Přejít k hlavnímu obsahu

Pepis o mobilním hraní: Videohry na mobil mě braly odjakživa

6. 10. 2020 | 09:29 Všechny hry
Známější mobilní hráč než Ha Tuan "Pepis" Ngoc na naší scéně asi není, nebylo tedy těžké rozhodnout o tom, koho bychom si právě na téma mobilního hraní měli pozvat na rozhovor. V něm můžete zjistit mimo jiné třeba to, jak se Pepis dostal ke hraní, nebo jaký by vám doporučil telefon.
Pepis
Pepis

Ahoj, Pepisi, na začátek se tě musím zeptat – jak ses vůbec dostal ke hraní?

Ahoj, hrál jsem už od malička, v té době ale hry byly teprve na vzrůstů. Pamatuju si své úvodní tituly jako Age of Empire a Warcraft 1, které jsem mohl hrát jenom na PC klubu na základní škole v určitém časovém rozmezí po škole, jelikož PC v té době byly nové a drahé. Na mobilu jsem zase začal s hadem jako asi každý druhý (směje se). Od té doby jsem ale hrál snad veškeré hry, které vyšly na PC i na mobilu, takže mám nahráno celkem dost, řekl bych.

A kdy přišel ten bod, ve kterém sis řekl, že pro tebe jsou tu ty videohry na mobilu?

Videohry na mobil mě braly odjakživa, ale asi zásadní bod přišel v době, kdy vyšla hra Clash of Clans a já byl v té době byl zatížený se školou a práci, takže jsem bohužel už neměl čas vysedávat u PC, kdy je zapotřebí pro jednu hru třeba v League of Legends udělat si hodinu času. To mobil máte pořád u sebe, můžete hrát kdykoliv a zabere vám to času "málo". Samozřejmě, když jsem si sedl venku, tak jsem na mobilu dokázal trávit i více než na PC (směje se), jde mi ale o tu flexibilitu.

U nás je tak jako ty s mobilním hraním spojen málokdo, víš vůbec sám, jak sis tuto pozici vysloužil?

Určitě mi pomohlo moje okolí, tedy ostatní influenceři, co jsou delší dobu v branži a pomohli mi se dostat do podvědomí mých budoucích diváků. Největší poděkování ale patří právě mým divákům, kteří mě vlastně po celou dobu podporovali a bavilo je se dívat na to, co mě baví dělat/hrát. Určitě je důležité právě točit to, co mě baví, a to, co bude bavit i diváky. Pak už stačí jen umět to, pokud možno co nejlépe, nebo se aspoň odlišit od ostatních a vytvořit zajímavý, v něčem jiný kontent.

Myslíš, že bys mohl lidem, kteří se na smartphones koukají skrz prsty, v pár větách říct, proč hrát zrovna na nich?

Je to určitě pohodlnější. Mobil má v dnešní době téměř každý a jejich vývoj jde stále rychleji kupředu. Lze tak hrát prakticky kdekoliv, protože mobil stačí jen vytáhnout z kapsy a pak ho do ní zase vrátit.

Pepis

Když se řekne hraní na mobilu, většinou se lidem vybaví nějaké jednoduché offline hry. Máš i ty nějakou takovou oblíbenou?

Takových mám asi několik stovek (směje se). Bohužel, nemám žádnou přímo oblíbenou, protože životnost těch her je omezená víc než u online her. Tím mám namysli, že člověka to zpravidla přestane do měsíce bavit. Offline hry mám hlavně kvůli cestování, třeba když trčím v letadle celý den na cestě do Vietnamu, nebo prostě kdekoliv, kde není internetové připojení. Většinou hraju nějaký tower defense, nebo něco ve stylu Candy Crush.

To hlavní jsou u tebe právě ty esportové, multiplayer tituly – jaký preferuješ tam?

Soutěžně jsem hrál Clash Royale, ale každá hra, včetně těch mobilních, vyžaduje pro to, aby se v ní člověk soutěžně prosadil, strašně moc času, který už nemám jako dříve, a právě proto už esportově hry nehraju. Jeden z dalších důvodů, proč již nehraji soutěžně, je, že jsem trochu starší a co si budeme říkat, ti mladí mají hrozně dobré reflexy, a proto to už radši přenechám na nich. Třeba Brawl Stars navíc vyžaduje tým, který spolu bude neustále trénovat, takže zde je taky závislost na spoluhráčích, čímž se konečně dostávám k odpovědi – právě BS je za mě ta nejlepší mobilní esport hra současnosti. 

A kdybys měl celkově doporučit třeba 5 her, které by měl ve svém mobilu mít každý stáhnuté?

Tak určitě bych doporučil právě Brawl Stars a Clash Royale. S Brawl Stars jsem začal od beta verze, kdy vlastně hra nebyla ani tak populární, protože byla opravdu teprve ve svých začátcích. Vývojáři si pak ale vzali ponaučení právě z Clash Royale, a hru více otevřeli free2play hráčům, takže už nemusíš dávat desítky/stovky tisíc vždycky, když vyjde nová karta/brawler, jako tomu je právě v Clash Royale. Dál bych na seznam zařadil třeba Clash of Clans, TFT od League of Legends a jako takovou chill hru Random Dice.

Pepis

Hry bychom probrané měli, zaměřme se teď tedy přímo na ten mobil. Tedy ještě předtím, nejsi náhodou na hraní fanda tabletů?

Tablet je větší zařízení a není ho snadné všude sebou brát, ale najdou se hry, které si chcete užít naplno s větším obrazem jako například Hearthstone, nebo třeba to TFT.

Dobře, takže první otázka je jednoduchá – iOS, nebo Android?

Určitě Android. Za mě je to prostě operační systém, kde můžete svoje zařízení na maximum a bez omezení.

I druhá bude jednodušší – kvalita, nebo nízká cena?

Ideálně obojí samozřejmě (směje se), pro mě je zkrátka jasná volba spolehlivý, kvalitní mobilní telefon za přiměřenou cenu. Kdybych se měl ale rozhodnout pro jednu z variant, tak jdu 100% pro kvalitu. Přece jenom si chcete svoje zařízení užít, jak to jenom jde, chcete prostě, aby se nesekalo, zvládalo všechny hry a vydrželo s vámi nějaký ten rok.

Samsung Z Fold2

A s tou třetí už pojďme do konkrétních slov – jak postupuješ při výběru svého mobilu?

Ty nejdůležitější faktory pro všechny milovníky her jsou velikost displeje, rozlišení obrazovky a hardware, který dokáže podpořit co nejvíce her na vybraném displeji. Tedy dobrý procesor, RAM a velká interní paměť na co nejvíce her.

A jaký bys teď tedy našim čtenářům doporučil?

Doporučil bych Samsung Z Fold2 i pro jeho unikátní design, je to ta takový menší, přenosný tablet, který využívám právě na hry, co jsem zmiňoval. A zmínit musím i Samsung Galaxy Note20, jenž přináší jedinečnou kombinaci nejnovějších technologií třeba na hraní Brawl Stars. Je ale samozřejmě stavěný také na lifestyle, takže je to jasná volba třeba pro focení na Instagram. Do třetice doplním ještě Galaxy S20 FE, na který by se rozhodně nemělo zapomínat. Je to cenově dostupný kousek pro naší generaci, který v říjnu můžete získat za zajímavou cenu, pokud vyměníte svůj starý telefon za nový. Což rozhodně stojí za zvážení. 

No už jsme skoro u konce, ještě před ním se tě ale musím zeptat, povedlo se ti někdy mobil utopit, nebo rozbít?

Musím říct, že se mi to ještě nestalo. Dávám si na to pozor a navíc jsou dnešní mobily od Samsungu, které využívám, voděodolné a obecně toho dost vydrží.

Štítky: Pepis
miluju videohry a hlavně ligu legend