Přejít k hlavnímu obsahu

Ukrajinský Charkov se chce stát centrem nových esport talentů, pomoct v tom má legenda

14. 5. 2020 | 09:00 Counter-Strike 2
Ukrajina patří mezi velmoci ve světě esportů, čehož se snaží využít také druhé největší ukrajinské město Charkov. Starosta města chce totiž z tohoto místa udělat líheň nových talentů a centrum ukrajinského esportu. Pomoct mu s tím má ukrajinská legenda a také zatím jediný ukrajinský vítěz CS:GO Majoru Zeus.
Zeus & Charkov Mayor
Zeus & Charkov Mayor

Esport je stále více rostoucím prostředím, což neušlo ani starostovi druhé největšího ukrajinského města Charkova. Ten se chce totiž vydat stylem, kterým se vydala již spousta dalších měst v tradičních sportech. Z Charkova plánuje udělat město esportu, které se má kromě turnajů věnovat hlavně výchově nových talentů.

Že se právě Charkov rozhodl jít cestou výchovy nových esport talentů, není žádná náhoda. Právě z tohoto města pochází několik legendárních esport hráčů. Mezi ně patří například Counter-Strike legendy Edward, Zeus a kane, nebo vítěz The International Artstyle. A právě Zeus, který se řadí mezi největší ikony v historii Counter-Strike a je zároveň jediným Ukrajincem, který drží titul z CS:GO Majoru, se stal konzultantem starosty Charkova, jenž má být hlavní pomocná síla při realizaci těchto velkých plánů.

Charkov se pokusí být tím, čím je například Salcburk pro hokej či Barcelona pro fotbal. Chce být líhní těch největších talentů v oboru. Díky tomu má ve městě vzniknout akademie, ve které budou trénovat největší ukrajinští talentové ve všech hrách. Zároveň se plánuje založení vlastní esportové organizace, s čímž již má Charkov zkušenosti, protože patří mezi partnery organizace pro100, za kterou stojí zmíněný Zeus. A vzniknout by měl také nový esportový stadion, jenž má hostit ty nejlepší světové turnaje.

Zároveň se ukazuje, že virtuální atleti se čím dál více přibližují tradičním sportovcům, a to i co se přijetím od politiků týče. Kromě Zeuse u starosty Charkova si můžeme vzpomenout například na Dánsko, kde se Astralis stali – bez nadsázky – národními hrdiny, pravidelně se objevují v televizi a dostali také ocenění od dánského premiéra. 

Štítky: Zeus
Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.