Přejít k hlavnímu obsahu

Bude ESL One Rio Major nejdůležitějším turnajem v historii CS:GO?

11. 4. 2020 | 09:00 Counter-Strike 2
Od doby, kdy se zavedl systém dvou Major turnajů za rok, zde máme první velkou změnu. První Major, který se měl odehrát v květnu, se z důvodu celosvětové pandemie odložil na listopad. Bude to tak jediný Major v letošním roce, který však bude mít dvojnásobný prize pool. Pokud to situace dovolí, stane se tak ESL One Rio Major nejočekávanějším turnajem v dějinách CS:GO.
ESL One Rio Major
ESL One Rio Major

ESL oznámilo, že květnový Major bude z důvodu koronavirové pandemie přesunut na listopad. Pokud to bude možné, odehraje se v termínu od 19. do 22. listopadu v brazilském Rio de Janeiru. Od roku 2013, kdy se odehrál první Major, to bude poprvé, co se za rok odehraje pouze jeden turnaj tohoto stylu. Peníze, o které se mělo hrát v původním turnaji, budou využity ke zvýšení celkového prize poolu. Bude se tak hrát o rekordní 2 miliony dolarů.

Vše by mělo vypuknout za sedm měsíců. Zní to jako velmi dlouhá doba, ale mysleme na to, že experti tvrdí, že by situace okolo koronaviru mohla trvat 12 až 18 měsíců. Velké sportovní akce, jako třeba různá mistrovství světa nebo Letní olympijské hry, byly přesunuty o celý rok. Možná si myslíte, že esport je něco jiného, ale turnaj takové velikosti se vyrovná akcím sportovním. Major nemůže být odehrán v prázdné aréně, jako tomu bylo v Katowicích. Očekávají se totiž tisíce lidí, kteří by na takovou akci přišli podpořit svůj oblíbený tým.

David "frozen" Čerňanský

Formát Major turnaje

ESL One Rio Major bude mít stejný herní formát jako předchozí majory, tedy tři stage – The New Challengers, The New Legends, které budou mít obě po šestnácti týmech a budou odehrány swiss formátem, a The New Champions Stage. Poslední zmiňovaná fáze bude klasicky fungovat na principu Single Elimination pavouka.

Rozdílem ale bude způsob, jakým se týmy na nejbližší Major kvalifikují. Do této doby to fungovalo tak, že nejlepších 14 týmů z předchozího Majoru obdrželo přímou pozvánku. Jelikož se ale bude hrát pouze jeden, tak o účastnících rozhodne kombinace regionálních kvalifikačních turnajů a celosvětového žebříčku. První tyto turnaje začínají už 22. dubna a potrvají do 10. května. Během nich zabojuje 56 týmů o body do regionálního žebříčku a prize pool v hodnotě 255 000 dolarů. V budoucnu však budou týmy vybírány podle celosvětového žebříčku, k nimž se poté přidají týmy podle bodů v  Regional Major Rankingu. Na Rio Majoru se tak opět utká 24 týmů. Rozdělení regionálních slotů pro Major, prize pool a data jednotlivých regionálních kvalifikačních turnajů jsou následující:

ESL One Rio Major

Nás ale bude samozřejmě nejvíce zajímat první evropský kvalifikační turnaj. Ten se odehraje v termínu od 22. dubna do 17. května a zúčastní se ho šestnáct týmů. O body do regionálního žebříčku tam zabojuje slovenský mladík David "frozen" Čerňanský s jeho týmem mousesports, který v poslední době předvádí velmi kvalitní výsledky, a druhým neméně důležitým terčem pozornosti bude Martin "STYKO" Styk v barvách GODSENT.

Zdroj: esports.net
Štítky: Rio Major