Přejít k hlavnímu obsahu

Coola: Dota 2 je na řadě v 3E lize

9. 5. 2020 | 10:00 Dota 2
Lubomír "Coola" Mikuš (na fotografii nahoře uprostřed) je jedním ze zakládajících členů Esportové Studentské Asociace. S kolegou Jakubem Čubíkem organizoval Dota 2 turnaj s podporou Valve pro celou česko-slovenskou Dota 2 komunitu, čehož se týká velká část rozhovoru.
Coola
Coola

Co vás vedlo k pořádání Dota 2 turnaje nejen pro studenty?

Prvotní záměr byl spojit síly dvou studentských spolků, a to SGA UHK a Esport VŠB-TUO, a vytvořit menší Dota 2 turnaj pro všechny hráče, čistě z toho důvodu, že já i Jakub jsme milovníci Doty a nějaký ten turnaj nám už na naší scéně dlouhou dobu scházel. Chtěli jsme tak udělat radost sobě a především i všem příznivcům Doty 2. Jakmile jsme ovšem začali s přípravami, došlo nám, že bychom to vlastně celkem bez problému mohli udělat větší, a to právě i díky uznání turnaje od Valve. Začlenili jsme tedy turnaj přímo pod ESA a rozjeli to!

Jak se získává oficiální podpora od Valve?

Vlastně snáz, než bych čekal. Ale toho čekání je vážně spousta. Člověk musí poskytnout celkem dost informací a celkové rozvržení turnaje, grafiku a další. Ale musím říct, že to za to rozhodně stojí a celkem mě mrzí, že to organizace u nás vlastně vůbec nedělají. Naposledy si pamatuju turnaje od Dota 2 CZ/SK, které byly oficiálně pod ticketem a byla to bomba. Nicméně to byla naše první zkušenost, a tak jsme se u toho i dost učili. Chybám se člověk napoprvé holt nevyhne.

Co pro vás během organizace byla největší výzva?

Největší výzvou je vždy a všude koordinace hráčů a týmů. A tady tomu nebylo jinak, ovšem musím říci, že nám s tím i oni sami hodně pomáhali. Bylo super, jakou zpětnou vazbu nám účastníci po celou dobu dávali a my se jim snažili vždy vyjít vstříc. Hodně jsme museli řešit dohrávání posledních zápasů, kde spoustě týmů spousta z nich scházelo. Z toho celého si ale odnášíme spoustu poznatků a příště turnaj hodláme rozhodně vyšperkovat.

Šlo vše podle plánu, nebo jste se setkali s komplikacemi?

Komplikace vždy byly, jsou a budou. Otázkou zůstává, jak se s nimi člověk zvládne vypořádat a já si dovolím říct, že jsme to zvládli na jedničku. Jednou komplikací za všechny byli například komentátoři na čtvrtfinále až grandfinále, kdy jsme si už říkali, že to snad odkomentujeme sami. Pak se nám ale na poslední chvíli vyjádřil C1basek, že se toho s chutí ujme a po jeho boku následně i C1rca. Kluci byli skvělí a já bych jím chtěl tímto ještě jednou poděkovat za parádní práci!

Offline finále vám zhatil koronavirus. Co vše jste měli připravené?

Šlo nám především o sdružování komunity, chtěli jsme semifinále a finále uskutečnit na VŠB v první esportové místnosti, která zrovna dostala nové vybavení a krásné polepy. Takže jsme přišli především o super event, kde bychom mohli s kluky pokecat osobně a užít si radosti i strasti z vítězství a proher společně.
 

Coola

Plánujete další ročník, případně zařazení Doty do 3E ligy?

Další ročník určitě plánujeme! Z celého turnaje jsme nadšení, určitě nebudeme otálet. V rámci 3E ligy jsme na další semestr Dotu ještě neschválili, nicméně pokud se máte těšit na další titul, bude jím určitě Dota.

Česká a slovenská Dota scéna v posledních měsících značně ožívá? Čím to podle tebe je?

Myslím si, že se obecně esport v rámci ČR dost probouzí a řekl bych, že na tom nese svůj podíl spousta projektů a eventů, ale právě i ESA. Nechtěl bych to přehánět, ale za ty roky, co fungujeme, jsme toho dokázali dát celkem dost do chodu. Jsem tak moc rád, že toho můžeme být součástí.

Jsi spokojený se změnami ve hře? Nejsou moc rychlé pro řadové hráče (Herald-Archon)?

Osobně jsem za změny v Dotě poslední dobou moc rád. Dodává to nutnost se konstantně adaptovat a zase takové šílenosti tam nemáme. Líbí se mi, jak k tomu Valve přistupuje a v podstatě vypouští patche „na zkoušku“, aby z nich mohla osekat to, co nefunguje, a naopak nechat to, co je super.

Čím by měla Dota lákat nové hráče? Je to vůbec možné při udržení stálé skalní komunity?

To je velký problém Doty. Za svou Dota „kariéru“ jsem zaučoval hned několik lidí, mezi nimi i svou přítelkyni a musím říct, že je pro úplné nováčky a casual hráče Dota naprosto šíleně komplikovaná. Dnešní pool hráčů se pohybuje ve většině právě v tom casual formátu, a tam jednoduše Dota nespadá. Pro hardcore hráče je to ale podle mě jiná. Možná bych zkoušel vsázet právě na to a nesnažit se hru příliš zjednodušovat. Nové lidi to zaujmout nemusí, a naopak to může odradit stávající základnu.

Mockrát děkuji za rozhovor a přeji ať jsou další turnaje tak skvělé, jako doposud.

Štítky: ESA, Coola