Přejít k hlavnímu obsahu

Chystá se film o esportu inspirovaný legendární Golden Five

10. 5. 2020 | 08:00 Counter-Strike 2
Známý polský režisér Filip Syczynski se chystá vytvořit film založený na vítězné cestě pěti legendárních hráčů Counter Strike 1.6 z Polska, kterým se dnes běžně říká The Golden Five. Ghost, jak se film bude jmenovat, se bude odehrávat v letech 2006 až 2008 a hotový bude v roce 2021.
goldenfive
goldenfive

Pokud byste náhodou skupinu Golden Five vůbec neznali, krátce vám ji představíme. Skládá se Wiktora “TaZ” Wojtase, Filipa “NEO” Kubskiho, Lukasze “LUq” Wneka, Mariusze “Loord” Cybulskiho a Jakuba “kuben” Gurczynskiho. Tahle pětice hráčů v letech 2006-2008 naprosto dominovala celé Counter Strike scéně, kdy se ji podařilo za Team Pentagram vyhrát World Cyber Games 2006, úplně první Intel Extreme Masters, Electronic Sports World Cup 2007 a později za tým Meet Your Makers i DreamHack Summer 2008, World eSports Games: e-Stars 2008 a také obhájit titul na Electronic Sports World Cup 2008.

mym
Golden Five - Loord, NEO, TaZ, Kuben, LUq (zleva doprava)

Film ale nemá být dokumentem cesty Golden Five, nýbrž bude prý podle režiséra následovat neznámého hráče, který bojuje o své sny v době, kdy Golden Five dosáhla svých prvních titulů. Důraz se bude klást hlavně na důvěryhodnost historie spojené s časovou osou událostí, čemuž pomůže Janusz 'Hayabusa' Kubski, otec hráče NEO, který má s vytvářením snímku pomáhat. "Jel jsem na IEM Katowice poprvé před několika lety a viděl jsem ty nejlepší z nejlepších, přičemž jsem si uvědomil, že každý z nich se pravděpodobně setkal s podobnými problémy. Mnozí jim museli říkat, že hry byly hloupé a nesmyslné, a tak v aréně Spodek vznikl nápad natočit film, který by ilustroval boj o dosažení snu navzdory všemu," popisuje Syczynski první myšlenku vytvoření filmu.

Syczynski také tvrdí, že má rád výzvy a je přesvědčen, že i přes vysoké riziko se musí o esportu mluvit. "Hráči by měli konečně získat správný ohlas. Natáčení filmu o nich je naší povinností." Ghost podle něj bude "mluvit o emocích“ a zároveň bude představovat kouzlo internetových kaváren, kde se esport zrodil. "Film bude veselý. Lehce mluvíme o vážných věcech. Kombinujeme drama a komedii. Esport je víc, než jen neproduktivní sezení před počítačem. Příběh perfekcionistů zlepšujících jejich řemeslo se bude bránit proti iracionálním obviněním," popsal režisér film.

V gamingu jako tooolki, jinde jako tooolkys. Kromě her a esportu mě baví také vše kolem tenisek a módy, volný čas rád trávím pečením a degustací voňavých pokrmů.