Přejít k hlavnímu obsahu

Jeden z nejdůvěryhodnějších českých traderů přišel o peníze a podvedl několik klientů

17. 7. 2020 | 08:50 Counter-Strike 2
Na domácí traderské scéně se vyrojila nová kauza, která zasáhla komunitu ve velkém. Několik lidí totiž nařklo z okrádání jednoho ze zaběhlých českých traderů Lukáše Celinu. Ten se ke všemu vyjádřil, že nikoho okrást nechtěl. Přišel však o spoustu peněz, které nebyly pouze jeho.
Lukáš Celina
Lukáš Celina

Stále velkou a populární součástí CS:GO je komunita traderů, kteří nakupují, prodávají a vyměňují své herní skiny, často v hodnotě desítek tisíc korun. Domácí traderskou komunitou však proběhl před pár dny skandál, který ukazuje, že vše má svá rizika a tato činnost není pro každého. Stát se totiž může naprosto cokoliv.

Jedním z resellerů a traderů, který na CZ/SK scéně aktivně a úspěšně působil, je Lukáš "sqzy" Celina, který byl dlouhodobě považován za jednoho z nejspolehlivějších traderů u nás. Vlastní totiž současně i druhou největší komunitní CS:GO skupinu u nás, díky čemuž se dá považovat za známou postavu a určitým renomé a jakýkoli podvod by ze sebe jen tak neodpáral, jako někdo "no name". V posledních dnes se však na něj začal snášet vlna obvinění, která Lukáše nařkla z okradení několika zákazníků. To, co velká část komunity považovala téměř za nemožné, se ukázalo být pravdou a Lukáš se sám nakonec přiznal.

Celina

Celina totiž opravdu okradl hned několik zákazníků, což nejdříve ukazovaly screenhoty některých z nich a později se známý trader sám přiznal. Jeho oficiální vyjádření je však velmi strohé (viz obrázek) a nelze tak úplně zjistit, kde je pravda. Můžeme vycházet jen ze screenshotů a tvrzení, které se nachází na Facebooku, proto berte tyto informace spíše s rezervou.

Právě na screenshotech, které slouží jako důkaz o podvodu, nalezneme také informace o tom, co bylo údajnou příčinou. Ze začátku se totiž sqzy vymlouval na chyby v bance či špatně zadané číslo účtu. Později, když přiznal to, že žádné peníze nemá, uváděl jako příčinu problémy v rodině nebo to, že jedna z CS:GO gamblingových stránek zrušila účet a spolu s ním si vzala také peníze a itemy, které na stránce měl. V oficiálním vyjádření naopak tvrdí, že o peníze přišel svou vlastní vinou. Vzhledem k tomu, jak se jeho vyjádření u různých lidí lišilo, mohou jeho podvedení zákazníci jen hádat, co bylo příčinou. Někteří z nich dokonce Celinu podezřívají z toho, že propadl gamblingu.

Tento případ tak ukazuje nástrahy prodávaní a nákupu herních itemů, které mají často hodnotu i v řádech desetitisíců. I u nejvíce důvěryhodných prodejců a traderů se nelze stoprocentně vyhnout riziku. V minulosti toho dokonce zneužily právě i známé postavy, které po odcizení předmětů zmizely ze scény. Největším problémem je hlavně to, že málokdo má nákup a prodej správně podchycený v rámci zákonů, a pokud by se náhodou stala podobná situace jako teď, peníze za vaše skiny již možná nikdy neuvidíte. Někteří okradení v případě Celiny dokonce zvažují podání TO, protože celková hodnota nevrácených peněz se údajně pohybuje okolo 50 tisíc korun.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.