Přejít k hlavnímu obsahu

Karlova univerzita bude vyvíjet a prodávat vlastní videohry

3. 2. 2020 | 10:25 Všechny hry
Počítačové hry se stávají stále oblíbenější zábavou lidí všech generací po celém světě a tento trend se nevyhnul ani České republice. Nyní se do světa videoher zapojila také Karlova univerzita, jejíž dceřiná společnost Charles University Innovation Prague (CUIP) založila svou první takzvanou spin-off firmu Charles Games pro vývoj počítačových her na univerzitě a jejich následný prodej.
Attentat
Attentat

Podle ředitele společnosti Otokara Slámy zisk z prodeje počítačových her bude investován zpět do projektu, alespoň tedy v prvních letech. Očekává také, že Charles Games zvýší prodejní potenciál her, jež jsou na Karlově univerzitě vyvíjeny. 

Již zmíněné spin-off firmy jsou společnosti, které ke svému podnikání mohou využívat vědecké poznatky. Charles Games bude obchodovat s výukovými hrami Attentat 1942 a jeho pokračováním Svoboda 1945, které se odehrávají v období po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Krom toho mají Charles Games studentům pomoci získat praktické zkušenosti, třeba díky inkubátoru pro mladé herní vývojáře. Vývoj her mají na starosti studenti a učitelé magisterského oboru Vývoj počítačových her na Matematicko-fyzikální fakultě, podílejí se také studenti a pedagogové z Filozofické fakulty univerzity. 

Karlova univerzita založila dceřinou firmu Charles University Innovations Prague v roce 2018. Má za úkol zakládání a podporu spin-off firem, ty mají přispět k efektivnějšímu přenosu vědeckých znalostí a technologií z oblasti univerzity ke komerčním partnerům a také veřejnosti.    

A na co se můžeme od nové společnosti těšit? "„Již nyní mohu prozradit, že se můžete těšit například na akční hru s robotickou tematikou či na adventuru vyprávějící příběh o tajemném lese,“ řekl jednatel a hlavní programátor Charles Games Dr. Jakub Gemrot. 

Zdroj: novinky.cz