvedli a GuardiaN a spol. se tak rozloučili s bilancí 1-3. To také znamená, že olof, který byl dosud jediným hráčem, jenž se zúčastnil play-off všech majorů, svou šňůru neprodlouží. A s bilancí 1-3 odchází také MIBR, kteří však odehráli turnaj se svým coachem. A více než jednu výhru nezvládli ani North.

Z dramatu v první fázi se tentokrát poučili Vitality, kteří zaváhali jen jednou, proti ENCE, a zajistili si tak snadný postup do play-off. Podobně na tom byli Astralis, kteří po prohře s NRG dokázali postoupit s bilancí 3-1. A stejnou bilanci si překvapivě připsal také kazašský tým AVANGAR, který nestačil pouze na ENCE.

Velké drama však přineslo 5. kolo. To započalo utkáním mezi G2 a Renegades. Zatímco Francouzi vstoupili do turnaje s dobrou formou, Australani naopak svou formu z Katowic stále hledali. Forma však přišla ve správný čas - po vítězství nad FaZe zvládli také zápas s G2 a podruhé po sobě postupují do play-off Majoru. V druhém zápase se utkali Liquid a Mouz. Slovenská hvězdička Frozen však utkání se světovou jedničkou nezvládla a na play-off Majoru tak bude muset nějakou dobu počkat. O obrovské drama se v závěru postarali Na´Vi a CR4ZY. Srbsko-severský tým se na turnaji předvedl velmi dobře a to platilo také o tomto zápase. Ale i když byli CR4ZY velmi blízko postupu, situaci zachránil electronic, který odvrátil porážku na druhé mapě a urval poslední postupové místo pro svůj tým.

Postupující týmy
 Spojené státy americké NRG Finsko ENCE Dánsko Astralis Spojené státy americké Liquid
 Austrálie Renegades Francie Vitality Kazachstán AVANGAR Rusko Natus Vincere
Nepostupující týmy
 Francie G2 Evropa mousesports Srbsko CR4ZY Brazílie MIBR
 Dánsko North Evropa FaZe Švédsko NiP Rusko DreamEaters
Astralis at IEM Katowice

New Champions Stage: Kdo pozvedne titul nad hlavu?

Před námi je již pouze New Champions Stage a nám zbývá zjistit pouze jedinou hádanku - kdo se stane 15. Major šampionem ve hře CS:GO? Nejvíce bude po titulu dychtit Team Liquid, kterému pro potvrzení "Liquid éry" zbývá pouze vítězství Majoru. Vzhledem k nepříliš dobré formě z minulé části však nad Liquid visí otazník. Ve své formě nejsou ani Astralis nebo Natus Vincere. Stále jsou tu však dva týmy, které ukázali sílu a chuť po titulu - ENCE a NRG. Zatímco NRG zvládli zdolat Liquid i Astralis, ENCE si poradili s Vitality. Zatím tak vše napovídá, že jsou to právě tyto dva celky, kdo by se mohl představit ve finále. Jak to ale skutečně bude ukáže až zbytek týdne.

 

StarLadder Major bracket

O vítězi se rozhodne v neděli 8. září v berlínské Mercedes-Benz Aréně. PLAYzone u toho nebude chybět přímo na místě, nezapomeňte tedy sledovat naše sociální sítě a coverage na našem webu.

Štítky: StarLadder Major
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.