Přejít k hlavnímu obsahu

Riot se svěřuje ohledně Vanguardu, za nalezení chyby v zabezpečení můžete získat odměnu i vy

20. 4. 2020 | 19:55 VALORANT
V poslední době se vynořilo spoustu negativních připomínek a komentářů ohledně nejnovějšího anti-cheat systému Vanguard, což ponouklo pracovníky Riotu, kteří se k tématu konečně oficiálně vyjádřili. Celý tým odborníků se vám celý systém pokusí blíže představit.
Riot Vanguard
Riot Vanguard

V posledním týdnu se to diskuzemi na účet Vanguardu jenom hemžilo, přičemž největší obavy vznikly v kontextu bezpečnosti ovladačů a soukromí uživatelů. Aby se předešlo zbytečné panice, rozhodli se vývojáři poskytnout bližší informace o celém Vanguardu. Riot si je vědom, že rozhodnutí spustit část ovladače v jádru operačního systému může vyvolat obavy a uživatelé budou přirozeně chtít více informací, tudíž pokračují v ujišťování všech hráčů, že bylo vše přezkoumáno jak interními, tak i externími bezpečnostními experty.

Riot se následně snaží vysvětlit celou svou myšlenku ohledně systému Vanguard. Studio se zavázalo k dosažení nejvyšší kompetitivní integrity a nepřeje si, aby hráči vůbec pochybovali o schopnostech svých protivníků a jelikož se bitva proti podvnodníkům stále vyvíjí, pracují na stále dokonalejších způsobech, jak dosáhnout svých cílů. Cheatování už dávno přešlo od pouhých snah ovládat paměť herního klienta k metodám, které se snaží změnit základní operační systém. Pokud anti-cheatový systém běží pouze v uživatelském režimu, jsou jeho schopnosti výrazně ohroženy cheatem, který běží na vyšší úrovni oprávnění – proto je tady Vanguard.

Vanguard neshromažďuje a ani nezpracovává žádné osobní údaje nad rámec toho, co v současnosti dělá například anti-cheat u League of Legends. Vývojáři znovu ujišťují, že Riotu nejde o žádné osobní údaje či informace o vašem stroji, nýbrž jen o to, co se týká vysoké integrity ve vaší hře. Shromažďovaná herní data jsou použita pouze k provozu her a služeb souvisejících s integritou.

Valorant Cheats

Zajímá vás architektura Vanguardu? Anti-cheat se skládá ze tří komponentů, a to z klienta, ovladače a platformy. Klient obstarává všechnu anti-cheatovou detekci, zatímco běží hra, a zároveň potřebuje komunikovat s platformou, aby mohl přijímat detekce a umožnil uživateli nerušenou hru. Klient ze základu nepovažuje počítač za důvěryhodný dokud nerozpozná ovladač, který používá k ověření paměti a stavu systému. Ovladač běží již při spuštění, a to proto, aby zabránil načítání cheatů ještě před zapnutím klienta. Můžete jej sice kdykoliv odinstalovat, ale bez něj Valorant už nespustíte. 

V souvislosti se zabezpečením a soukromím hráčů je posledních 6 let v běhu Bug Bounty program na HackerOne. Účastníci již obdrželi v odměnách témeř dva miliony dolarů, ovšem v současnosti vzniká program přímo pro Valorant, ve kterém můžete získat ještě štědřejší odměny. Pokud si tedy myslíte, že jste našli chybu ve Vanguardu, která by mohla narušit bezpečnost a soukromí hráčů, dejte co nejdříve vědět Riotu a máte šanci získat obrovskou finanční odměnu.