Přejít k hlavnímu obsahu

Soutěž EuroCosplay vyloučila finalistku kvůli výběru černošského Pyka

12. 10. 2019 | 14:36 League of Legends
Pořadatelé vyloučili cosplayerku ze soutěže kvůli černošskému make upu.
Cosplay Pyke
Cosplay Pyke

Známá evropská akce pro cosplayery má 25. října odstartovat cosplay soutěž a o vítězství se utká řada finalistů a finalistek, kteří byli pozváni samotnými pořadateli. Právě ti ale u jednoho kostýmu změnili názor kvůli tomu, že by si bělošská cosplayerka nabarvila svoji kůži na o dost tmavší odstín. Podkladem měl být pro tuto Francouzku šampion Pyke ze hry League of Legends.

 

 

Organizátoři se tak rozhodli učinit po několika stížnostech, ale okamžitě po tomto oznámení se na ně strhla vlna kritiky a mnoho lidí právě francouzskou cosplayerku Livanart podporovalo. Alice Livanart se v tomto kostýmu ukázala a zvítězila i na francouzském šampionátu, a právě díky tomu dostala pozvánku i na tuto celoevropskou akci. Komunita cosplayerů se rozdělila na dva tábory. Ten větší a hlasitější si na vyloučení francouzky stěžuje a odsuzuje přehnanou korektnost organizátorů. Velká část komunity ale stojí za rozhodnutím EuroCosplay.

Samotná cosplayerka Livianart blackfacing ze své strany jasně odmítla „Jen ať víte, vím, že se proti mě na Twitteru strhla vlna nenávisti, kdy mě spoustu lidí obviňuje z blackfacingu. Ale nebojte, tihle lidi a jejich názory jsou mi úplně fuk. Jsou to smutní lidé se smutným životem... Pyka jsem cosplayovala, jak nejlíp dokážu a uspěla jsem! Do Londýna jedu, ať se jim to líbí nebo ne” vzkázala na svém Instagramu. 

MČR
Štítky: cosplay, Eurocosplay