Přejít k hlavnímu obsahu

Unikl zdrojový kód CS:GO z roku 2017. Panika však není na místě, tvrdí Valve

23. 4. 2020 | 10:46 Counter-Strike 2
Na internet unikl zdrojový kód hry Counter-Strike: Global Offensive z roku 2017 a komunitou se začala řítit vlna paniky. Objevovaly se informace o tom, že zdrojový kód dá nové možnosti hackerům a dokonce hrozí útoky na váš počítač. To však není pravda a podle dostupných informací se zdá, že únik nijak CS:GO neovlivní.
csgo
csgo

Únik zdrojového kódu CS:GO zvedl celou komunitu ze židlí, spousta lidí se totiž obávala o to, zda jsou jejich účty v bezpečí. Ničemu nepomohla ani řada nepotvrzených informací o tom, že díky zdrojovému kódu jsou hráči v nebezpečí a hrozí hacknutí hry a zároveň celého počítače. Situace však nejspíš není tak horká, jak se zdá.

K problému se již vyjádřilo samotné Valve, které po prozkoumání kódu tvrdí, že se jedná o očesanou verzi kódu z roku 2017, která byla určena partnerům. V roce 2017 vyšlo CS:GO v Číně ve spolupráci s Perfect World, je tedy možné, že zdrojový kód byl určen právě jim. Kód navíc podle vývojářů leaknul již v roce 2018. Valve tvrdí, že není žádný důvod k panice a hrát CS:GO je bezpečné. Zároveň však doporučuje hrát pouze na oficiálních serverech.

Slova Valve potvrdil také data miner a vývojář aplikací SteamDB a Steam Status, Pavel "the xpaw" Djundik. Ten analyzoval zdrojový kód a tvrdí, že v kódu není nic, co by se dalo zneužít. Jediné, co lze z kódu získat, je lepší pochopení herních mechanik, případně objevení způsobů, jak některé mechaniky obejít. 

Kód však neobsahuje nic, co by mohli zneužít hackeři nebo cheateři. Kód neobsahuje informace o VAC, ELO, ani žádné další skryté mechaniky, navíc je tak starý, že dokonce obsahuje části kódu z CS 1.6. Zdá se tedy, že žádné nebezpečí nehrozí.

Obavy vzešly hlavně z toho, že hráče hry Team Fortress 2 údajně napadali hackeři skrz vzdálené spuštění kódu a údajně tak díky tomu instalovali do počítače viry. Údajně se však jedná o hoax a samotné Valve povrdilo, že i hráči TF2 jsou v bezpečí. Připomeňme, že stejně jako kód hry CS:GO, tak také zdrojový kód TF2 koloval na internetu již v roce 2018.

Zdá se tedy, že hraní Counter-Strike: Global Offensive i Team Fortress 2 je momentálně bezpečné.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.