Přejít k hlavnímu obsahu

Lukáš Matěja si z virtuální RX Katalánska odnáší bronz, poradil si také s úřadujícím mistrem světa v rallycrossu

21. 4. 2020 | 13:56 Virtuální závody
O víkendu se ve světě virtuálních závodů konal také první virtuální závod mistrovství světa v rallycrossu. Kromě světových elit z této motoristické disciplíny se závodu účastnil také český virtuální závodník Lukáš Matěja. A mezi světovou elitou se mu dařilo výborně, z virtuálního Katalánska si totiž odnáší bronz!
Lukáš Matěja
Lukáš Matěja

UPDATE: První virtuální RX je za námi! Českému virtuálnímu závodníkovi Lukáši Matějovi se lepila na paty smůla, téměř v každé rozjížďce se totiž zapletl do kolize a pouze těsně postoupil z kvalifikace. Nakonec se však dostal až do finálové rozjížďky a po skvělém výkonu bral z virtuálního závodu bronz! Zlato bere švédský rally závodník Mattias Adielsson, bronz zase virtuální závodník Killian Dall’olmo z Francie. 

Původní text: Stejně jako všechny sportovní a závodní série, tak také mistrovství světa v rallycrossu zažívá v dobách koronaviru nucenou pauzu. Závodění má však tu výhodu, že jej lze alespoň částečně nahradit ve virtuálním prostředí. Toho se chytla spousta závodních sérií, mezi které patří i mistrovství světa v rallycrossu World RX. První virtuální závod mistrovství světa v rallycrossu se uskuteční ve hře Dirt Rally 2.0, oficiální hře World RX, kterou spousta špičkových jezdců používá také k tréninku. A aby závod nebyl výsadou jen skutečných jezdců, možnost kvalifikovat se dostali i tři hráči, kteří nejlépe zvládli kvalifikační závod přímo ve hře.

World RX

Právě jedním z těchto jezdců je také český virtuální závodník Lukáš Matěja. Ten o sobě dal poprvé vědět v lednu, kdy se dostal do finále esport šampionátu právě ve hře Dirt Rally 2.0 a byl jediným jezdcem, který se dostal do TOP6 jak v rally, tak v rallycrossu. Letos se účastní také své první sezóny v české sérii Mercedes-Benz Virtual GP. Teď jej však čeká zatím asi největší vrchol, utká se totiž s největšími hvězdami ze světa rallycrossu a rally

Na startovní rošt virtuálního RX Katalánska se totiž kromě něj postaví řada špičkových závodníků. Největšími hvězdami jsou poslední dva mistři světa Johan Kristofferson a Timmy Hansen, toho doprovodí jeho neméně úspěšný bratr Kevin. Ze špičky rallycrossové scény nebudou chybět ani jezdci jako Bakkerud, Scheider či Bennet. Uvidíme však řádku závodníků také z dalších závodních sérií.

Rally budou reprezentovat jezdci Abbring, Suaréz a Adielsson, které mohou fanoušci znát i ze zlínského závodu Barum Rally. Z řad vytrvalostních závodů se zúčastní Dán Nicki Thiim. Virtuální a skutečné závodění propojuje Jon Amstrong, virtuální mistr světa v rally a zároveň jezdec mistrovství světa juniorů v rally. Nouze nebude ani o populární tváře z YouTube. Na svůj start ve virtuální F1 naváže Jimmy Broadbent, toho doplní i další youtuber FailRace.

První závod World RX Esport Invitational se uskuteční v neděli 19. dubna o 15:00 a odvysílá se kompletně na YouTube kanálu FIA World Rallycross Championship. Není pochyb o tom, že na rozdíl od virtuální F1 nás nečeká žádná exhibice, ale naopak závodění na ostří nože. 

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.