Přejít k hlavnímu obsahu

Striker: Tentokrát si myslím, že se to eSubě povede

25. 10. 2019 | 17:01 Counter-Strike 2
Milan 'Striker' Švejda patří mezi experty mezi velkou stálici, ale pravidelně se ukazuje až na samotném MČR. Jeho klasickou prací je totiž psaní článků pro HLTV.org, díky čemuž obletěl svět a získal neuvěřitelné zkušenosti z oboru. Právě teď se nachází na StarSeries i-League, tak sledujte náš Instagram, kde vám ukáže pozadí velké akce.
Striker MČR 2019
Striker MČR 2019

Ty si domů odskočíš jen na otočku. Jaké turnaje tě čekají před a po MČR?

Zrovna teď jsem v Turecku, kde jsem si před samotným StarSeries prvně udělal týdenní dovolenou a pak přišel čas se přesunout o pár kilometrů dál a jít zpátky do práce. To je před MČR jediný turnaj, kde jsem osobně, jinak je to klasika z domu, a po MČR budu ještě na BLAST Pro Series Global Finals v Bahrainu někdy v polovině prosince. Poslední dva roky už se přece jenom doma ohřeji víc, protože teď máme čtyři lítače, kteří dělají to stejné co já, rozhovory, takže se mi to z nějakých šestnácti turnajů za rok v letech 2016 a 2017 posunulo spíš k deseti.

Jak je vlastně pro tebe těžké switchnout tam a zpět na úplně odlišnou práci, a ještě v jiném jazyce?

Vždycky mi to tak jeden nebo dva zápasy vezme, než se zase dostanu do komentování, prostě z toho za ten rok pokaždé vypadnu. Nejde tak o rozdílný jazyk, i když i v tom mívám problémy kvůli tomu, že angličtinu možná v poslední době používám víc, obzvláště v CSku, jde spíš o tu rozdílnou práci a o tempo. Za poslední rok jsem si zvykl víc mluvit před lidmi díky HLTV Confirmed, ale i to je jiný typ komentáře a úplně jiná atmosféra.

Co vůbec komentování v zahraničí, nepřišly už po tvém jednom výstupu žádné nabídky? Nelíbila by se ti tato cesta?

Jakožto nová výzva by se mi to určitě líbilo a komentování u nás mě vždycky bavilo. Je to ale odvětví, kde bych se i přes konexe musel zdlouhavě propracovávat na vrchol a navíc v momentu, kdy už je na to podle mě pozdě. Noví komentátoři se už prakticky neobjevují, ne na největších turnajích, protože organizátoři mají na výběr jak z hlediska kvantity, tak kvality. I kdyby šlo o analýzu, která by mi asi aktuálně na světové scéně seděla více do skillsetu, podívej se třeba na takového Maniaca. Je to člověk, který do toho dává nejvíc práce ze všech a je to poznat, ale i tak například nebyl na Majoru a stále pravidelně chybí na většině velkých turnajů, přestože si myslím, že už si to dávno zasloužil. Byl by to prostě obrovský risk a já navíc nemám důvod se do něj pouštět. Jsem stále spokojený tam, kde jsem, i po téměř sedmi letech.

MČR 2019

Nyní ale k MČR. Myslíš si, že může být tvou výhodou, že hráče vidíš vždy až na akci a nemusíš je soudit dlouhodobě?

To bych zrovna neřekl. Naopak se vždycky musím zdlouhavě připravovat před MČR, abych dohledal, co se za ten rok stalo a obzvláště jací noví hráči se objevili. Sem tam se během roku na něco u nás podívám, ale převážně jsou to týmy jako eSuba, které občas něco odehrávají i mezinárodně, případně staří známí jako Neci a spol., kteří mi periodicky píšou, jestli jim něco neodkoučuji a nepomůžu zlepšit. (smích)

Jak potom probíhá tvoje příprava jako analytika, když některé hráče vůbec nemusíš znát?

Většinou to vypadá tak, že si projdu všechny důležité turnaje, zjistím, jak týmy sbíraly body, případně se poptám lidí na ty nové hráče. Jen je škoda, že nemám po ruce databázi jako u HLTV, kde bych si mohl projít i věci jako statistiky, mapy, a tak podobně.

Na domácí scéně máme primárně play-by-play komentátory a méně čistokrevných analytiků, čím to podle tebe je?

Pravděpodobně tím, že se nikdo z bývalých hráčů neutrhl ke komentování. Když pominu blade, který se aspoň občas ukáže na desku, od začátků Dev1ho jsme takřka nikoho z hráčů neviděli přejít na komentování, což je škoda, protože právě oni mívají nejlepší náhled na to, jak týmy fungují a obecně hře lépe rozumí. Není to nutně prerekvizita, já jsem se například naučil daleko víc až v době, kdy jsem začal pravidelně sledovat světové CSko, ale málokdo jiný věnoval té hře tolik času jako oni, takže se tomu nedá divit.

Striker HLTV.org

Vnímáš své znalosti ze světa jako něco, co je tvou hlavní předností a čím jsi v expertním týmu nenahraditelný?

Určitě to pomůže, ale převážně kvůli tomu, co jsem říkal výše. Jde hlavně o znalost samotné hry a jak se dá hrát na nejvyšší úrovni. Od toho samozřejmě u nás týmy mají daleko, což jim nijak nevyčítám, ale určitě při komentáři poukážu na chyby nebo věci k vylepšení.

Čím je pro tebe MČR jako takové výjimečnou akcí? Jaké jsou hlavní důvody těšit se do Brna?

Že to mám blízko? (smích) Ale ne, už dlouhodobě je MČR ta zdaleka největší akce u nás a mně to dává šanci se podívat na to, jak naše týmy hrají, když jde o nejvíc, kam se za ten uplynulý rok posunuly, jestli máme nějaké nové talenty nebo se zlepšili hráči z předchozích let. Přestože se už delší dobu soustředím na světovou scénu, u nás doma je to pro mě daleko osobnější už jen proto, že pořád hraje řada lidí, proti kterým jsem kdysi soutěžil. Je to trochu nostalgie a pěkná změna.

Máš nějakého osobního favorita na výhru, když se po letech uvolnil domácí CS:GO trůn?

Pokud si dobře pamatuji, eSubě to několik let v řadě uteklo o fous právě proto, že jim to vyfoukli eXtatus. V téměř jakékoliv sestavě vždycky patřila benq1ho skvadra ke špičce, jen jim několikrát chybělo málo na to, aby si na ten trůn sedli oni sami. Z toho, co jsem od nich viděl, a z té sestavy, kterou postavili v průběhu roku, si tentokrát myslím, že se jim to povede. Snad z toho nebude další stříbro.

Striker MČR 2019

Devátý ročník Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách nabídne klání v CS:GO, PUBG, League of Legends, Teamfight Tactics a Rainbow Six Siege. Pokud chcete vidět v boji o český titul největší domácí hvězdy, tak v Brně nemůžete chybět! Vstupenky jsou již v prodeji ve čtyřech kategoriích, více na stránkách mcrpc.cz.

MČR 2019
Štítky: Striker, MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.