Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch představuje novou bezpečnostní radu, která se okamžitě stává terčem kritiky

17. 5. 2020 | 18:53 Všechny hry
Twitch se rozhodl sestavit úplně nový tým, který se zaměří na správné vedení komunity streamovací platformy skrze záležitosti související především s bezpečím a zdravím jak mezi diváky, tak i samotnými streamery. Na internetu se však okamžitě vyrojila kritika vůči celé radě, ale hlavně kvůli jednomu členovi a vyjádřit se nebála ani slavná jména. Jsou tyto obavy opodstatněné?
Safety Advisory Council
Safety Advisory Council

Nově sestavený osmičlenný tým, který nese název "Rada pro bezpečnostní poradenství" (Safety Advisory Council), je složen z několika partnerů Twitche, ale i aktivistů a výzkumníků z oblasti kyberšikany, v současnosti hojně diskutovaného tématu. Co tedy můžeme od rady čekat? Celý tým je pověřený navrhováním nových zásad a vývojem bezpečnostních a umírňovacích funkcí pro tuto platformu. Kromě zmíněných bodů se skupina také zaměří na podporu zdravých návyků spojených se správným balancováním streamování s pracovním a volným časem, což bude doplněno o ochranu zájmů všech marginalizovaných skupin.

Rada má rozmanité množství zkušeností v oblasti online bezpečnosti a svobody projevu díky členům, jako je Alex Holmes, zakladatel programu Anti-Bullying Ambassadors, ředitelka projektu Free Expression, Emma Llansó, jeden z ředitelů centra pro výzkum kyberšikany, Dr. Sameer Hinduja a spoluzakladatelka AnyKey, T. L. Taylor. Druhá polovina účastníků je skrz naskrz propletena se samotným Twitchem, mezi tyto partnery patří Zizaran, FerociouslySteph, Cupahnoodle a v přední řadě CohhCornage, jeden z nejvýznamnějších tvůrců a oblíbený variety streamer na platformě.

Tento pozitivně mířený projekt vznikl kvůli značnému nárůstu diváků na platformě spojeného s pandemií COVID-19, ovšem netrvalo dlouho a začaly se objevovat negativní názory mířené na výběr členů této skupiny. Své obavy na sociálních sítích vyjádřilo mnoho známých jmen a gamingových osobností, které sdílí názor, že celá rada může potenciálně napáchat více škod než užitku. K problematice se například vyjádřil Asmongold, který si myslí, že se tak vytvořila cesta pro jednotlivé členy, jak prosadit svou vlastní agendu, či naopak budou obviňováni z věcí, které neudělali.

Hlavním terčem kritky a obav se stává především FerociouslySteph, transgender streamerka a bývalá kompetitivní hráčka Heroes of the Storm, která je také aktivistkou snažící se hájit zájmy marginalizovaných skupin. Vzniklé debaty stojí především na základě jejího vyjádření proti voice chatu v kompetitivních hrách, který je podle ní ohniskem problému obtěžování a šovinismu.

Asmongold si nebral servítky a označil její zvolení do rady jako obrovskou chybu, protože naprosto diskredituje celé úsilí a zbytek jejích členů. K debatě se také přidal Thorin, známý CS:GO komentátor a esportový analytik, který se opravdu nedržel zpátky a negativně se vyjádřil vůči zmíněné streamerce, i nově zvolené radě, která podle něj akorát přispěje k pádů celé gamingové kultury.

Netrvalo to ani 24 hodin od oznámení celé rady a Steph už měla potřebu se na sociálních sítích bránit a kopat kolem sebe. Streamerka dále tvrdí, že se jí spoustu lidí snaží shodit právě kvůli jejímu zvolení do rady tím, že nyní vytahují její staré a nejvíce frustrované výlevy, které mylně přesvědčují diváky o závěrech, jenž nikdy sama neučinila. Stále si ovšem stojí za svými názory, včetně toho, že by se měl zrušit voice chat v kompetitivních hrách. Ten podle ní netvoří problém pouze pro bílé muže, kteří se narodili bez potřeby měnit svůj gender. Lidé se navíc bojí i o oblíbeného CohhCarnage, protože tento milovaný streamer bude nyní škatulkován do stejné skupiny s touto kontroverzní osobností. Na závěr si můžete prohlédnout obsah z jejího streamu, kde se nechá hladit jako jeden z příslušníků vysoké zvěře, a sami si z dostupných informací udělejte obrázek, jestli je kritika vůči streamerce oprávněná, či nikoliv.